FK Crvena zvezda, Kluž, Milan PAvkov
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ono što je Dejan Stanković pričao o ranom golu ispostavilo se kao tačno u svom punom sjaju na Marakani. Zvezda je već jednom i po nogom u Ligi Evrope, jer je razbila Kluž sa 4:0. Dve asistencije i gol Bena, asistencija i gol Ivanića i asistencija i gol Pavkova, uz jedan pogodak Kataija su nešto što sigurno može da raduje.

Katai je odgovorio na kritike da je protiv Šerifa bio jedan od slabijih, a jedina stvar koja ne može da čini Stankovića zadovoljnim je povreda Miloša Degeneka.

PROČITAJTE JOŠ

Sve ostalo je uglavnom funkcionisalo baš kako treba. Pavkov se rano ispostavio kao džoker, Ben je apsolutno opravdao poverenje i startnu postavu, Ivanić je upalio turbo u drugom poluvremenu…

Dragović je bio poslovično siguran i hladnokrvan, Borjan nije imao posla na golu, Seku Sanogo nije srljao, utisak je tek malo nešto pokvario i Gelor Kanga, ali ništa strašno, pa će Zvezda, ako u revanšu bude igrala bar upola od ovoga na Marakani – igrati i u Ligi Evrope.

Milan Borjan – Sigurna reakcija posle šuta Petrile u prvih dvadesetak minuta bio je jedini Borjanov posao, uz nekolicinu ispucavanja ka sredini igrališta. Osim nekoliko prekida, nije imao previše posla u prvom poluvremenu u kom je jednom i izboksovao loptu. Odbranio je i u 75. minutu jedan udarac. Mimo toga zaista nije imao posla i to je dobro – 5,5.

Marko Gobeljić – Dva osvojena duela glavom već u prvih deset minuta bila su dobar nagoveštaj. Presekao je i loptu u 11. i otvorio kontru koju je prekinuo Katai faulom. U 21. minutu malo oštrije startovao na Petrilu, ali se izvukao bez kartona. Korektno zatvarao i zagrađivao Petrilu i Debeljuha na desnoj strani. Veoma dobro reagovao u 48. minutu kada je trebalo izbaciti neugodan centaršut ka levom krilu, ostatak vremena uglavnom bio u drugom planu – 6.

Aleksandar Dragović – Jedna agresivna reakcija i start u uvodnim minutima, siguran u vazdušnom duelu, stabilan na lopti. Iznervirao se kada je oborio Debeljuha u 35. minutu i dobro prošao što nije dobio opomenu. Odlično očistio centaršut Kluža u 42. minutu posle greške Rodića. Nastavio da dobija vazdušne duele i u drugom delu igre kada je pratio Debeljuha i nije mu dao da diše. Sjajno anticipirao kada da izađe malo napred da bi presekao napad. U 76. minutu istrčao kontru u maniru kvalitetnog veziste – 7.

Miloš Degenek – Nešto nesigurnija reakcija kod dodavanja u 23. minutu, ali se brzo ispravio. Iako su on i Dragović dobro funkcionisali kada je lopta na zemlji, ili kada je rival iz igre šalje kroz vazduh, prekidi su i dalje bili problem. Do kraja poluvremnea nije pravio greške, ali se povredio i zamenio ga je Pankov – 5,5.

Milan Rodić – U početku imao tek nekoliko dodavanja sa saigračima iz odbrane, u 19. minutu izašao napred i neugodno centrirao ka gol liniji. Veoma dobro zaustavio Omranija jedan na jedan kod gol aut linije u kontri Kluža, ali zbog faula nad istim igračem u 33. minutu dobio žuti. Idealno zavrnuo loptu po zemlji u 56. minutu kada su igrači Kluža reagovali ispred Bena i Gobeljića. Veoma dobro uklizao u 70. minutu na šutu sa 20 metara – 6.

Gelor Kanga – Nije srljao i išao hazarderski kako ponekad ume. Nije izletao napred, čini se da mu je uloga bila više defanzivna, da bi Ivanić imao prostor da ulazi u sredinu. I to je Kanga radio solidno. Pokrivao je i zatvarao sredinu, u napadu nije šutirao sa 35, 40 metara, već je pokušavao da nađe saigrače na krilima. Ono gde je rizičan, to je odbrana na 20, 30 metara od svog gola i tu je faulirao Omranija posle pedesetak minuta igre. Sećamo se da je odatle Zvezda protiv Šerifa primila gol. Ovog puta je lopta otišla tik iznad prečke. Dobio je žuti karton zbog toga što je uzeo loptu u ruke iako je sudija signalizirao da pripada protivniku. Zbog toga je ubrzo i izmenjen u 73. minutu – 5,5.

FK Crvena zvezda, FK Kluž
foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Seku Sanogo – Odlično zaustavio kontru Kluža bez faula, kada je po desnoj strani krenuo da hita jedan igrač rumunskog kluba. U takvim situacijama obično pravi rizičan faul, ovog puta je sve bilo čisto. Do kraja poluvremena ostao upućen uglavnom na Kangu, ili da pripomogne kada se iznosi lopta. Dobro je sarađivao u drugom poluvremenu sa Ivanićem na levoj strani u napadu, izlazio je slobodnije i nije tu grešio – 6,5.

Mirko Ivanić – Bio je postavljen po levoj strani, bežao ka sredini u prvih deset minuta, a uputio je i trom udarac sa 20-ak metara u tom delu igre. Sjajno uklizavanjem zaustavio Omranija u kontri. Njegov centaršut pre drugog gola nije delovao kao dobro rešenje, jer je menjao nogu, da bi sa levog krila centrirao desnom. Srećom, Pavkov se snašao i asistirao Kataiju. Pokazao da ima „oči na leđima“ kada je uposlio Kataija za treći gol, ali je sudija pokazao ofsajd. Često iz kontakta terao loptu napred. Praktično overio pobedu svojom defanzivom u 68. minutu. Presekao je dodavanje, ubacio u petu brzinu i Benu poslužio loptu na tacni za 3:0. Uzvratio mu je Ben uslugu u 77. minutu kada se i Ivanić upisao u strelce – 8.

El Fardu Ben – Dve asistencije i gol. Videlo se od prvog minuta da mu fali startna postava i zato je energično ispratio loptu koju odbrana Kluža nije. Došao je u situaciju da šutira i tom šutu je prethodio gol Milana Pavkova u petom minutu. Izgubio je i dve lopte, od kojih je posle jedne Petrila u 15. minutu šutirao ka golu Borjana. Bilo ga je svuda u prvom poluvremenu i iznudio je nekoliko faulova, dugo je bio i najbolji u polju. U nastavku presingom napadao odbranu i to je u 61. minutu umalo dovelo do gola kada je hteo da asistira Pavkovu, a ovaj šutirao veoma loše. Otvorio se još nekoliko puta u kontrama i na kraju u 68. minutu dao gol. Namestio i pogodak Ivaniću u 77. minutu iz kornera – 8,5.

Crvena zvezda vs Kluz
Crvena zvezda vs Kluž Foto:BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Aleksandar Katai – Energičan i agresivan, u nekoliko navrata je više želje pokazao u odbrani kroz startove, engo u napadu, pa je postojala bojazan u prvih 20-ak minuta da će dobiti i karton. U 38. minutu lepo je ispratio dodavanje Pavkova da lagano plasira loptu u mrežu po zemlji. Učestvovao u akciji kada je Pavkov imao šut glavom i šutirao slabije nego što je potrebno. Kako se težište igre pomerilo na stranu gde su on i Ivanić, Ben je malo pao u senku, ali je bljesnuo kada je trebalo – 7.

Milan Pavkov – Dao je gol u jednom od prvih kontakata sa loptom. Pokazao se kao džoker još jedanput, jer je iskoristio šansu koja mu se ponudila na tacni kada je glavom spustio odbijenu loptu posle šuta Bena i odbrane golmana u mrežu. Nije ga bilo mnogo u igri, ali ono što je radio, radio je kako treba. Tako je grudima asistirao Kataiju u 38. minutu. Šteta je što nije bolje reagovao u akciji koju je praktično pokrenuo u 52. minutu kada je glavom mogao da šutira jače sa sedam metara. Morao je bolje da šutira u 60. minutu na asistenciju Bena, kada mu je lopta prešla preko noge – 7,5.

FK Crvena zvezda, FK Kluž Milan Pavkov
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Radovan Pankov – Uglavnom delio stranu sa Gobeljićem i odande slao povratne lopte ka Borjanu. Solidno koordinisao sa bekom Zvezde oko preuzimanja, nije imao mnogo poteškoća ni kada bi ga presingom pritiskali igrači Kluža u finišu – 5,5.

Nenad Krstičić – Ušao u 73. minutu umesto Kange po rezonskom potezu Stankovića. Probao da uposli Gobeljića koji je utrčavao sa strane u 89. minutu, loše je to uradio. Uglavnom je popunjavao mesto – bez ocene.

Slavoljub Srnić – Ušao umesto Mirka Ivanića u 80. minutu i pored njega je Alibek iz kaznenog prostora pogodio prečku Zvezde. Mimo toga, se ubacivao po levoj strani u trenucima kada je igra već bila mirnija – bez ocene.

Nikola Krstović – Dobio desetak minuta u završnici umesto Milana Pavkova i nije imao mnogo vremena da se pokaže. Jedan solidan dribling kada nije dobio faul nije mnogo – bez ocene.

Bonus video: Atmosfera sa meča Zvezde i Kluža

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram