Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Golom u 115. minutu Serđo Oliveira nije stavio tačku na ovogodišnji nastup Juventusa u Ligi šampiona, već i na jednu od najneverovatnijih priča u istoriji fudbala čiji je glavni junak Đanluiđi Bufon.

Čuveni Điđi je u karijeri osvojio gotovo sve što je mogao – prvenstvo sveta, titulu u Seriji A, Kup Italije, Superkup Italije… Ipak, tu nema i onog najvrednijeg trofeja na klupskom nivou.

PROČITAJTE JOŠ...

Bufon je u karijeri odigrao 17 sezona u Ligi šampiona, za to vreme je zabeležio 124 meča u elitnom takmičenju, tri puta je igrao finale, nastupao je u ekipama u kojima su igrali Alesandro Del Pjero, Edgar Davids, Karlos Tevez, Andrea Pirlo, Nejmar, Kilijan Mbape, Kristijano Ronaldo…

Ipak, ništa od toga mu nije pomoglo da u svoju vitrinu unese i čuvenog „klempu“.

U ovom tekstu ćemo se podsetiti situacija kada je Bufon bio najbliži tituli najboljeg tima „starog kontinenta“.

Sezona 2002/2003

Prvu, i čini se najveći šansu Bufon je imao u svom trećem nastupu u Ligi šampiona. Juventus nije briljirao te sezone, ali je uspeo da se iza Mančester junajteda plasira u četvrtfinale, gde su izbacili Barselonu u produžetku druge utakmice, a potom u polufinalu Real Madrid zahvaljujući trijumfu od 3:1 u drugom meču (prvi izgubili 2:1).

Usledilo je finale protiv Milana, golova nije bilo nakon 120 minuta, a Bufon je u penal seriji uspeo da zaustavi pokušaje Kahe Kaladzea i Klaresna Sedorfa. Ipak, David Trezege, Marselo Zalajeta i Paolo Montero nisu bili precizni sa bele tačke, pa je Milan osvojio titulu najboljeg tima Lige šampiona.

Sezona 2014/2015

Bilo je potrebno 12 godina kako bi Juventus ponovo uspeo da dođe do finala. Na tom putu preskočili su Borusiju Dortmund, Monako, Real Madrid u polufinalu, a u borbi za trofej čekala ih je Barselona. Četiri minuta igre bilo je potrebno Rakitiću da pogodi mrežu Bufona, Morata je uspeo da donese izjednačenje u 55. minutu, ali su Suarez i Nejmar sa dva gola u završnih 25 minuta utakmice doneli radost ekipi iz Katalonije.

Bufon je na ovom meču nosio i kapitensku traku, ali je i ovaj pokušaj završen neuspešno.

Sezona 2016/2017

Ovog puta Bufon nije čekao dugo na priliku, dve godine nakon drugog došlo je i treće finale. Juve je put ka finalu krčio bez poraza, Điđi je na devet utakmica bio nesavladan, a redom su, posle grupne faze u kojoj je rival bio i Dinamo iz Zagreba, padali Porto, Barselona, te Monako.

A u finalu – Real iz Madrida.

Kristijano Ronaldo je savladao Bufona nakon 20 minuta igre, odgovorio je Mario Mandžukić u 27, ali su Kazemiro i Kristijano Ronaldo svojim drugim golom na samom ulasku u drugi sat prelomili utakmicu. Na kraju, Asensio je u samoj završnici postavio konačnih 4:1.

Sezona 2018/2019

Svestan da u Juventusu neće uspeti da dođe do pehara Lige šampiona, Bufon je pred sezonu 2018/2019 otišao u Francusku i obukao dres Pari Sen Žermena. Činilo se da bi upravo on mogao da bude ključni faktor koji će Nejmaru, Kilijanu Mbapeu, Anhelu Di Mariji i ostalim igračima „svetaca“ dati „vetar u leđa“, i odlično je išlo Parižanima.

Sa Bufonom na golu PSŽ je savladao Liverpul, remizirao protiv Napolija, a u utakmici sa Crvenom zvezdom koju je PSŽ dobio 4:1 najbolji golman u modernoj istoriji fudbala je morao da vadi loptu iz mreže nakon gola Marka Gobeljića.

PSŽ je prošao u osminu finala, gde su bili usmereni na Mančester junajted. Dobili su prvu utakmicu sa 2:0, ali su u drugoj poraženi 3:1, uz možda i najgoru partiju koju je Bufon pružio u Ligi šampiona, najviše zbog greške iz 30. minuta, kada je nakon šuta Markusa Rašforda očajno reagovao i loptu tek kratko odbio na nogu Romelua Lukakua.

Ipak, ova greška je bila tek jedna u nizu košmarne večeri Parižana, a „tačku na i“ stavio je Kimpembe kog je lopta pogodila u ruku u 91. minutu meča, pa je Junajted sa penala došao do 3:3 i mesta u narednoj fazi zahvaljujući golovima u gostima.

Sezone 2019/2020 i 2020/2021

Bufon se po isteku ugovora sa PSŽ-om iz „grada svetlosti“ vratio u Torino sa željom da karijeru završi u dresu tima sa kojim je osvojio deset šampionskih titula, a jedan od motiva bio je i dolazak Kristijana Ronalda iz Real Madrida.

Portugalac je trebalo da predstavlja takozvani „X faktor“, tajno oružje, ali su umesto iskoraka oba puta zaustavljeni u osmini finala. Prošle sezone bolji je bio Lion (2:2 ukupno), ove Porto (3:3), a Bufon je nastupio na ukupno dve utakmice.

Iako još uvek nije zvanično, čini se da je Bufon, koji je u januaru napunio 43 godine, ušao u poslednjih nekoliko meseci profesionalne karijere, pa je jučerašnji poraz označio i završetak jedne od najvećih „potera“ u istoriji modernog sporta na način na koji nije priželjkivao nijedan ljubitelj fudbala.

A nama ostaje da vidimo da li će nekada najbolji golman planete odlučiti da se okuša u trenerskom poslu kako bi bar na taj način uspeo da dođe do ovog pehara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram