FK Barselona
FK Barselona; Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Katalonski klub doživeo je fijasko ove sezone u elitnom takmičenju i dobio je šamare od kojih će mu još dugo brideti obrazi.

PROČITAJTE JOŠ

Agonija, katastrofa, debakl. Samo dva gola u grupnoj fazi postigli su fudbaleri Barselone, što je poređenja radi, manje od Crvene zvezde u oba mandata u Ligi šampiona. Barselona je tresnula o pod, ponižena je i posle 20 godina nije prošla grupnu fazu. Katalonci su u Minhenu izgubili od Bajerna rezultatom 3:0 u poslednjem kolu, pa moraju da se presele u Ligu Evrope.

„Bajern je bio bolji od nas, superiorniji. Dali smo sve od sebe, ali su nas ubrzo savladali. Ovo je trenutno naša realnost, radićemo naporno i daćemo sve od sebe kako se ovo ne bi ponovilo, pokušaćemo da osvojimo Ligu Evrope“, rekao je trener Ćavi Ernandez.

Legendarni Španac delovao je prilično očajno…

„Osećam se bespomoćno. Moramo da počnemo da vraćamo Barsu tamo gde pripada, a to nije Liga Evropa. Ovo je za mene, kao trenera, udarac maljem, moramo mnogo da se promenimo“, dodao je nekadašnji igrač Barselone.

Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Barselonino posrnuće i svu nemoć možda je najbolje opisao napadača Bajerna, Tomas Miler.

„Tehnički i taktički su dobri, na mestu, ali ne mogu da isprate visok intenzitet top fudbala – rekao je Miler i dokusurio ekipu koja je za samo nekoliko meseci prešla put od Lionela Mesija do igrača koji su nedostojni dresa kao što su Lengle, Dest, Arauho…“

Mnogi nisu bili iznenađeni kada je i zvanično postalo jasno da Barselona nije izborila plasman u nokaut fazu Lige šampiona. Španski gigant je zbog toga dobio još jedan ozbiljan finansijski udarac.

Ne samo da je to istorijski debakl velikana, već je i neočekivani udarac po džepu. Klub koji je objavio da je finansijsku godinu završio sa minusom od 481 miliona evra, u projektovanom budžetu računao je novac koji će zaraditi najmanje plasmanom u četvrtfinale.

Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Ipak, fudbaleri nisu uspeli da ostvare cilj, pa je tako stigla do gubitka od 20,2 miliona evra. To možda ne bi bilo računato kao gubitak da prethodno nije postao deo projektovanog (očekivanog) budžeta za ovu godinu.

Donedavno je bilo nezamislivo da će Barselona biti ovoliko loša, a sada nakon 15 kola La Lige ima 16 bodova manje od prvoplasiranog Reala i čak šest manje od mesta koje vodi u Ligu šampiona. Uz to je Barsa u očajnom stanju, jer sportski rezultati prate finansijsku situaciju, pa se ne očekuje da može da dovede bilo kog igrača, osim na pozajmicu ove zime.

Gubitak Barselone bi donekle moglo da umanji osvajanje Lige Evrope, ali bi ovaj trofej doneo „samo“ 14,9 miliona evra klubu. Dakle, minus ne bi bio poništen, već smanjen za 5,3 miliona. Ipak, španski gigant će izgubiti mnogo novca od sponzora, jer nikome nije Liga Evrope podjednako atraktivna kao Liga šampiona, a i udeo u televizijskim pravima je znatno manji.

Jasno je da je pred Ćavijem Ernandezom đavolski težak posao da kao trener podigne posrnulu Barselonu i vrati je na staze stare slave.

BONUS VIDEO Zvezdini klinci grme na Marakani tokom prozivanja ekipe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare