Foto:shutterstock by Media Whale Stock; shutterstock;Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ; Luka Zeković;

U priču su uvučeni i nova vlada, doživotno suspendovani funkcioner i brat narko bosa.

Velika prašina je podignuta poslednjih dana u Crnoj Gori zbog borbe za vlast u tamošnjem fudbalu. Dejan Savićević se nalazi na čelu Fudbalskog saveza Crne Gore već 21 godinu i jedini je predsednik od kako je zemlja izglasala nezavisnost 2006.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, na poslednjim izborima iz 2021. godine dogodile su se brojne kontoverze, a čitav slučaj se razvukao i traje već godinu dana.

Na tadašnjim izborima Dejan Savićević je pobedio jednoglasnom odlukom, ali se njegov protivkandidat, bivši fudbalski sudija Jovan Kaluđerović nije pojavio na tadašnjoj Skupštini.

On je tada optužio Savićevića i njegove ljude za nelegalne radnje. Kaluđerović je to obrazlažoio tvrdnjom da je Uprava za inspekcijske poslove utvrdila nepravilnosti i da je proces izbora bio nezakonit.

Isticao je da prvo mora da bude održana nova izborna skupština Udruženja klubova FSCG – Sever, pa tek onda izborna skupština FSCG.

Upravni sud Crne Gore u decembru prošle godine odbacio je zahtev Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) da se odloži rešenje Uprave za inspekcijske poslove – Odsek za inspekciju sporta, kojim je dat nalog da bude održana nova izborna skupština Udruženja klubova FSCG – Sever.

Sve je ponovo dospelo u žižu ineresovnja kada je Kaluđerović posle bezmalo godinu dana odlučio da prekine ćutanje i oglasi se početkom juna, što je bila uvertira za prepucavanje sa Savićevićem.

Kaluđerović je u emisiji „Fudbal fest“ na TVCG rekao da je izbore u fudbalskom savezu, koji su bil zakazani za 30. jun 2021. godine, zabranila inspekcija za sport.

Foto: FSCG

„Oni su zabranjeni jer je prvo u severnoj regiji postojao ozbiljan broj neregularnosti. Statut FSCG je napravljen tako da praktično samo tri kandidata mogu da prikupe dovoljan broj potpisa podrške za izbornu skupštinu“, kazao je Kaluđerović.

Navodi da Savićević zna da je tom prilikom rađeno po statutu iz 2005. godine, uz dozvolu da se može glasati mobilnom aplikacijom Vajber.

„Evo, izgleda da su bili vidoviti pa su 2005. znali da će Vajber doći, iako je vajber došao 2011. godine“, naglasio je Kaluđerović.

On je tom prilikom optužio Savićevića da su nekima nuđene funkcije, da su falsifikovani potpisi i da se pribegavalo brojnim ucenama.

„Kada sve uzmemo u obzir, od 27 delegata, sedam praktično ne mogu biti tu. Je li to objašnjeno FIFA i UEFA, a pritiom, svaki spor po žalbama saveza, njihovi advokati su izgubili. Morali su biti ponovljeni izbore na severu i stvar je jasna. Umesto toga, savez plaća kazne i odlažu izbore. Do kad to može, ne znam, ali država će morati da reaguje. Država je sednicu u junu prošle godine zabranila i zato se na toj sednici nisam pojavio“, naveo je Kaluđerović i otvoreno pozvao i novu crnogorsku vlast da umeša prste.

Foto: Nova.rs/Video

Poznato je od ranije da je Dejan Savićević otvoreno podržavao vlast Mila Đukanovića, a da je DPS podržao manjinsku vladu Dritana Abazovića koja je na ivici pucanja.

Očigledno je da u činjenici da je DPS sada u nekoj vrsti opozicije Kaluđerović vidi šansu da se izvrši pritisak i dođe do promene vlasti i na fudblaskom planu.

„Da li će nova Vlada i njeni organi, kao i tužilaštvo, uz veliki broj izazova koje imaju, okrenuti glavu i prema FSCG? Gospodo, pravo i pravda se brane u svakom slučaju i u svakoj situaciji. Ovde nije reč o sportu, fudbalu, geniju… Reč je o poštovanju zakona i pravila. Pozivam novu vlast (izvršnu, tužilačku…) da ne bude saučesnik nečasnih radnji tako što neće raditi svoj posao“, apelovao je Kaluđerović računajući na pomoć sa više instance.

Poznato je i da je Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore 15. novembra donelo rešenje kojim je odbilo žalbu Fudbalskog saveza, te da je naloženo održavanje nove Izborne skupštine Udruženja klubova FSCG – Sever što je bio prvi put da je Savićević osetio pritisak na svoju funkciju.

Ipak, legenda fudbala ne haje previše za to. On se u jednom pojavljivanju na televiziji samo kratko osvrnuo na brojne optužbe.

„Dajte mu jednočasovnu emisiju, neka izloži svoj program, neka povede i saradnike – Raja Božovića, pošto vidim da su nakon svega ponovo u dobrim odnosima, Vera Dukića i Duška Šarića“.

Radojica Rajo Božović i Nikola Džomba: Starsport

Božović je dugogodišnji predsednik Zete, nekadašnji potpredsednik FSCG, koji je 2009. godine doživotno suspendovan baš zbog sukoba sa Kaluđerovićem- tadašnjim arbitrom, koji je odbio da sudi meč Zeta – Sutjeska zbog Božovićevih pretnji.

Vero Dukić je bio kandidat za predsednika nekadašnje srednje regije – FSCG centar, dok je Duško Šarić dugogodišnji predsednik FK Rudar, dvostrukog crnogorskog šampiona i četvorostrukog osvajača Kupa. Šarić je 2012. godine osuđen za pranje ovca u Bijelom Polju, da bi mu pet godina kasnije presuda ukinuta.

Njegov brat Darko Šarić osuđen je u Srbiji zbog šverca narkotika i važi i za jednog od najvećih narko bosova na Balkanu. Njemu je presuda kasnije ukinuta, a slučaj vraćen na ponovno suđenje.

Savićević je, takođe, pozvao Kaluđerovića da se pojavi na julskoj, redovnoj Skupštini FSCG, naglasivši da će biti na čelu Saveza sve dok ima većinu.

„Dejan Savićević je odbio da učestvuje u emisiji na Javnom servisu RTCG u kojoj je trebalo da budemo gosti on i ja. Nakon emisije Argumenti, u kojoj je saopštio niz neistina, javno sam pozvao Savićevića da ‘stisne petlju’, pa da porazgovaramo pred očima javnosti i iznesemo činjenice“, kazao je Kaluđerović.

Inače, za 22. jul Savićević je zakazao sednicu za spomenutu regiju Sever, za koju Kaluđerović tvrdi da je nelegitimna, a za 29. jul je zakazana druga koju je sazvao Kaluđerović.

Nastavak ujdurme tek treba da usledi. Rok za održavanje izbora u regionu Sever na zahtev delegata je 1. avgust, a tek posle treba da usledi nastavak sapunice za glavnu nagradu.

Duško Šarić Foto: E-Stock_aleksandar_baclija

FSCG je 30. juna 2021. godine održao Izbornu skupštinu na kojoj je Dejan Savićević reizabran za predsednika te sportske asocijacije.

Savićević je tada pobedio jednoglasno, pa je malo verovatno da će uz sve promene uspeti da ga smene, osim ako se ne uključe i najznačajnije političke figura u zemlji.

Lako bi moglo da se desi da se sukob na relaciji Abazović – Đukanović prelije i na izbore u FSCG.

DPS još nije povukao konkretan potez u obaranju vlade, ali je situacija takva da se dve strane nalaze u fazi tihog sukoba i da bi na fudbalu lako mogla da se prelome koplja.

BONUS VIDEO Savićević: Da je Robi ostao, pobedili bismo Mančester i igrali novo finale Lige šampiona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar