Dejan Stanković, FK Crvena zvezda
Dejan Stanković, FK Crvena zvezda; foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©oto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Dileme stratega crveno-belih pred "večiti derbi" koji može da odluči šampiona

Crvena zvezda i Partizan igraju u subotu od 18 sati 167. „večiti derbi“ u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije, a trener crveno-belih Dejan Stanković izjavio je da je njegova ekipa spremna na bilo koju opciju rivala.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mi smo spremni za bilo koju opciju Partizana, radili smo na svim opcijama, pokrili smo sve delove terena. Oni su ozbiljna ekipa, koja se transformiše na terenu. Možda krenu sa krilima, ali ta krila ulaze unutra i onda kad krilo uđe, to postaju dva špica. Menig je bivao rame od pomoći Rikardu. Šta god da se desi, bićemo spremni. Celo prvenstvo su bili prvi, ali smo se i mi dosta pitali. Bilo kako bilo, kvalitet Partizana ne dolazi u pitanje“, rekao je Stanković na konferenciji.

Zvezda je u prošlom „večitom derbiju“ odnela pobedu rezultatom 2:0, a strelci tada su bili Aleksandar Katai i Ohi Omoižuanfo.

Ono što je drugačije u odnosu na njihov prethodni međusobni susret je to što je sada klub sa Marakane u bodovnoj prednosti na tabeli. Pred derbi u ferbuaru Zvezda je zaostajala čak pet bodova sa Partizanom, koji je sada u podređenoj poziciji i moraće da odigra agresivnije i ofanzivnije, dok sa druge strane crveno-beli nemaju poseban razlog za rizik i preterano napadačku i otvorenu formaciju.

Dejan Stanković ne bi trebalo da menja mnogo u odnosu na prethodni susret sa Partizanom, a najveća dilema su pozicije desnog beka i zadnjeg veznog.

Kristijano Pičini je zadobio povredu zadnje lože u duelu sa Rendžersom, pa je boravio nedelju dana na oporavku u Valensiji. Njegovo odsustvo nadomestio je Milan Gajić, koji se vratio u startnu postavu i to na četiri vezana meča. Gajić je uspeo da stigne do brojke od osam asistencija u sezoni, čime je stavio trenera na „slatke muke“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kada bi se gledala forma, Stankovićev odabir bio bi verovatno Gajić, ali sa Pičinijem na terenu dobija se prednost u skok igri, dok u defanzivi nema posebne razlike.

Štoperi bi trebalo da budu Aleksandar Dragović i Strahinja Eraković, iako je poslednju utakmicu umesto popularnog „Čupe“ odigrao Radovan Pankov. Eraković i Dragović pokazali su se kao odličan tandem na prošlom derbiju, pošto su crno-beli na tom susretu tek jednom šutirali u gol rivala, a Rikardo Gomeš bio je skoro neprimetan. Na desnom beku neprikosnoven je Milan Rodić, čiji su centaršutevi u poslednje vreme kao teledirigovani, a uspeo je i sam da se upiše u strelce na meču sa Kolubarom.

Što se veznog reda tiče, Slavojlub Srnić nije konstantan kada je u pitanju startna postava, ali je u poslednjem meču protiv Radničkog iz Kragujevca upisao gol i asistenciju. Srnić je i na prethodnom derbiju odigrao svih 90 minuta, pa se očekuje da će na sredini terena biti odmah uz Sekua Sanoga. U redovan proces treninga vratio se Gelor Kanga, koji bi trebalo da zaigra na poziciji prednjeg veznog.

Gelor Kanga, FK Crvena zvezda
Gelor Kanga, FK Crvena zvezda; foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Dileme nema kada su u pitanju krilni igrači, jer su Aleksandar Katai i Mirko Ivanić najkonstantniji i najefikasniji igrači crveno-belih ove sezone. Katai trenutno ima 20 golova u prvenstvu, dok je Ivanić na koti 12.

U samom špicu ne bi trebalo da bude dileme, iako je Ohi u poslednje vreme u padu forme. Postigao je samo jedan gol na poslednjih pet susreta, a dva puta zaredom je zamenjen na poluvremenu. Nije ulazio u mnogo šansi, ali znajući da je postigao gol i u februaru protiv Partizana, trebalo bi da bude na terenu od starta.

Kao glavni džoker šansu vreba Milan Pavkov, a rešenje u napadu sa klupe je i El Fardu Ben, koji je nedavno ušao među deset najboljih golgetera u istoriji kluba. Strpljivo će čekati i Nemanja Motika, koji je na meču protiv Radničkog postigao gol za 4:1, te je pun samopouzdanja.

BONUS VIDEO Poruka navijača Zvezde za Sinišu Mihajlovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar