Foto: Screenshot Youtube Perú Eventos en Vivo

Međunarodna gimnastička federacija (FIG) pokrenula je postupak protiv ruskog takmičara Ivana Kulijaka koji je pored kolege iz Rusije na pobedničkom postolju na takmičenju u Kataru nosio "simbol rata". Njemu je odgovorio ubrzo legendarni Juri Keki.

Italijan je u karijeri bio olimpijski šampion, četiri puta je bio najbolju u Evropi na karikama, a pet puta je bio najbolji na svetu u ovoj disciplini.

PROČITAJTE JOŠ

„Užasnut sam potezom tog malog imbecila, koji nema pojma da je sport sve suprotno od onog što je on hteo da pokaže svojim bezumnim činom.

Glupan je tipičan proizvod diktatora Putina.

Međutim, ne smemo da generalizujemo i da smatramo da svi Rusi dele stav ovog malog. Uveravam vas da i Rusi jako pate zbog onoga što se događa u Ukrajini, samo to ne smeju da kažu. Ovih dana često se setim mog dragog ruskog prijatelja i kako me zaprepasti što se svaki put pre nego što će nešto reći o Putinu osvrće pazeći da ga neko ne bi čuo“, rekao je Keki.

Kako je preneo „BBC“, FIG je pokrenula postupak posle „šokantnog ponašanja“ Kulijaka na Svetskom kupu na spravama u Dohi.

On je u subotu osvojio bronzu na razboju, a na dodeli medalja na opremi na grudima mu je bilo zalepljen znak „z“, dok je stajao pored osvajača zlatne medalje Ukrajinca Ilije Kovtuna.

Slovo „z“ je postalo simbol ruskog napada na Ukrajinu, kao jedna od oznaka na tenkovima i ostalim vojnim vozilima u ratu, a nose ga i političari u Rusiji koji podržavaju napad.

Ruski i beloruski gimnastičari su za vikend poslednji put mogli da se takmiče, nakon što su njihove zemlje pod sankcijama zbog rata u Ukrajini.

BONUS VIDEO Navijanje navijača Zvezde: Srbi i Rusi braća zauvek

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare