Dragan Stojković Piksi Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Lako može da ostane nejasno koga selektor Srbije testira 26. januara u SAD, a daj bože da bar jedan igrač dobije i posle ove kontrolne utakmice još koji minut do Evra 2024.

Hrvati su svoje „superligaše“ testirali u Kataru i oni su ih odveli do polufinala Svetskog prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi sada je sastavio spisak koji su mediji opisali i kao „prvi postmundijalski“.

Bilo je onih koji su ga nazvali čudnim, ali je reklo bi se, nekako očekivan.

Pre skoro mesec dana završen je turnir u Kataru i počeo je novi ciklus i pripreme za borbu za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Fudbaleri koji su izneli teret turnira u Kataru vratili su se u svoje klubove i sa njima nastavljaju borbe – kako ko i kako za šta.

Piksi i njegov tim će svakako pratiti šta ti momci rade, ali će probati i da prošire vidike i potencijalni spisak i van „liga petice“ i jačih liga Evrope.

Dragan Stojković Piksi Foto:REUTERS/Marko Djurica

Srbija će 26. januara ujutru po srpskom vremenu igrati prijateljsku utakmicu sa Sjedinjenim Državama i to će biti šansa da se pokažu i ovi momci koji igraju u Srbiji pre svega.

Zato se prvi Piksijev spisak od 17 igrača može nazvati i „superligaškim“, jer će selektor probati da vidi šta to Superliga nudi od reprezentativnog potencijala.

„Sa strane“ su Đorđe Petrović koji igra za Nju Ingland Revolušn kao golman i defanzivac Ranko Veselinović iz Vankuvera, kao i Dejan Joveljić iz Los Anđeles Galaksija – ostali su iz domaćeg prvenstva.

Dragan Rosić na golu, u odbrani Nemanja Stojić, Nemanja Petrović, Filip Damjanović i Marko Mijailović. Vezni red će činiti Mirko Topić i Veljko Simić iz Vojvodine, Miloš Pantović i Marko Ivezić iz Voždovca, Nikola Petković i Vladimir Lučić iz Čukaričkog, Luka Ilić iz TSC-a i Spartakov Luka Bijelović.

Za napad će uz spomenutog Joveljića biti i Nikola Štulić iz niškog Radničkog. Zanimljivo je da je i u Kataru samo jedan fudbaler Crvene zvezde i Partizana dobio poziv (Strahinja Eraković), mada nije odigrao ni minut, a ovog puta nijedan igrač „večitih“ nije dobio poziv.

Naravno, neki od ovih momaka sa spiska su igrali za jedan od dva najveća srpska kluba, ali trenutno to nije slučaj.

Foto: Starsport

Recimo Veljko Simić. Simić je bio deo Zvezdinog tima koji je igrao Ligu šampiona sa Pari Sen Žermenom, Liverpulom i Napolijem kod Vladana Milojevića, davao je golove i asistirao u domaćem prvenstvu, ali je onda prešao u Vojvodinu.

U Novom Sadu je već dve godine i jedan je od ključnih igrača. Poznato ime je i Dejan Joveljić, koji je u Galaksiju prošle godine igrao veoma dobro.

Privikao se na Los Anđeles, počeo da daje neke spektakularne golove i bio bi u timu za Katar da Mitrović i Vlahović ipak nisu uspeli da se nametnu kao klasa za sebe, te da se Luka Jović nije skoro uvek dobro pokazao u dresu „orlova“.

Nikola Štulić je bio u Partizanu i kratko dobio šansu kod Sava Miloševića, sada je jedan od najboljih strelaca Superlige, dok je Luka Ilić stigao iz TSC-a već „prošetao“ Evropom nakon što ga je Mančester siti 2017. kupio od Zvezde.

Bio je u Bredi, Tventeu, Troi i sada je na pozajmici u TSC-u.

Dvadesetogodišnji Vladimir Lučić je na početku sezone otišao na pozajmicu iz Zvezde u Čukarički, a Dejan Stanković, tadašnji trener crveno-belih je pričao da su mu „Lučića pune oči“.

Mladi ofanzivac je dao jedan lep gol za Čukarički, dok je Luka Bijelović, pozvan iz Spartaka, bio junak pobede nad Partizanom i jedan od najboljih u prvom delu sezone u subotičkom timu.

Miloš Pantović/ Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Miloš Pantović je prvi deo sezone u Voždovcu odigrao u dobroj formi i dao je šest golova i jednu asistenciju na 17 utakmica.

Treba napomenuti da je na spisku reč uglavnom reč o nešto mlađim fudbalerima, gde se i Marko Ivezić ističe kao momak koji igra zadnjeg veznog, premda je „podizan“ kao štoper.

Većina ovih momaka je već dala naznaku svog potencijala, mana je što neće imati mnogo prilike da se međusobno uigravaju, ali tek ako prođu „test oka“, možda se na njih narednih godina svedu i neke ozbiljnije uloge koje se tiču seniorskog tima Srbije, počev od spomenutog turnira naredne godine, na kom Srbija nije igrala gotovo dve i po decenije.

U suprotnom, ovaj turnir u Sjedinjenim Državama možda se ispostavi kao jedna turistička poseta, gde bi Piksi bio u ulozi vodiča, a nadamo se da to neće biti slučaj.

Prva prilika posle prijateljske utakmice u SAD su martovski mečevi kvalifikacija za Litvanijom i Crnom Gorom. Bilo bi dobro da već tu vidimo koliko će berićetna biti utakmica u Los Anđelesu.

BONUS VIDEO: Piksi o debaklu u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar