Nakon što su prethodnog vikenda odigrana prva kola Premijer lige, La Lige i Lige 1, na red su došle Serija A i Bundesliga.

Kao i uvek šampionat će otvoriti prošlogodišnji prvak, a to je naravno Bajern iz Minhena, koji će na svom terenu (petak, 20.30) dočekati Verder iz Bremena.

Bavarci su prethodne godine osvojili 33. titulu prvaka Nemačke, 11. uzastopnu, ali deluje da je ovo godina u kojoj će možda neko uspeti da ih skloni sa trona.

To je pokazao i meč Superkupa Nemačke u kome je Lajpcig sa 3:0 slavio, pošto je Španac Dani Olmo postigao sva tri gola.

PROČITAJTE JOŠ

Na tom meču debitovao je i Englez Hari Kejn, koji je konačno napustio Totenhem u transferu vrednom 100 miliona evra. Pored njega Bavarci su angažovali štopera Kim-Min Džeja za 50 miliona i tako su na neki način rešili probleme iz prethodne sezone.

Ipak, poraz protiv Lajpciga uzbudio je sve, pa i trenera Tomasa Tuhela.

„Žao mi je Harija Kejna. Verovatno misli da nismo trenirali četiri nedelje. Ovo što smo pokazali nema veze sa onim što smo radili i šta želimo. Ovo je gorak poraz, žao mi je, trenutno nemam rešenje. Zapanjen sam i krajnje razočaran. Ovo je alarmantno“, rekao je Tuhel posle poraza.

Nije samo trener bio razočaran, već i legenda Bavaraca, Lotar Mateus.

„Mogu da kažem da Tuhel još nije formirao tim, nije pronašao startnu postavu. Imam utisak da trenutno niko u Bajernu ne zna koja mu je pozicija. Tuhel ne sme da se izvinjava Kejnu, morao bi da bude oprezniji. Ovo sigurno neće da naiđe na dobar odjek u svlačionici. Za mene je iznenađenje takva izjava“, rekao je Mateus, koji je za Bajern igrao od 1984. do 1988. i od 1992. do 2000. godine.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Upravo će Lajpcig predstavljati najveću pretnju Bavarcima, pošto su ovog leta odradili zaista sjajan posao u transfer periodu. Zaradili su čak 89 miliona evra, iako su ukupno potrošili čak 151 milion na dovođenje novih fudbalera. Taj profit su im najviše obezbedili transferi Joška Gvardiola u Mančester siti (90 miliona) i Dominika Soboslaija u Liverpul (70).

Otišao je i napadač Kristofer Nkunku u Čelsi za 60 miliona, ali je na njegovu poziciju došao Luis Opena koji je blistao u Lensu prethodne sezone.

Trener Marko Roze je tako mešavinom stare i nove garde napravio novu mašinu koja bi mogla da bude spremna da prekine dominaciju Bajerna.

Kao i uvek, tu je Borusija Dortmund koja je ovog leta prodala najboljeg fudbalera Džuda Belingema u Real iz Madrida. To će svakako biti veliki udarac za „milionere“ koji su prethodne sezone u poslednjim minutima ostali bez titule.

Foto: EPA-EFE/MAREEN MEYER

Nisu toliko trošili vicešampioni na pojačanja, od kojih je najzvučnije ime Marsel Sabicer.

Ono što može da raduje navijače Borusije je to što će u ovoj sezoni mladi napadač Jusufa Mukoko imati priliku da pokaže svoj talenat. U prethodnim godinama je bio uglavnom zamena, dok će sada biti prvi izbor pošto je na pripremama pokazao da je spreman za to.

Od timova koji će se boriti za mesto u Ligi šampiona tu su Borusija iz Menhengladbaha, Union Berlin, ali i Bajer iz Leverkuzena.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Imaće i Srbija svoje predstavnike u Bundesligi, tačnije njih pet.

Mladi Aleksandar Pavlović je dobio šansu da zaigra za prvi tim Bajerna, dok je mladi as Jovan Milošević stigao u Štutgart iz Vojvodine. Starosedeoci u Nemačkoj već nekoliko sezona su Miloš Veljković (Verder Bremen), Erhan Mašović (Bohum) i Miloš Pantović (Union Berlin).

Sve ovo nagoveštava jednu zanimljivu sezonu koju možete da pratite na kanalima Sport kluba.

BONUS VIDEO Nestvarni Mesi majstorijom sa 25 metara vodio Majami do velikog finala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar