Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Fudbaleri Srbije igraju ove srede (20.45) protiv Irske na startu kvalifikacija za Mundijal, a jedan uporedni pogled na vrednosti igrača dovoljno govori o odnosu snaga.

PROČITAJTE JOŠ

Iako Transfermarkt nije najzahvalniji saveznik u proceni, jer igrač uvek vredi onoliko koliko ga neko na kraju plati, može donekle dati okvirnu sliku i uporedni parametar.

Tako se može ustanoviti da je trenutna vrednost našeg tima oko 347,55 miliona evra, naspram Irske koja je daleko skromnija sa 102,9 miliona evra.

Irci imaju možda lakšu opciju da uplivaju u jedan od najjačih šampionata Evrope, Premijer ligu, ali Srbija ima daleko više talenta koji su neki klubovi i momci naplatili u Italiji, Španiji ili Nemačkoj.

SRBIJA NA NOVA S

Srbija na startu kvalifikacija za Mundijal 2022. u Kataru dočekuje Republiku Irsku 24. marta, tri dana kasnije ugostiće i Portugal u Beogradu, dok će 30. marta igrati protiv Azerbejdžana u Bakuu. Sve tri utakmice biće ekskluzivno prenošene na TV Nova S.

Primera radi, samo Marko Dmitrović, golman Eibara kog mnogi već vide u Sevilji na leto, procenjen je na 10 miliona evra, a tamo može da ode kao slobodan igrač.

Sa druge strane, Met Doerti iz Totenhema vredi 18 miliona evra, a drugi najskuplji igrač je Džef Hendrik iz Njukasla (devet miliona evra).

Srbija ima čak šest igrača skupljih od najskupljeg igrača Irske, „kolo predvode“ Sergej Milinković-Savić, Filip Kostić i Nikola Milenković, slede Dušan Vlahović, Dušan Tadić i Luka Jović, kome je vrednost najdrastičnije pala zbog krize u Realu.

Dvojica igrača dele vrednost najskupljeg Irca, Aleksandar Mitrović koji je trenutno u krizi, i Nemanja Maksimović, koji je standardan u Hetafeu.

Ipak, ovde od ovih brojki i cifara važnije mogu delovati trenutna forma, raspoloženje, kadrovska situacija zbog povreda i kartona.

U ovom slučaju, Srbija je u ozbiljnoj prednosti zbog povreda u Irskoj, koja će čak morati da se osloni na trećeligaškog golmana Engleske.

Prostora za alibi nema, niti se traži, Piksi je pokazao da neće kalkulisati, ostaje da ga vidimo na delu.

Najvrednijih deset igrača:

Srbija:

Sergej Milinković-Savić 70 miliona evra

Filip Kostić 32 miliona

Nikola Milenković 28 miliona

Dušan Vlahović 25 miliona

Dušan Tadić 20 miliona

Luka Jović 20 miliona

Aleksandar Mitrović 18 miliona

Nemanja Maksimović 18 miliona

Marko Grujić 14 miliona

Filip Đuričić i Marko Dmitrović 10 miliona

Irska:

Met Doerti, 18 miliona

Džef Hendrik 9 miliona

Simus Kolmen 7 miliona

Šejn Dafi 7 miliona

Eron Konoli 7 miliona

Kalum Robinson 6 miliona

Džejson Najt 5 miliona

Konor Hurihejn 4,5 miliona

Enda Stivens 4 miliona

Kijaran Klark 4 miliona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar