Foto: StarSport

Treba imati nerve za ono što je Milan Borjan, golman Crvene zvezde uradio u utorak uveče kada se u penal seriji bacio u pravu stranu i vratio trofej Kupa u Ljutice Bogdana.

Vladimir Stojković nije imao iste živce, popustili su mu nervi pred Zvezdinim „klincem“ Nikolom Krstovićem i napravio je dramu niotkuda, kada mu je gurnuo loptu u lice.

PROČITAJTE JOŠ:

Pokrenuo je opšti metež na terenu, umalo i tuču i time bar delimično narušio koncentraciju svojih saigrača u četvrtoj i petoj seriji penala.

Partizanu je sezona visila o finalu Kupa i tom jednom trofeju, a pritisak je bio veliki jer je titula izgubljena odavno. Miloš Jojić i Nikola Štulić su dozvolili da ih Borjan „pročita“ i posle tri sigurna penala, kiksnuli.

Borjan je čekao samo taj trenutak da pokaže zašto je trenutno najbolji golman koji brani u srpskom prvenstvu.

Oba puta se bacio udesno i zaustavio udarce dvojice igrača Partizana. Može se analizirati da li je malo ranije krenuo, ili nije, ali mu svakako nije prvi put da brani kad je napeto i teško.

Primera ima više, a uzvik „brani Borjan“, sa komentatorskim uzvičnikom na kraju, postala je uobičajena pojava.

Baš zato je golčina Luke Stojanovića za Čukarički, sa pola terena i privukla toliko pažnje krajem 2019. godine.

Borjan je tada matiran na jedan od najspektakularnijih načina, čim je dopustio malo više lufta i prostora sebi na terenu.

Njegova mantra je dugo da „on ne bi bio golman kakav jeste, da rezervni golman Zoran Popović nije takav kakav je“.

Milan Borjan, Milan Rodić, Marko Gobeljić, El Fardu Ben, FK Crvena zvezda
Foto: Starsport

Dakle, nema opuštanja ni pod raznom. To je recept za uspeh svih ovih godina, tokom kojih je Borjan oborio rekord Vladimira Petrovića Pižona po broju evropskih utakmica za Zvezdu.

„Krasnodar, Salcburg, Liverpul, Kopenhagen… Stvarno neverovatne utakmice. Sigurno da ću te mečeve pamtiti dok sam živ, imaće posebno mesto u mom sećanju“, rekao je Borjan za Nova.rs.

Upravo te 2017. kada je došao u Ljutice Bogdana počeo je da se ističe kao jedan od pouzdanijih pojedinaca. Zvezda nije igrala idealno protiv Florijane u revanšu, a bogami ni protiv Irtiša, ali od Sparte i Krasnodara kreće njena, a i Borjanova „bajka“.

U prvom meču protiv ruskog tima primio je tri gola, ali je jedan čist izvukao iz svog. Mihailo Ristić, koji je tog leta otišao baš u Krasnodar, opalio je „bombu“ sa distance i lopta je bar pola metra ušla u gol.

Napola krivica sudije što je progledao kroz prste Zvezdi, pola i Borjanova munjevita reakcija, gde se napravio blesav kao da se ništa nije desilo i da lopta nije ušla.

Utakmica se nastavila normalno, Zvezda je umesto da gubi 4:1, došla do 3:2 i onda sačekala revanš na Marakani sa kakvom-takvom nadom.

Voda joj se uvukla u ušli posle golova Radonjića i Kange u 7. i 46. minutu. Vodila je 2:0, imala je prolaz u Ligu Evrope u svojim rukama.

I strah da će nešto poći po zlu. Taj strah kao da je zaobišao Borjana. Krasnodar je dao gol za 2:1 penalom Andreasa Grankvista, koji je imao i šut glavom za 2:2.

Bio je sam kao duh, a ono što je bilo zicer, Borjan je pretvorio u spektakularnu paradu za Zvezdin prolaz u Ligu Evrope posle višegodišnje pauze.

Godinu kasnije, uveo je svoj tim i u Ligu šampiona. Malo njih pamti nekolicinu odbrana Zvezdinog kapitena sa gostovanja u Rigi, kada je Spartaks iz Jurmale mogao da šokira srpskog prvaka.

Ali, zato svi pamte Salcburg. Zvezda je prošla Spartak Trnavu na mišiće, usledio je Salcburg, baksuzan tim koji dotle dugo nije nikako mogao preko praga kvalifikacija za Ligu šampiona.

Borjan mu ni tada nije dao. Odbranio je slobodnjak Jaboa, smirivao saigrače posle gužvi u šesnaestercu, a onda odbranio još jedan udarac glavom u 94. minutu.

Naravno, tada je onaj potez Marina Pongračića na Pavkovu pokrenuo Zvezdu od 0:2 do 2:2, ali je sve moglo da bude i drugačije da golman crveno-belih nije bio na visini zadatka.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tu je bio i protiv Kopenhagena. Treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona 2019. godine, penali odlučuju pobednika.

Dramatično da dramatičnije više ne može. Bela tačka tada je bila blatnjava tačka, zbog odvratnog terena i podloge na kojoj se igralo, što je pomoglo kada je Jonasu Vindu skinuo prelomni penal.

Potrčao je tada ka svojoj klupi i Vladanu Milojeviću, srećan kao dete, dok je Zvezda razmišljala kako će protiv Jang Bojsa proći u novu grupnu fazu LŠ.

Treba podsetiti da u Kopenhagenu nije bio dobar samo u penal seriji, već i u produžecima kada je branio udarce Bijela i Vinda.

Jang Bojsi su se nadali da će proći Zvezdu i imali su sve razloge da veruju u tako nešto jer su imali strašno brza krila i tranziciju sa kojom se Zvezda žestoko mučila.

Međutim, kada se lomilo, u završnici, Borjan je odbranio šut Nsamea i sačuvao rezultat u korist crveno-belih.

Posle Spartaksa sprečio je još jedan šok. Tirana je ozbiljno namučila Zvezdu na putu ka Ligi Evrope prošle godine.

Jedna utakmica u Tirani nije davala šanse crveno-belima da se uigravaju posle gibraltarske Evrope i to je bila prednost albanskog tima koji je preko Ernesta Mučija i Hodžaljarija opasno pretio.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Oba puta se kao poslednja prepreka, ujedno i ona neprelazna postavio Borjan, koji je sačuvao i čast i plasman svog tima.

Da se razumemo, nije uvek branio savršeno, imao je i svojih kiks situacija, ali je uvek nastavljao da brani najbolje kad najviše treba.

Tako je bilo i protiv Genta. Svi su već videli loptu u golu posle šuta i situacije kakvu je Roman Jaremčuk samo mogao da poželi.

Zvezda je vodila 2:1, igrao se četvrti minut nadoknade i popustila je koncentracija. Dovoljno da Gent stvori šansu kojom je mogao da uzme bod.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Borjan je branio dobro kroz celu grupnu fazu Lige Evrope jesenas, pa se stabilnost, koja je dolazila od njegove harizme i reakcija na gol-liniji prelivala i na odbranu i ostale linije Zvezde.

Sve je u utorak uveče samo kulminiralo odbranama u finalu Kupa Srbije. Potvrdio je status nedodirljivog na mestu Zvezdine „jedinice“ i sada mu ostaje da nastavi da sakuplja odbrane za svoj portfolio, dok Zvezda ređa uspehe, kako na domaćoj sceni, tako i u inostranstvu.

Ova sezona je gotova i u Superligi i u Kupu, sledeći izazov su nove kvalifikacije za Ligu šampiona, gde će crveno-belima opet biti potreban onaj Borjan kog su gledali četiri godine unazad.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare