liga šampiona
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U nedostatku vremena između dve sezone, ukoliko dođe do nastavka tekuće, UEFA planira da skrati broj kvalifikacionih mečeva za Ligu šampiona i Ligu Evrope, za sezonu 2020/2021. U tom slučaju bi prvak Srbije značajno profitirao.

Posebno se odnosi na elitno takmičenje, za koje postoje dva plana kako bi „prečicom“ moglo do grupne faze, prenosi „Tajms„.

Kako se navodi, ideja je da se igra samo plej-of (krajem septembra) i da u razigravanju učestvuje 12 predstavnika zemalja koji nemaju zagarantovano mesto u grupnoj fazi.

PROČITAJTE JOŠ

To znači da bi prvak Srbije, izvesno Crvena zvezda, za potencijalne rivale imao šampione Austrije, Škotske, Danske, Kipra, Češke, Grčke, Švajcarske, Švedske, Hrvatske, Norveške i Izraela.

Prema planu UEFA, najverovatnije bi se igrao jedan meč na neutralnom terenu za plasman u Ligu šampiona ili Ligu Evrope.

Postoji i „opcija dva“ – da se igraju kvalifikacije od prvog kola (šampion Srbije bi igrao od drugog), ali uz samo jednu utakmicu po rundi, a ne kod kuće i na strani. Time bi broj duela bio prepolovljen i dobilo bi se na vremenu, dok bi srpski prvak imao tri izazova do elite.

U obe varijante bi šampion Srbije ima skraćen put do grupne faze. Zvezdi je potrebna jedna pobeda u preostala četiri kola do kraja Superlige kako bi odbranila tron i imala šansu da se treći put zaredom nađe u Ligi šampiona.

UEFA je već pomerila početak nove sezone LŠ za 20. oktobar. Tokom leta, u avgustu se očekuje završnica sezone koja je prekinuta, pa postoji neizvesnost da li bi bilo vremena za odigravanje svih kvalifikacionih rundi i zato se razmatra pomenuto smanjenje mečeva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare