FK Crvena zvezda, FK Partizan
FK Crvena zvezda, FK Partizan; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Trenutak kreacije ili nepažnje mogu odlučiti pobednika derbija, ali i potencijalnog šampiona države.

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana igraju od 18 sati na stadionu „Rajko Mitić“ 167. večiti derbi u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda je dva boda ispred Partizana na tabeli i ukoliko pobedi praktično će jednu ruku već staviti na pehar.

U prošlom večitom derbiju Zvezda je slavila sa 2:0 golovima Aleksandra Kataija i Ohija Omoidžuanfa.

Sada je situacija na tabeli takva da Partizan mora da juri Zvezdu, a samim tim očekuje se da bude agresivniji i ofanzivniji u predstojećem duelu.

Jedan od bitnih faktora u ekipi crno-belih može biti Slobodan Urošević, koji igra na poziciji levog beka.

Nedavno je potpisao novi dvogodišnji ugovor sa Partizanom, što mu može biti dodatni motiv da se pokaže u najboljem svetlu protiv najvećeg rivala i opravda ukazano poverenje.

Foto: Peđa Milosavljevic/Starsport

„Srećan sam što sam produžio ugovor sa klubom u kome sam proveo izazovne i lepe četiri i po godine, okružen sjajnim ljudima, u kom sam se formirao i kao igrač i kao čovek. Zahvalan sam na prilici da nastavim da branim boje Partizana“, rekao je Urošević, koji još uvek nije osvojio nijednu titulu sa Partizanom.

Levi bek crno-belih ove sezone igra veoma efikasan fudbal za jednog defanzivca, pošto na 26 nastupa u Superligi ima pet golova, od kojih je dva postigao protiv TSC-a pre dve nedelje.

Koliko je važan njegov doprinos u napadu, toliko će morati da se fokusira i na odbranu. Po boku će ga napadati Katai i Mirko Ivanić, a sa klupe će verovatno šansu dobiti i El Fardu Ben.

Drugi važan faktor na večitom derbiju mogla bi da bude bitka na sredini terena. Još uvek nije poznato za koga će se na tom delu terena odlučiti Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Zvezda bi trebalo da zaigra sa trojicom vezista iz prošlog derbija, što bi značilo da će zadnji vezni biti Seku Sanogo i Slavoljub Srnić, a ispred njih Gelor Kanga. Srnić je opravdao ukazano poverenje i sa golom i asistencijom protiv Radničkog praktično sebi osigurao mesto startera. Kanga je imao malih problema sa povredom, ali se vratio na vreme u trenažni proces i trebalo bi da bude spreman.

Zvezda nema razloga da rizikuje sa ofanzivnijom postavom i preterano napadačkom igrom, te se očekuje da pomenuta trojka na sredini stane na loptu kad god je to moguće.

To im svakako neće biti lako, jer će naspram sebe imati igrače poput Saše Zdjelara, Miloša Jojića, Marka Jevtovića i Bibrasa Natha. Jedan od njih verivatno će krenuti sa klupe, a pitanje koje muči Stanojevića je koliko Natho dugo može da se juri sa Zvezdinim fudbalerima.

PROČITAJTE JOŠ

Izraelac je neko ko jednim potezom može da prekrene tok meča, uz Rikarda Gomeša je svakako najbitniji šraf tima, ali je protiv Fejenorda doživeo povredu. Od tada je odigrao četiri utakmice, ali je samo jednu završio na terenu. Ne bi bilo čudno da se Jojić nađe u startnoj postavi pre Natha, jer je i Miloš upisao šest pogodaka u ligi ove sezone.

Zdjelar je u Ligi konferencija pokazao koliko kreativnosti poseduje, pošto je upisao tri asistencije, ali je u prošlom večitom derbiju „pocrveneo“, te će morati da se čuva, ukoliko ne želi da svoj tim ostavi na cedilu. Marko Jevtović obavlja svoje zadatke, pre svega defanzivne, a na prošlom derbiju ušao je tek u drugom poluvremenu. Delom su i njegove zasluge bile za to što crno-beli u drugom delu igre tada nisu primili gol.

Još jedan duel koji može biti presudan će biti onaj pokraj aut linije, između trenera Stankovića i Stanojevića. Strateg Partizana ima nešto burniji period iza sebe sa nizom „zapaljivih“ izjava, dok je Stanković bio nešto smireniji.

Stanojevićeva strast i energija mogu biti mač sa dve oštrice, dok se od Stankovića očekuje da mirnoću prenese i na igrače, koji nemaju potrebu za srljanjem na terenu.

Oba kluba su imala primedbi na suđenje i odabir sudija u poslednjih nekoliko nedelja, a svi ljubitelji fudbala nadaju se da će akcenat biti na fudbalu, a ne spornim situacijama.

Pravdu na derbiju deliće najbolji srpski sudija Srđan Jovanović, uprkos tome što je Zvezda tražila njegovo izuzeće.

BONUS VIDEO Istorijski uspeh fudbalerki – pobedile Nemice koje nisu gubile četvrt veka

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar