Zvezda kaznila Gobeljića zbog skidanja šortsa u derbiju
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Završene su sezone u gotovo svim klupskim sportovima u Srbiji i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a ostalo je samo da se odluči ko je šampion države u košarci nakon finalne serije koju će odigrati Crvena zvezda i Mega.

#related-news_0

I dok u crveno-belom taboru imaju razloga da se raduju u mnogo sportova, u redovima Partizna će ovu sezonu želeti što pre da zaborave. Osim što će biti upamćena kao sezona bez trofeja i u muškoj i u ženskoj konkurenciji kada su u pitanju kolektivni sportovi, pamtiće se i dominaciji večitog rivala kada su u pitanju međusobni susreti.

Ako uzmemo u obzir pet najzastupljenijih sportova u Srbiji – fudbal, košarku, rukomet, vaterpolo i odbojku – i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, odnos u međusobnim duelima je poražavajući po Partizan. Crvena zvezda je pobedila u 17 večitih derbija, a samo jedan je završen nerešenim rezultatom.

Kada je u pitanju fudbal, kao najpopularniji sport, tu je Partizan uspeo da izbori jedini nerešeni rezultat. Bilo je to u prvom derbiju u sezoni, u jesenjem delu prvenstva, koji je završen rezultatom 1:1. U tom meču je Partizna čak bio i blizu pobede jer su crno-beli vodili golom Filipa Stevanovića sve do 75. minuta, kada je Katai iz penala doneo izjednačenje.

Već u narednom duelu je pobedila Crvena zvezda golom Ivanića i definitivno prelomila šampionsku trku.

Završni čin je viđen u Kupu Srbije, u meču u kojem je Partizan nakon 90 minuta i produžetaka bio u egalu, ali je izgubio nakon penal serije.

I u košarci, sportu koji je u poslednje vreme bio mesto Partizanove dominacije, crno-beli će želeti što pre da zaborave ovu sezonu, najgoru u poslednje dve decenije.

Rezultati mečeva Crvene zvezde i Partizana

Fudbal

Partizan – Crvena zvezda 1:1 (Superliga Srbije)

Crvena zvezda – Partizan 1:0 (Superliga Srbije)

Crvena zvezda – Partizan 0:0 , penalima 4:2 (Kup Srbije)

Košarka, muška konkurencija

Partizan – Crvena zvezda 85:86 (ABA liga)

Crvena zvezda – Partizan 73:64 (ABA liga)

Crvena zvezda -Partizan 79:78 (Kup Radivoja Koraća)

Košarka, ženska konkurencija

Crvena zvezda – Partizan 82:63 (Ženska liga Srbije)

Partizan – Crvena zvezda 66:68 (Ženska liga Srbije)

Vaterpolo

Crvena zvezda – Partizan 9:7 (Kup Srbije)

Crvena zvezda – Partizan 9:7 (Regionalna vaterpolo liga)

Crvena zvezda – Partizan 12:9 (Vaterpolo liga Srbije)

Partizan – Crvena zvezda 8:11 (Vaterpolo liga Srbije)

Crvena zvezda – Partizan 14:2 (Vaterpolo liga Srbije, plej-of)

Partizan – Crvena zvezda 6:12 (Vaterpolo liga Srbije, plej-of)

Odbojka, muška konkurencija

Crvena zvezda – Partizan 3:2 (Superliga Srbije)

Partizan – Crvena zvezda 1:3 (Superliga Srbije)

Odbojka, ženska konkurencija

Partizan – Crvena zvezda 1:3 (Superliga Srbije)

Crvena zvezda – Partizan 3:1 (Superliga Srbije)

Izgubili su oba derbija u ABA ligi i jedan u Kupu Srbije, a u domaćoj ligi je nove duele sprečila Mega koja je Partizan izbacila u polufinalu.

Nisu doduše crno-beli bili daleko od makar jedne pobede protiv Crvene zvezde. Prvi meč u ABA ligi Zvezda je dobila rezultatom 86:85, a samo jedan poen je presudio i u Kupu Radivoja Koraća kada je rezultat bio 79:78. U trećoj utakmici, ponovo u ABA ligi, nije bilo toliko neizvesnosti jer je tim Dejana Radonjića bio bolji rezultatom 73:64.

Foto: KK Partizan

I u ženskoj konkurenciji su košarkašice u crveno-belim dresovima bile bolje.

U prvom derbiju sezone igranom u domaćoj ligi, rezultat je bio 82:63, dok je u drugom duelu bilo dramatično, a Zvezda je odnela pobedu sa 68:66.  Na kraju  je dominacija Zvezdinih košarkašica potvrđena i titulom prvaka, dok su košarkašice Partizana bile tek šeste.

#related-news_1

Najveću razliku u derbijima, Crvena zvezda je napravila u vaterpolu gde je pobedila u svih šest međusobnih duela.

U Kupu Srbije derbi je igran u polufinalu, a Crvena zvezda je bila bolja sa 9:7, a kasnije protiv Radničkog iz Kragujevca i osvojila trofej. Isti rezultat kao i u Kupu je bio u meču u Regionalnoj vaterpolo ligi, dok su četiri pobede ostvarene u Vaterpolo ligi Srbije.

U ligaškom delu Zvezda je bila bolja rezultatima 12:9 i 11:8, da bi se ponovo susreli u četvrtfinalu plej-ofa. U prvom meču je bilo 14:2, da bi u revanšu crveno-beli slavili sa 12:6.

Zvezda je ostvarila po dve pobede i u odbojci, u obe konkurencije. Kuriozitet je da je u muškoj konkurenciji, uprkos pobedam od 3:2 i 3:1 u setovima, Partizan bio bolje plasiran u ligaškom delu i čak stigao do finala plej-ofa gde je sa 3:1 u mečevima poražen od Vojvodine.

U ženskoj konkurenciji je Crvena zvezda bila bolja dva puta rezultatom 3:1 u setovima i završila dve pozicije iznad Partizana, ali su oba tima eliminisana u četvrtfinalu plej-ofa.

U rukometu se nisu sastajali jer su ekipe bile podeljene u dve grupe, a Partizan je na kraju imao uspešniju sezonu zbog boljeg plasmana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare