Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Tako mlad, a deluje da mu je karijera već pri kraju.

Kao što mnogi znaju, engleski fudbalski fanatici znaju bespotrebno da dižu u nebo mlade i talentovane igrače, koji još uvek nisu dostigli ni polovinu svog potencijala.

PROČITAJTE JOŠ

Odmah se spominju velike cifre, najavljuje se bogata karijera i u većini slučajeva to se ne ostvari, ali su Englezi sa pravom dizali u nebesa, tada mladog Dele Alija.

Momak koji je ponikao u MK Donsu stigao je u Totenhem 2015. godine, i odmah je pokazao da će biti jedna od uzdanica „pevaca“ u narednim godinama.

Iako je nakon transfera poslat na pozajmicu nazad u MK Dons, već naredne godine postao je stalni član prvog tima Totenhema.

Sa samo 19 godina, u prvoj sezoni u Premijer ligi, Ali je postigao 10 golova i uz to je dodao čak devet asistencija.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Već tada, njegova cena je porasla sa dva miliona evra na 20, i dobrim igrama je već 6. oktobra zaradio poziv i debi za reprezentaciju Engleske.

Nastavio je da blista i naredne godine, a na 37 utakmica uspeo je da zabeleži 18 golova i devet asistencija.

Postigao je i debitantski gol u Ligi šampiona i delovalo je da je Engleska dobila novu fudbalsku zvezdu.

Na kraju 2018. godine, prema specijalizovanom fudbalskom sajtu „Transfermarkt“, njegova tržišna vrednost je iznosila 100 miliona evra.

Ali je leta iste godine postigao pogodak, koji je odveo Englesku u polufinale Svetskog prvenstva u Rusiji i svi su tada predviđali da će još dugo biti jedan od nosilaca svog nacionalnog tima.

Dele Ali/Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ipak, u nacionalnom timu je ostao još samo dve godine, pošto ga je Garet Sautgejt izostavio i sa spiska igrača za Evropsko prvenstvo.

Vezao je Ali potom nekoliko loših sezona u Totenhemu i to je bilo dovoljno da već 2020. godine pređe u Everton.

Ekipa iz Liverpula se nadala da će Ali uspeti da povrati svoju staru formu, ali je Englez nakon samo 13 nastupa za „karamele“ ovoga leta pozajmljen Bešiktašu, gde se nastavilo njegovo mučenje.

Koliko je njegova karijera doživela veliki obrt, pokazuje i Kup utakmica između Bešiktaša i turskog trećeligaša Sanliurfaspora, gde ga je trener Senol Guneš zamenio iz igre nakon samo 26. minuta meča.

Prilikom izlaska sa terena Englez je ispraćen zvižducima, koji su uputili nezadovoljni navijači, pošto je Bešiktaš u tom trenutku gubio 2:0.

Nakon utakmice oglasio se i Ali emotivnom porukom.

„Spasio si mi život. Zato ću te uvek voleti“, aludirajući na fudbalsku loptu, koju grli u fotografiji.

Mnogi nisu mogli ni da zamisle da će već u 26. godini života Ali biti u ovakvoj situaciji, ali jedan čovek je znao da će se to desiti.

Naime, čuveni portugalski stručnjak Žoze Murinjo je bio trener Totenhema u periodu od 2019. do 2021. godine.

Portugalac je tada prilikom jednog razgovora upozorio Alija da on od sebe mora da ”zahteva mnogo više”.

„Sada imam 56, a juče sam imao 20 godina, vreme leti. Jednog dana mislim da ćeš zažaliti i ako ne postigneš ono što možeš“, rekao je tada Murinjo i dodao:

„Ne očekujem od tebe da budeš najbolji na svakom meču. Ne očekujem da ćeš davati golove svaki put kada izađeš na teren, želim samo da ti kažem da ćeš zažaliti. Trebao bi da tražiš više od sebe, ne bi trebalo da ja tražim više od tebe“, završio je Murinjo.

Videćemo hoće li nekadašnja velika nada engleskog fudbala pronaći u sebi snage da se podigne, ili ga na kraju u domovini pamtiti samo na osnovu onoga što je uradio do svoje 24. godine.

BONUS VIDEO Navijač skočio sa mosta tokom slavlja u Argentini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar