Foto: Pedja Milosavljevic, Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Između dve sezone prošlo je tek toliko vremena potrebno da se ohladi jedan espreso.

Fudbaleri Crvene zvezde još nisu ni spustili pehar šampiona, a čistači nisu počistili sve konfete sa terena Marakane.

PROČITAJTE JOŠ:

Stolica još nije propisno ni zaseo na klupu Partizana, a prvo kolo nove sezone u Superligi već se zavrtelo.

Od „stranaca“ Tadić i Vlahović jedva da su pocrneli na suncu, Mitrovićev mural se nije ni osušio u Smederevu, a i oni već moraju da gledaju ka novoj sezoni.

Jednostavno, nema vremena za igru, samo za igranje fudbala. Ono će posebno da bude zanimljivo baš u Superligi, jer je ulog veći nego prethodnih godina.

Već smo pisali o tome da će prvak direktno u Ligu šampiona, što je ranijih godina bila samo misaona imenica.

Sada je realnost, pa će i Crvena zvezda i Partizan kao glavni favoriti morati dobro da razmisle koga će moći da prodaju, na koga će se osloniti u narednoj sezoni i naročito ko je koliko napredovao, ili nazadovao.

U tom smislu ne mora „test oka“ uvek da se poklapa sa onim što piše na specijalizovanim sajtovima poput Transfermarketa.

Strahinja Eraković na meču protiv Partizana
Strahinja Eraković (desno) Foto: Starsport

Međutim, u nekim situacijama se to jednostavno dešava. Zvezda je prošle sezone osvojila titulu prvaka i Kup Srbije.

Dobro je igrala i u Evropi, ispala je u osmini finala Lige Evrope od Glazgov Rendžersa, zbog gol-razlike, iako zaista nije bila podređena u tom dvomeču.

Na tom putu Strahinja Eraković je išao samo uzlaznom putanjom i oslobodio se „dečjih boginja“ koje je morao da preleži.

Zato ne čudi što se i pre kraja sezone pisalo da je meta stranih klubova.

Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Njegova vrednost je po Transfermarketu porasla sa dva i po na pet miliona evra od decembra 2021. do sada. Za godinu dana, sa 1,3 na pet.

Duplirala se za samo šest meseci i nije neopravdano. Eraković je i pre četiri, pet godina pokazivao kolikim kapacitetom raspolaže, samo što tada još nije dobijao šansu.

Dejan Stanković ga je istrpeo i ako Eraković ostane bar do kraja kvalifikacija za Ligu šampiona ove sezone, onda može lepo da se proda. Ili da ostane za Ligu šampiona, ne bi nikome od navijača smetalo.

Mirko Ivanić je takođe dobio „ključeve“ ekipe uz Aleksandra Kataija i koliko god smetalo što fali kreacije kada njih dvojice nema na terenu, toliko je njemu ova uloga lidera prijala.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Zato je skočio sa sedam na osam miliona evra i potpuno zasluženo nosi epitet jednog od najboljih u šampionskom timu.

Isti je slučaj i sa Aleksandrom Dragovićem, koji je sa četiri i po porastao na pet miliona evra za godinu dana.

Dragović je nebrojeno puta smireno štopovao najbolje napadače protivničkih timova i uz to služio kao mentor Erakoviću.

Kataijev dolazak, ma koliko bio „slučajan“ zbog nesrećnih objava njegove supruge Tee na društvenim mrežama, toliko je usrećio navijače crveno-belih.

Foto: Nikola Mitic / STARSPORT

Katai vredi pola miliona evra više nego dosadašnjih četiri i po miliona, a jedino iznenađenje u pogledu rasta vrednosti fudbalera je Ohi Omoidžuanfo.

Njemu je vrednost porasla sa 1,7 na dva miliona evra, iako već neko vreme nema onu napadačku „oštricu“ kakva se očekivala i kakvu je pokazivao dok je bio u Moldeu.

Ima tu i igrača koji su išli u rikverc. Veljko Nikolić je sa dva i po miliona pao na jedan i po, Filipo Falko je stagnirao sa dva miliona na milion, a El Fardu Ben sa dva i po na 1,5 miliona.

Seku Sanogo, koji je bio jedan od motora ekipe na poziciji zadnjeg veznog je „kalirao“ za trećinu sa 1,5 miliona na milion, Milan Pavkov za petinu sa 2,5 na dva miliona, a Marko Gobeljić sa 800 na 500 hiljada evra.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Kada pričamo o Partizanu i tu se vidi trend rasta za neke od ključnih igrača. Tu pre svega mislimo na Rikarda Gomeša.

Otežavajuća okolnost po klub iz Humske je što je ostao i bez titule i bez Kupa, pa su mnogi igrači ostali na istoj cifri, manje ih je napredovalo, a deo je opao.

Crno-beli dres je Gomešu došao kao spas posle nekoliko sezona lutanja i opet je pokazao onu svoju sposobnost da nemilice „rešeta“.

Zato je Rikardo za godinu dana, od prošlog maja, u Partizanu skočio sa milion evra, na čak četiri miliona.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U odnosu na decembarsku procenu vrednosti, taj napredak je bio još milion, sa tri na četiri.

Kvinsi Menig je još jedan od igrača čiji se kvalitet zaista video na terenu, pa je i on u Partizanu drastično skočio.

U maju prošle godine vredeo je 900 hiljada evra, onda je pred kraj leta prešao u Partizan i sada vredi 2,3 miliona.

Holandski ofanzivac se ubacivao gde je i kada je trebalo, davao je golove i probijao po krilu, pa se brzo pokazao kao jedan od boljih.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Isto to je i slučaj sa Slobodanom Uroševićem koji je bio jedan od boljih u odbrani u prošlosezonskom timu Aleksandra Stanojevića.

Zato je za godinu dana sa milion evra skočio na 2,2 miliona i vrlo verovatno će ostati u Partizanu, sa kojim ima ugovor do 2024.

Nikola Terzić takođe ima mnogo razloga da bude srećan. Jeste u derbiju sa Zvezdom promašio šut koji je mogao da preokrene celu sezonu Partizana, ali je u odnosu na prošli jun skočio višestruko.

Sa tadašnjih četvrt miliona evra, 21-godišnji Jagodinac je skočio na 1,8 miliona ovog leta, mada mu se vrednost nije menjala od decembra.

Saša Zdjelar
Saša Zdjelar; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

U proteklih godinu dana napredovali su i Igor Vujačić i Saša Zdjelar. Vujačić sa 1,8 na tri miliona evra, a Zdjelar sa 2,3 na 3,5 miliona.

Kada je reč o „suprotnom smeru“, u njemu se kretalo nekoliko igrača. Nemanja Jović je svakako najveće razočarenje, mada i te kako ima vremena da pokaže da vrednost na tržištu ne znači mnogo.

On je sa četiri miliona pao na tri miliona, dok je Bibars Natho sa prošlogodišnja dva miliona pao na 1,3.

U njegovim nogama i dalje ima mnogo znanja i kvalitetnog fudbala, a ova cena je posledica i godina (34) i činjenice da nije uvek dobijao pravu šansu od Stanojevića.

Foto: YouTube / FK Partizan Beograd

Od Ljubomira Fejse se još uvek očekuje da pomogne timu, ali to nije uradio u proteklih nekoliko meseci.

Zato je sa 1,5 miliona pao na milion evra. Danilo Pantić, nekada velika uzdanica i talenat bio je početkom prošle sezone jedan od boljih na terenu.

Onda se desila povreda zbog koje je sa 1,2 miliona (decembar 2021) spao na 800 hiljada evra, što je vrednost koju je imao lani u Čukaričkom.

Filip Holender se gotovo „prepolovio“ sa 1,5 miliona prošlog juna, na 800 hiljada evra i biće zanimljivo posmatrati kako će se i u kom smeru kretati učinak i vrednost igrača i u sezoni koja je počela ovog vikenda.

BONUS VIDEO: Bufon trenira u Beogradu sa srpskim i hrvatskim asovima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram