Foto: EPA PHOTO ANSA/STEFANO GUATELLI

Prva godina u novom milenijumu je donela nestvaran učinak golgetera u italijanskoj Seriji A, čak petnaestorica fudbalera su postigla više od deset golova.

Najbolji strelac nije bilo ni Kristijan Vijeri, ni Filipo Inzagi, ni Alesandro Del Pjero, već 35-godišnjak u dresu Pjačence – Dario Hubner.

PROČITAJTE JOŠ

Pet godina ranije je debitovao u elitnom takmičenju italijanskog fudbala. Njegova Breša je gostovala moćnom Interu, predvođenom Ronaldom, najskupljim fudbalerom na svetu u tom trenutku.

Da li je on znao ko je Dario Hubner pre te utakmice? Svakako je saznao tokom nje, posle voleja kojim je „Bizon“ pocepao mrežu gola Đanluke Paljuke.

Autor na portalu Football Italia Livio Kaferoglu piše o čoveku koji nije bio klasičan fudbaler, ni izbliza.

„Strastveni pušač, čak je duvao dim u pravcu klupa za rezervne igrače suprotnih timova… I ljubitelj domaće rakije. Zapravo – šljokara. Nijedan trener mu nije branio to da radi. Nije bilo razloga. I takav je bio strašan golgeter. Ništa nije morao da menja“, navodi autor.

U leto 2001. godine je Pjačenca za njegov transfer izdvojila 1,5 miliona funti. On je poverenje uzvratio postigavši 24 gola što je bilo dovoljno za titulu najboljeg strelca Serije A, zajedno sa Davidom Trezegeom.

Jedna je razlika… Francuz je sa Juventusom osvojio trofej šampiona Italije, a Hubner je uspeo da sa Pjačencom opstane u elitnom rangu takmičenja.

„Kralj provincijskih klubova. Jedini čovek uz Igora Protija koji je bio prvi golgeter u tri ranga takmičenja. Ništa fensi, ništa pretenciozno. On je samo ubacivao lopte u mreže i potom odlazio u kafanu“, dodaje autor.

U proleće 2002. godine Milan je imao ideju da Hubnera promoviše u rezervnog napadača, trener Karlo Ančeloti se nadao da će „Bizon“ uspeti njegovom timu da donese neophodnu dozu jednostavnosti i ubojitosti u napadu.

Ali…

„Sećam se da se nešto desilo u našoj prijateljskoj utakmici protiv reprezentaicje Ekvadora. Završilo se poluvreme, hteo sam da razgovaram sa igračima, tražio sam pogledom Hubnera, ali ga nije bilo. Gde je? U kupatilu. Šta radi? Puši cigaretu i pije pivo iz limenke… Poludeo sam… Dobio je priliku da igra za Milan, a on puši i pije… Rekao je smireno da to radi ceo život i da toga nema ne bi mogao da pruži najbolje od sebe…“, rekao je Ančeloti.

Tu nije bio kraj…

„Rekao je da je došao u Milan samo da bi dobio publicitet, da bi produžio karijeru za dve, tri godine… Dalje… Pitao me je da li ja želim cigaretu?! Cela svlačionica je prasnula u smeh, morao sam i ja… To je bio Dario u svom najboljem izdanju… Iskren… On je mislio samo o tome da se oseća dobro. Lično on“, istakao je Ančeloti.

Pravi fudbal… Jednostavan, sirov i ubojit… Taj fudbal je igrao Dario Hubner i velika svetla nisu bila za njega. A ni on ih nije želeo. Popiti pivo, popušiti cigaretu, dati gol… Može li bolje?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram