Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pokazna vežba broj 1. Evropske premijere večitih pokazale su da bi i te kako trebalo da strepimo za nacionalni koeficijent.

„Riba smrdi od glave“ se najbolji vidi na primeru Crvene zvezde koja je uspela da u istom prelaznom roku proda dva napadača Milana Pavkova i Ohi Omidžuanfa i da tako ostavi Aleksandra Pešića na vetrometini.

PROČITAJTE JOŠ

Nema pravu podršku, a kada se na to doda hronični problem sa bekovima. Jedini pravi desni bek je Marko Gobeljić, dok ni Milan Rodić nema adekvatnu zamenu situacija postaje još problematičnija. I povrh svega prostačke rasprave Gelora Kange i Usman Bukarija usred meča… Možda taj sukob tinja već neko vreme, uostalom retko ko može da zaboravi kako je Kanga izgubio loptu protiv Makabija (a imao je slobodnog Bukarija) i tako košta Zvezdu gola…

Mnogo tih problema je plaćeno kiksom Slavoljuba Srnića koji je stigao i do trećeg napravljenog penala ove godine. Pokušao je da zakrpi sve nedostatke, ali to očigledno nije bilo moguće.

Zvezda je poražena od Monaka sa 1:0 i tako već sada sebi potencijalno napravila problem. Francuzi su slavili na gostovanju, a utisak bi bio barem malo gorak da je suđen penal nad Benom. Ako je gledati kriterijum koji je do tada bio na snazi, to je trebalo da bude penal… I pod komandom Miloša Milojevića Zvezda nije „prodisala“, šok terapija nije prošla najbolje – jedna pobeda, dva remija i sada poraz…

– Za pozitivan rezultat falilo je da se iskoriste šanse u ovakvim utakmicama protiv ekipa koje su na jednom nivou i igraju ligu koja je kvalitetnija od naše. Te šanse, polušanse, polukontre, moraju da se iskoriste da bi rezultat bio povoljan. Imali smo dobrih prilika, malo je falilo, jedan trenutak nepažnje nas je koštao boljeg rezultata – rekao je Milojević posle utakmice.

Dejan Stanković je napustio klub, dok je u Partizanu smenjen Ilija Stolica. Ipak, ni Gordan Petrić nije doneo preveliki broj dobrih stvari.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Dok je Zvezda prosula bodove protiv drugog favorita grupe, Partizan je to uradio protiv najslabijeg tima. Doduše, na gostovanju Slovačkom (3:3).

Sve je moglo da bude drugačije da mladi Kristaijn Belić nije dobio crveni karton, a Partizan je i sa igračem manje, uspeo da postigne tri pogotka, čak i da preokrene, ali je na kraju morao da se zadovolji podelom bodova.

UEFA sistem rangiranja po nacionalnom koeficjentu je za neke nepravedan, ali pravila kažu da se isti broj bodova dobija za pobedu u Ligi Evrope i Ligi Konferencija. Pobeda u grupi donosi dva boda, a jedina je razlika u bodovanju prilikom prolaska u sledeću fazu.

Kada se zna da će se od sledeće sezone koeficijent deliti sa pet, Srbiju bi vrlo lako mogao da očekuje par na UEFA listi.

I te kako je realno da za dve sezone od sada Srbija ima samo tri predstavnika, iako će sledeće sezone imati direktno mesto u Ligi šampiona, ali i jedan klub u kvalifikacijama.

To bi moglo da napravi dodatni problem srpski klubovima, ali bi paradoksalno otvorilo mesto za napredak na listi u slučaju dobrih rezultata večitih.

BONUS VIDEO Pas uleće na teren, a lopta u dnevnu sobu: Ovo nemaju ni Zvezda, ni Partizan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar