Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Slede nedelje raspleta.

Da je neko pre početka sezone igračima TSC-a i Čukaričkog ponudio da se krajem aprila bore za mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona, nema dileme da bi i jedni i drugi to prihvatili bez sekunde razmišljanja.

PROČITAJTE JOŠ...

Još ako se u obzir uzme to da ova dva kluba imaju više dobru priliku da na kraju i zauzmu poziciju iza Crvene zvezde (po 65 bodova, sedam više od Partizana), aktuelna sezona bi lako mogla da ima prefiks „istorijska“, s obzirom na to da bi bilo potrebno da se dogodi jedan od većih preokreta u novijoj istoriji srpskog fudbala, pa da sezonu završe iza tima iz Humske.

A to bi moglo da ima efekta ne samo na narednu sezonu, već i na nešto dalju budućnsot kada je u srpski fudbal u pitanju.

Naime, TSC i Čukarički se nalaze u pol-poziciji da zaigraju u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.

Drugoplasiranom timu, pored prilike da se domogne Lige šampiona od trećeg kola kvalifikacija, čak i u slučaju da izgubi u borbi za elitno takmičenje već na prvom koraku, sledi plasman u Ligu Evrope.

Za trećeplasiranu ekipu situacija je nešto teža i složenija, pošto mora da sačeka rasplet u Kupu Srbije. Ukolliko trofej osvoji Crvena zvezda ili drugoplasirani tim, treća najbolja ekipa iz Superlige Srbije igraće u plej-ofu za Ligu Evrope, te je zagarantovan plasman bar u grupnu fazu Lige konferencija.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Prema trenutnom stanju, pol-poziciju nakon pobede nad Čukaričkim drži TSC, s obzirom na to da do kraja prvenstva dočekuju Partizan, pa gostuju Radničkom u Kragujevcu, zadim dočekuju Voždovac, gostuju Novom Pazaru, i na kraju dočekuju Vojvodinu.

U slučaju pobede nad Partizanom, TSC će napraviti još jedan veliki korak ka drugoj poziciji, pogotovo jer Čukarički očekuje par velikih izazova.

Tim sa Banovog brda prvo gostuje Crvenoj zvezdi, pa dočekuje Vojvodinu i Novi Pazar, gostuje Voždovcu, te dočekuje Radnički.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ukoliko i jedni i drugi zabeleže sve pobede do kraja, TSC će u borbu za elitu, Čukarički za Ligu Evrope, a oba tima očekuju poprilično lepe svote namenjene učesnicima grupne faze evrotakmičenja, pogotovo za srpske uslove, pa nema dileme da će narednu sezonu dočekati još jači.

Za to vreme, u Partizanu sušta suprotnost. Crno-belima je potrebno pravo čudo kako bi se domogli bar treće pozicije, jer su ligaški deo okončali iza TSC-a i Čukaričkog, te je za „preskakanje“ ova dva tima na tabeli potrebno da osvoje bar osam bodova više od rivala. Drugim rečima, nephodno je da Partizan dobije svih pet utakmica (TSC na strani, Novi Pazar u Humskoj, Radnički iz Kragujevca u Beogradu, Vojvodina u Novom Sadu i Voždovac na svom terenu), a da i TSC i Čukarički izgube dve utakmice i jednom remiziraju za Ligu šampiona, odnosno bar jedna od ova dva tima to da uradi za Ligu Evrope.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

I dok ne bi bilo čudo da ova dva tima ponegde i „prospu“ neki bod, izuzetno je teško verovati da Partizan, u stanju u kom se trenutno nalazi, može da veže pet trijumfa.

Crno-bele očekuje sudbonosnih 90 minuta protiv TSC-a. U slučaju pobede, uz trijumf Zvezde nad Čukaričkim, situacija bi se bar delimično „otvorila“, i izabranici Igora Duljaja bi imali čemu da se nadaju.

Bilo koji drugi ishod znači i definitivan oproštaj od direktnog plasmana u grupnu fazu Lige Evrope. A s obzirom na stanje u kom se klub nalazi, finansijska „injekcija“ za TSC i Čukarički lako bi mogla da bude i odlučujući faktor kada je u pitanju raspored snaga u srpskom fudbalu u narednih nekoliko godina.

BONUS VIDEO Drugi ugao tuče u Madridu između igrača Reala i Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar