Aleksandar Vučić, Siniša Mali Foto:Antonio Ahel/ATAImages

U sredu je u Surčinu konačno započela izgradnja projekta "Nacionalnog stadiona" kada je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika FSS-a Dragan Džajića i selektora Dragana Stojkovića Piksija postavljen kamen temeljac.

Da li će sve biti samo Potemkinova sela ili će Srbija dobiti velelepni stadion kako je prema projektu zamišljeno, ostaje da se vidi, ali je Aleksandar Vučić već sada krenuo sa bombastičnim izjavama.

„Stadion je na 121 hektaru, potrebno je da se pobode 2.400 šipova 20 metara u zemlju, da bi stadion bio stabilan. Imaće 52.000 gledalaca, čeka se odluka, ali mislim da smo dogovorili to sa Čeferinom i Lakovićem, hvala UEFA. Već 2028. se ovde igra finale Lige Evrope. Narodu ćemo dati da izabere ime. Ja sam mislio da se zove Srbija, ali onda kad kažeš idem na Srbiju… Daćemo narodu da glasa. Pametniji su ljudi“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, predsedniku je brzo stigao i odgovor na najavu da će finale drugog po redu klupskog takmičenja biti igrano u Srbiji.

Predsednik sindikata fudbalera „Nezavisnost“ Mirko Poledica na društvenoj mreži „X“ žestoko je odgovorio na tu izjavu predsednika Srbije.

„Ne znam čemu potreba da se stalno laže narod. Odluka o domaćinstvu bilo kog klupskog finala pod okriljem UEFA prolazi kroz redovne procedure i ne može se dogovarati četiri godine unapred“.

I zaista, kada se pogledaju sve najave narednih sezona, poznati su samo domaćini evropskih kupova za sledeću godinu, dok će za 2026. godinu biti izabrani krajem maja.

Dakle, najviše dve godine unapred UEFA određuje domaćinstva, a poznati su i kandidati za 2027. godinu . Od zemalja u okruženju kandidature je podnela Budimpešta za finale Lige šampiona i Bukurešt za finale Lige Evrope.

Možda je Vučić dobio neki signal od ljudi iz Saveza ili čak UEFA, ali je jasno da odluka o tome ne može da se donese van redovnih procedura unapred utvrđenih.

Možda je Vučić navikao da menja sistem takmičenja u Srbiji van svih pravila i propisa i ko zna šta još kada je domaći fudbal u pitanju, ali je situacija sa institucijom kakva je UEFA drastično drugačija.

BONUS VIDEO Zagrevanje za EURO 2024, Slaviša Jokanović epizoda 2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare