Fudbalerke SAD tražile iste plate ko fudbaleri, sud odbio

Fudbal 02. maj. 202014:38 > 14:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Sud u SAD odbacio je zahtev ženske fudbalske reprezentacije za jednake plate i tvrdnje da su fudbalerke u toj zemlji manje plaćene u odnosu na fudbalere.

Tužbu protiv Fudbalskog saveza SAD prošle godine je podnelo 28 reprezentativki SAD koje su tražile da budu jednako plaćene kao fudbaleri.

One su tražile odštetu od 66 miliona dolara po Zakonu o jednakoj plati. Portparolka fudbalerki Moli Levinson rekla je da se planira žalba na odluku suda.

PROČITAJTE JOŠ

„Šokirane smo i razočarane. Nećemo odustati od našeg napornog rada za jednaku platu. Uverene smo u ovaj slučaj i postojane u posvećenosti da se devojke i žene koje se bave ovim sportom ne vrednuju manje samo na osnovu pola“, navela je ona, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Sud je međutim dozvolio da fudbalerke za smeštaj, medicinsku podršku i uslove na putovanjima odu na suđenje, koje je zakazano za 16. jun u Los Andjelesu.

Ženska reprezentacija SAD osvojila je prošlog leta Svetsko prvenstvo, ukupno četvrtu titulu svetskog šampiona. Takođe, SAD ima i pet zlatnih olimpijskih medalja.

„Nikada nećemo prestati da se borimo za jednakost“, navela je na Tviteru osvajačica Zlatne lopte i Zlatne kopačke sa prošlog Svetskog prvenstva Megan Rapino.

Reprezentativka Aleks Morgan rekla je da je ekipa razočarana vestima, ali da je to neće obeshrabriti u borbi za jednakost.

Najbolji rezultat na Mundijalu muške fudbalske reprezentacije SAD je treće mesto na prvom Svetskom prvenstvu 1930. godine. Na Svetskom prvenstvu 2002. godine SAD se plasirala u četvrtfinale.

Slučaj fudbalerki javno su podržali i fudbaleri, a muška reprezentacija je u februaru kritikovala Fudbalski savez rekavši da „nastavlja da diskriminiše žene u platama i uslovima rada“.

Komentari

Vaš komentar