Zvezda Terzić i Miloš Vazura Foto: STARSPORT/ Peđa Milosavljević

Ponovo je došlo do prepucavanja u srpskom fudbalu, s time da je Crvena zvezda tražila i strane sudije u domaćem šampionatu.

U Zvezdi su ogorčeni suđenjem zbog penala za Partizan na meču protiv Spartaka u Subotici, a ta utakmica završena je pobedom tima iz Humske od 1:0, posle udarca Bibrasa Natha sa bele tačke.

pročitajte još

Usledila su prepucavanja večitih rivala, kao i rat saopštenjima, a sa Marakane su posebno napali selektora Dragana Stojkovića Piksija koji je najavio da će uzvratiti privatnom tužbom protiv Zvezdana Terzića.

„Već duži period smišljeno se u Fudbalskom savezu Srbije stvara atmosfera da Crvena zvezda ne sme biti šampion i to je činjenica koju su prihvatile i same sudije. U obavezi smo da zaštitimo interese našeg kluba. S obzirom da nemamo poverenje u ljude koji trenutno vode FSS i Sudijsku organizaciju, zahtevamo da sve utakmice plej-ofa koje igraju i Crvena zvezda i Partizan sude inostrane sudije. Inostrane sudije nisu nepoznate ni takmičenju u bivšoj Jugoslaviji, niti danas u nekim evropskim ligama. Smatramo da je ovo jedini način da se povrati integritet i regularnost takmičenja. FK Crvena zvezda ima obavezu prema armiji svojih navijača da svojim igračima i treneru obezbedi fer i sportske uslove da bi oni mogli na terenu dokazati da su najbolji kao što su to već dokazali prošle nedelje u večitom derbiju“, saopštila je Zvezda.

Zanimljivo je da je identičnu inicijativu imao i Partizan 2017. godine, kada je VAR bio u povoju kao ideja.

„FK Partizan upućuje zvaničnu inicijativu FSS i Zajednici fudbalskih klubova Superlige i Prve lige Srbije da se, po uzoru na najveće evropske lige, uvede VAR tehnologija na svim utakmicama FK Partizan i FK Crvena zvezda i da se, počevši od predstojećeg večitog derbija, koji je zakazan za 13. decembar, delegiraju strane fudbalske sudije, koje su na vrhu UEFA i FIFA liste po kvalitetu suđenja. Eventualne primedbe o dodatnim troškovima takve odluke bi delovale licemerno u poređenju sa činjenicom da bismo dobili potpuno regularno takmičenje i ukinuli percepciju javnosti da fudbalske sudije sistemski sude protiv manjih klubova a u interesu dva naša najveća kluba. Partizanu takva percepcija nije potrebna i ovom inicijativom želimo da damo doprinos potpunoj regularnosti takmičenja i zaštitimo interes svih aktera u Superligi Srbije“, pisalo je tada između ostalog u saopštenju.

Nije bilo stranih sudija do sada u srpskom fudbalu, ali jeste u Grčkoj, primera radi.

Dragan Stojković Piksi, Miloš Vazura i Zvezdan Terzić Foto: Starsport

Grčka je poznata po huliganizmu i sudije su posebno bile na udaru, pa je 2019. gazda Olimpijakosa Evangelos Marinakis optužio VAR sudije da su oštetili njegov klub u meču protiv Volosa.

Nekoliko sati nakon utakmice nepoznati huligani su demolirali deo kuće u Atini u kojoj živi VAR asistent, razbili su prozor i pobacali petarde, što je dodatno „rasplamsalo“ ionako zapaljivu atmosferu u grčkom fudbalu.

Posle ovog napada morao je da reaguje i Fudbalski savez Grčke oštrom porukom za napadače koje su nazvali „huliganima koji se služe mafijaškim metodama da zastraše sudije“. Istupio je i čelnik Sudijske organizacije Panajotis Varuhas, koji je potvrdio da je od policije zatražio zaštitu za arbitre.

I pre toga, Grčka je počela da angažuje strane sudije, grčki arbitri su štrajkovali, ali sve je uzalud kada dođe do utakmice.

Grci su angažovali najboljeg sudiju iz Bosne i Hercegovine Irfana Peljta, koji je sudio AEK-u i Panatinaikosu, bilo je i srpskih angažmana.

Naš najbolji sudija Srđan Jovanović, kog je Zvezda napadala, bio je na tapetu i u Grčkoj.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Sudio je meč AEL – PAOK, pa ga je napao predsednik tima iz Larise zbog poraza od 2:1.

„Srpski pljačkaš nam je stao na put. Džeparoš. Srećan mu odmor na Halkidikiju na leto. Danas smo posle mnogo godina imali priliku da vidimo stranog sudiju u Larisi. Pojma nismo imali zašto su ga doveli. Sada znamo. Da nas opljačka. Umesto deset faulova za nas, svih deset je dosudio za PAOK. Ljudi, da li ste ozbiljni? Doveli ste čoveka iz drugog najprljavijeg prvenstva u Evropi posle Kipra da nam sudi. Čestitke čelnicima saveza“, naveo je Aleksis Kugijas, prvi čovek Larise.

Pitanje je da li bi uvođenje stranih sudija išta promenilo u ligi u kojoj večiti rivali večito vrše pritisak na arbitre – ovaj put, to je dobilo novu dimenziju prepucavanjem preko FSS-a.

BONUS VIDEO Savićević: Da je Robi ostao, pobedili bismo Mančester i igrali novo finale Lige šampiona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar