Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana igraju odlučujuće mečeve i za klupsku kasu i za koeficijente, ali i za neke istorijske uspehe.

PROČITAJTE JOŠ

Crveno-beli igraju protiv Brage u Portugalu u 6. kolu grupe F Lige Evrope (21.00), a Partizan na svom stadionu dočekuje Anortozis u 6. kolu grupe B Lige konferencija (18.45).

Zvezda ima deset bodova i trenutno je prva u svojoj grupi, Partizan je drugi sa sedam bodova, a i jedni i drugi mogu da ispadnu iz svojih takmičenja.

Partizan može da bude eliminisan, Zvezda da završi na trećem mestu i da se „prešalta“ u Ligu konferencija. Sve to garantuje da nas čeka veoma uzbudljiv četvrtak.

Utoliko više, kad znamo šta je sve ulog za dva najveća srpska tima. Taj ulog možda najviše zavisi iz čije perspektive gledate.

Navijači Zvezde drže prekrštene prste za pobedu, jer bi time njihov tim ostao prvi i otišao bi direktno u osminu finala Lige Evrope.

Mirko Ivanić, FK Crvena zvezda, FK Midtjiland
Mirko Ivanić, Foto: Nikola Mitic/STARSPORT

Dvaput je prethodnih godina klub iz Ljutice Bogdana bio u šesnaestini finala, ali bi osmina finala bila najveći uspeh još od početka devedesetih godina.

To bi navijačima najviše „leglo“. Kada je reč o novcu, to je možda ono zbog čega bi upravi najviše prijao trijumf, jer Zvezda potencijalno može da zaradi skoro tri miliona evra.

Od toga je 630 hiljada evra za trijumf, 1,1 milion za prvo mesto u grupi i još 1,2 miliona evra za osminu finala Lige Evrope.

Nije malo. Ako bi remizirala, Zvezda bi inkasirala 2,51 milion evra u slučaju da Mitjiland ne pobedi ekipu Ludogoreca.

Ako Mitjiland pobedi, a Zvezda prođa kao drugoplasirana, onda bi uzela 1,26 miliona evra, jer se po pola miliona dobija za drugo mesto u grupi i prolaz u šesnaestinu finala i još 210 hiljada evra za nerešen rezultat.

Partizan, shodno rangu takmičenja, može da zaradi manje novca. Crno-beli mogu najdalje do drugog mesta, zbog čega mogu da zarade do 1,1 milion evra.

Iz ugla prosečnog navijača i ljubitelja fudbala, važne su pobede zbog nacionalnog koeficijenta.

Srbija drži 12. mesto liste sa 29.875 bodova, neznatno ispred Belgije (29.800) i iza Ukrajine (31.600).

Srpski timovi pobedama u poslednjem kolu grupne faze mogu da osvoje 2.000 bodova za UEFA koeficijent i 500 za nacionalni, na šta Zvezdi u Ligi Evrope idu i bonusi zavisno od plasmana.

Da ne ostane sve na brojkama, treba pogledati i ka terenu.

Foto: FK Partizan/Antonio Ahel

Kada govorimo o ekipama, Partizan će biti oslabljen neigranjem Lazara Markovića i Bibarsa Natha, a Aleksandar Stanojević je rekao da „skoro sigurno“ neće biti ni Danila Pantića.

Izvesnih problema ima i Aleksandar Šćekić, ali će bar moći da igra, crno-beli već neko vreme igraju toplo-hladno, a sećamo se da ih je Flora šokirala sa 1:0.

– U stanju su da povedu 2:0 u Talinu pa da bude 2:2, da kod kuće pobede Gent… Da pobede najbolju ekipu na Kipru, pa da izgube od najlošije. To je nepredvidiva ekipa koja u svakom trenutku može da vas iznenadi. Mi smo spremi na sve to, da li će neko od njih doći ili ne, uglavnom rotiraju dosta igrača. Ne opterećujemo se time – rekao je Stanojević pred meč.

Dodao je i da će Anortozis rizikovati, jer mu je potrebna pobeda, te da će Partizan biti u „prepoznatljivom sastavu“ i sistemu igre.

Dejan Stanković, trener Crvene zvezde nema tako izraženih kadrovskih problema pred okršaj sa Bragom, a forma njegove ekipe je veoma dobra.

Crveno-beli su pobedili u poslednjih sedam mečeva u svim takmičenjima i nisu primili gol 442 minuta. Zato ne treba čuditi ako na brzu igru Brage odgovore čvrstom odbranom i kontrama.

Obrni-okreni, ulog je veliki u svakom slučaju, pa i Zvezda i Partizan moraju da vode računa, kako zbog svojih kasa, tako i zbog bodova, navijača i zaloga za naredne sezone.

Liga Evrope, grupa F

Braga – Crvena zvezda 21.00

Ludogorec – Mitjiland 21.00

Standings provided by SofaScore LiveScore

Liga konferencija, grupa B

Partizan – Anortozis 18.45

Gent – Flora 18.45

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Crvena Zvezda i Partizan u pohodu na evropsko proleće

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar