Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ostoja Mijailović i Milorad Vučelić u žestokoj borbi za prvog čoveka Sportskog društva Partizan.

Sportsko društvo Partizan u ponedeljak bira novog predsednika, a u crno-belom taboru postoje velike podele. Kandidati za tu poziciju biće doskorašnji predsednik i ujedno i prvi čovek fudbalske sekcije Milorad Vučelič i prvi čovek košarkaškog kluba Ostoja Mijailović.

Verbalni rat između njih dvojice traje već neko vreme preko medija, a kako se skupština za izbor vodećeg čovake sportkskog društva bliži, tenzije postaju sve veće.

PROČITAJTE JOŠ

Kako stvari stoje na osnovu raspoloženja javnosti i navijača, deluje da je vreme predsednikovanja Vučelića došlo kraju i da je Mijailović veliki favorit da preuzme njegovu ulogu.

Glavni razlog je stanje u fudbalskom klubu Partizan koje je katastrofalno već nekoliko godina, a kao glavni krivac se percipira Milorad Vučelić.

Poslednja titula u Humskoj je osvojena pre pet godina, prethodne tri godine nije osvojen ni trofej Kupa, a početkom ove sezone deluje da je klub dotakao dno.

Odlaskom Aleksandra Stanojevića sa klupe crno-belih, klub se našao u problemu jer su svi ozbiljniji treneri odbijali ponude, da bi na insistiranje Milorada Vučelića izabran Ilija Stolica čime se ušlo u novu krizu jer je predsednik ušao u sukob sa sportskim sektorom.

To je rezultiralo očajnim rezultatima, ispadanjem iz Lige Evrope, velikim zaostatkom za Crvenom zvezdom i praktično izgubljenom titulom već u avgustu.

Pored toga, zbog katastrofalne finansijske situacije klub ostaje bez igrača koji odlaze zbog neisplaćenih zarada i samim tim klub ostaje bez prihoda.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Slučaj Takume Asana koji je u jeku borbe za tiulu prošle godine napustio klub i na kojem je Partizan mogao da zaradi ozbljan novac bio je jedan od najvećih udaraca.

Prethodne zime je bez obeštećenja otišao i Aleksandar Šćekić u zamenu za oprost dugova zbog čega je podneta i krivična prijava protiv odgovornih lica, a već neko vreme nema ozbiljnijeg transfera na kojem bi klub zaradio neki novac i sanirao posledice loše finansijske situacije.

Sve to je kulminiralo žestokim protestima navijača početkom tekuće sezone koji su na svim utakmicama žestoko skandirali protiv uprave i po prvi put po imenu prozivali i Milorada Vučelića.

Čak su i navijači sa južne trbine, takozvani najverniji koji u principu funkcionišu na principu interesa i nisu talasali prethodne godine, sada podigli glas protv uprave na čelu sa Vučelićem.

To nezadovoljstvo iskoristio je Ostoja Mijailović da krene u rat i napadne na svog rivala na predstojećim izborima.

„Fudbal je ovih dana izuzetno profitabilan sport. FK Partizan je veliki fudbalski brend i siguran sam da uz dobro i domaćinsko rukovođenje veliki deo klubova u sportskom društvu može da živi na račun fudbalskog kluba. Moraju da se gledaju pre svega i svih isključivo interesi kluba, a ne jednog ili grupe pojedinaca. Imovina sportskog društva je nedopustivo zapuštena. Žao mi je što legende kojima je deo života bio i ostao Partizan na sve ovo ćute. Tek se poneko oglasi, zašto je tako? Traže se krivci u državi, trenerima, sportskim radnicima, navijačima… A svi znaju do čega je i do koga je. Još malo ćutanja i bojim se da će FK Partizan nestati“ rekao je Mijailovi početkom avgusta kada je pustio probni balon i najavio ulazak u predsedničku trku.

Ostoja Mijailović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ubrzo je usledio i odgovor Vučelića u kojem se između ostalog proziva košarkaški klub za neplaćanje prostorija koje koristi na stadionu Partizana, lošije rezultate košarkaške sekcije i dovođenje velikog broja stranaca.

Ipak, uprkos činjenici da ni košarkaški klub od dolaska Mijailovića nije uspeo da svrgne Zvezdu sa trona u Srbiji i regionu i da nisu napravljeni ni veliki rezultati u Evropi, deluje da je raspoloženje „grobarske“ javnosti naklonjenije njemu u predstojećim izborima.

Kao glavni aduti se navode dovođenje legendarnog Željka Obradovića na klupu crno-belih, čoveka koji u srcima navijača ima kultni status zbog tiule prvaka Evrope.

Pored toga, Partizan se vratio u Evroligu zahvaljujući specijalnoj pozivnici, a klub je napravio respektabilan roster sa zvučnim imenima.

Iako Mijailović uprkos tim ostvarenjima ne uživa neki preterano veliki ugled zbog svojih politčkih veza sa SNS-om i Aleksandrom Vučićem i skepticizmom koji zbog toga vlada, katastrofaln stanje u fudbalskom klubu i potezi uprave značajno su srozale ugled Milorada Vučelića.

Prema pojedinim internet anketama, Mijailović uživa daleko veću podršku.

Ostoja Mijailović, Milorad Vučelić
Ostoja Mijailović, Milorad Vučelić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Na Instagram stranici „pbg news“ koja često ima relevantne i ekskluzivne informacije iz Partizana i predstavlja mesto gde se okuplja crno-bela zajednica, Mijailović je pobedio sa ubeldjivih 96 posto glasova, dok je sličan ishod ankete bo i na stranici „grobarizacija“.

Mijailović je u poslednjem intervjuu pred izbore najavio da da ima podršku 70 odsto klubova u sportskom društvu, ali da se iza scene dešavaju pretnje i ucene. Usput se osvrnuo i an zakazivanje izborne skupštine.

„Njihov četvorogodišnji mandat je istekao pre tri godine, skupština nije sazvana pilično dugo i tek sada kada sam ja javno istako želju da se kandidujem, ona je sazvana velikom brzinom za 12. septembar u 17 časova. Aktuelno rukovodstvo JSD Partizan nije našlo za shodno da o tome obavesti javnost. Kao da armija naših navijača ne zaslužuje da zna da će se održati izbori u najvišem telu našeg sportskog društva. Čujem da planiraju organizaciju tri prstena privatnog obezbeđenja za Skupštinu JSD. Da je brane od koga? Od predstavnika klubova koji se bore za taj Partizan? Spominju se razne pretnje ljudima iz uslovno rečeno manjih klubova. Da će ostati bez posla, da će im se desiti ne znam šta… Svašta se priča… Čujem da su direktoru jednog on naših klubova koji operativno pomaže rad JSD obećali restoran Partizana na poklon, a da će restoran biti obnovljen o trošku fudbalskog kluba, samo ako pobedi kandidat aktuelne vladajuće garniture u JSD Partizan.

Turbulentni dani su pred crno-belima, mnogo toga će biti poznatije u ponedeljak u večernjim satima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare