Foto: foto: Srđan Stevanovic/Starsportphoto

Kada je spuštena zavesa na prvi deo sezone u Superligi, igrači Crvene zvezde su na odmor otišli sa devet bodova prednosti u odnosu na Partizan, iako su igrali u podmlađenom sastavu tokom cele jeseni.

Ovo je trend koji godinama unazad najavljuju iz Ljutice Bogdana, a koji zbog pritiska rezultata, Vladan Milojević nije dovoljno negovao.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada ga neguje Dejan Stanković i mlađi i domaći igrači češće dobijaju šansu u crveno-belom dresu, a ni minutaža im nije tek neka zaustavna.

Od Veljka Nikolića, Njegoša Petrovića, Željka Gavrića, svoju šansu je posle gola Totenhemu u mlađim kategorijama dobio i Crnogorac Andrija Radulović, pojavio se i Nikola Krstović…

Istovremeno, generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić kaže kako se bori za veći broj stranaca u srpskim timovima, pa onda u celoj priči ove dve stvari (forsiranje mladih igrača iz Zvezdine škole i dovođenje većeg broja stranaca) deluju kontradiktorno.

Međutim, Zvezda se i sa postojećim snagama nije pokazala loše i samim tim, ne bi čudilo da Stanković nastavi da forsira snage koje su mu na raspolaganju, pojačane četvoricom novih na pripremama.

Crveno-beli imaju još uvek nerešeno nekoliko pitanja. Tu je pre svega završetak pregovora sa Nemanjom Milunovićem u vezi sa produžetkom ugovora (ističe na leto), ali i angažman Duška Tošića koji bi mogao da zaduži opremu u Ljutice Bogdana u nastavku sezone.

Od pet igrača koji su priključeni u ovom prelaznom roku, jedan je“proverena snaga“ Slavoljub Srnić, Luka Marković je do kraja decembra bio u Novom Pazaru, Nikola Stanković stiže iz mlađih kategorija, Ričard Odada iz Grafičara, a jedini koji dolazi iz inostranstva je Aksel Bakajoko.

Njegoš Petrović o formi i ciljevima pred gostovanje Mačvi
Njegoš Petrović i Veljko Nikolić; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Međutim, Odada, Stanković, Srnić i Bakajoko su otišli na pripreme na Kipar i kasnije idu u Tursku, a Marković nije na spisku 31 igrača, ali ćemo ukratko predstaviti svako od novih imena u polju.

Luka je đak Zvezde koji je preko Čukaričkog otišao u Italiju pre tri godine. Uglavnom je bio na pozajmicama i sa 20 godina se vratio u Srbiju, pa je jesen proveo u Novom Pazaru, ali očito za nastavak sezone nije u planu stručnog štaba.

Odada ima 20 godina i pokriva poziciju zadnjeg veznog i centralnog veznog igrača. Visok je 190 centimetara, ima dug korak i za njega je na prozivci Zvezdan Terzić rekao da očekuje mnogo.

Nikola Stanković i Ričard Odada; Foto: Starsport

Ričard je Kenijac iz Najrobija, a do dolaska u Srbiju pre tri godine malo toga se o njemu znalo. Bio je deo kenijske reprezentacije u mlađim kategorijama, senior je od 2016, pa će sada imati šansu da se afirmiše u toj ulozi.

Isprva mu se nije dopao boravak u Beogradu zbog drugačije kulture, stila života i jezika, ali se kao tek punoletni klinac već privikao.

U kojoj meri, pokazaće se u narednih mesec dana do kraja priprema i kontrolnih utakmica sa Slaskom, protiv UFA, ali i sa Mariborom i Šahtjorom.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Srnić je već poznat na ovim prostorima i njegov gol Kelnu u Beogradu nije zaboravljen. Pre odlaska u Las Palmas januara 2019. godine za 300.000 evra, delovalo je kao da Zvezda dugo nije mogla da mu nađe inostrani angažman.

Srnić je proveo četiri godine u crveno-belom, već zna sistem i fali da se upozna sa stilom igre koji forsira Dejan Stanković. Na krilu će sa 29 godina biti jedan od iskusnijih prvotimaca.

A ukoliko El Fardu Ben ode u januarskom prelaznom roku kako je nagovestio Terzić, onda bi Srnić mogao da bar privremeno popuni i rupu nastalu potencijalnim odlaskom igrača sa Komorskih Ostrva. Uz Bakajoka naravno.

Eraković i Gavrić; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Poznato je da Srnić u svakom meču ulaže maksimum energije, više puta je pokazao da ume dobro da isprati akciju i nađe se na pravom mestu kada treba, tako da, pošto se pridružio kao slobodan igrač, čini se da može samo da pomogne – makar i na treninzima, dok god je fizički spreman.

Mladi Nikola Stanković bi da oseti malo seniorskog fudbala u veznom redu crveno-belih, a momku rođenom 2003. godine, pripreme će biti dragoceno iskustvo.

Svedoci smo toga koliko su one svojevremeno pomogle Strahinji Erakoviću, koji se sada nametnuo kao redovno rešenje u odbrani tima Dejana Stankovića.

Foto: Starsport

Erakoviću su od 2018, kada se odlično pokazao na pripremama u Beleku, do sada kada je standardan, malo odmogle povrede, ali se rano video potencijal igrača čije se „dečje bolesti“ moraju istrpeti da bi postao veliki.

Nikolu Stankovića odlikuju smirena igra i dobar pas, a prošle godine se sa po osam golova i asistencija do proleća, preporučio kao perspektivno rešenje.

Kraljevčanin je nekoliko puta istakao da mu je san da debituje za seniore Zvezde, pa će posle priprema biti jasnije koliko će se to brzo desiti i u zvaničnim takmičarskim mečevima.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Svakako je pod budnim okom trenera prvotimaca, jer se Deki tokom prozivke obratio i lično Nikoli i poželeo mu sreću uz ostale mlađe igrače.

Aksel Bakajoko je stigao kao najzvučnije pojačanje i shodno tome, moraće najviše i da se potrudi da taj epitet opravda.

Nije baš svakodnevica da igrači sa zapada Evrope dolaze u ove krajeve, niti da fudbaleri Intera dolaze u Srbiju. Stankovićeve i Mihajlovićeve konekcije na Apeninima olakšale su ovaj posao, pa se 23-godišnji krilni igrač priključio do juna 2024. godine.

Bakajoko može da šparta uz celu aut liniju po desnoj strani, mada je ofanzivnije orjentisan i od njega bi trebalo očekivati dobre fizikalije i brzinu, hrabrost da krene u prodor i ka sredini, korektan prijem.

Uz to, deluje da nije igrač koji preterano komplikuje i ako vidi priliku da šutira, uradiće to bez oklevanja. U pojedinim elementima bi mogao da podseti na Nemanju Radonjića, s tim što sve to treba videti na terenu.

Bakajoko je počeo da igra fudbal u Crvenoj zvezdi iz Francuske, odakle je 2014. prešao u mlađe kategorije Intera, a onda je igrao za Sošo i Sent Galen na pozajmicama pre dolaska u srpsku Zvezdu.

Kada je reč o potencijalnim pojačanjima, poslednjih nedelja se spominjao i Simone Edera. Dijego Falčineli je prethodnih meseci osvojio navijače crveno-belih, pa je još jedan njegov zemljak vrlo moguće rešenje u napadu.

Ako se imaju u vidu forma i ostali faktori koji okružuju Milana Pavkova i odlazak Ričmonda Boaćija, uz nedovoljnu afirmaciju Nikole Krstovića, ovakav rasplet ne bi začudio.

Edera sa Torinom ima ugovor još dve godine, ali ne igra često. Do 2019. je bio na nekoliko pozajmica, a u ovoj sezoni je samo četiri puta na mečevima oblačio dres „bikova“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Duško Tošić za sada zvuči kao realnija priča od onih o kojima je bilo reči. Kao čovek od 35 godina koji je već u poznoj fazi karijere, Tošić bi doneo iskustvo, predan rad, ali i mogućnost da pokrije pozicije i štopera i beka.

Milan Rodić je uglavnom na levoj strani, gde je Zvezda često bila deficitarna, pa Tošić može po potrebi da uskoči tu, iako je verovatnije da bi zauzeo mesto u odbrani u slučaju odlaska Miloša Degeneka, kako bi Zvezdu učinio jednako konkurentnom da i četvrtu sezonu zaredom završi sa peharom Superlige u svojim vitrinama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram