Aleksandar Mitrović svi golovi za reprezentaciju
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Zagradi se, nadskoči rivala - postigne gol. Šutira iz okreta, sa ruba kaznenog prostora, rezultat je isti - gol, gol, gol. Aleksandar Mitrović, napadač Srbije, postao je najbolji strelac u istoriji reprezentacije u ovom miniciklusu kvalifikacija za Mundijal. U 64 nastupa za reprezentaciju upisao je 41 gol, a taj bilans bi mogao ozbiljno da unapredi.

Prvi pogodak postigao je 6. septembra 2013. godine protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i tako već sa 19 godina pokazao kakvog bisera u svojim redovima imaju „orlovi“.

PROČITAJTE JOŠ

Mitrović ne samo da postiže golove već je uspeo i da sruši rekord Stjepana Bobeka koji je do ove reprezentativne akcije bio rekorder sa 38 golova.

Koliko se dobro oseća kada igra u reprezentaciji svedoči i što je 31 gol postigao u 32 poslednja nastupa u dresu Srbije.

Imao je Mitrović teških šest meseci jer je nakon što je prošle godine bio najbolji strelac Čempionšipa sa 26 golova. U poslednje vreme je bio van svih planova trenera Fulama Skota Parkera.

Ipak, Dragan Stojković Piksi, novi selektor reprezentacije, nije se pokolebao i pružio mu je priliku.

„Bio je u psihološkom nokdaunu, nije igrao u klubu, ali sam poziv dovoljno govori koliko ga cenim. Nikad nisam imao sumnju da je igrač visokog kvaliteta“, obrazložio je Piksi odluku da pozove Mitrovića u reprezentaciju.

I Mitrović je to vratio na najbolji mogući način.

Na tri meča je postigao pet golova – desnom, levom nogom ili glavom.

Postigao je dva prelepa pogotka protiv Irske (3:2), dao gol protiv Portugala (2:2) iz brzog kontranapada, a onda postigao i dva pogotka, najpre desnom, a onda i levom nogom iz poluvoleja protiv Azerbejdžana (2:1), pa je sada prvi strelac kvalifikacija za Mundijal.

Nakon meča sa Portugalom Mitrović je postao rekorder sa 39 golova, a onda i zaplakao pred kamerama.

“Nisam bio opterećen rekordom, znao sam da ću ga srušiti kad-tad. Osećaj je neverovatan. Mislim da… stojim pred vama, idu slike u glavi od detinjstva, fenomenalan je osećaj. Reprezentacija je čast, ali da srušim rekord koji je… star 65 godina i koji je… sanjao sam to kao dete… Izvini, nisam nešto emotivan, ali sada stojim ispred tebe i porodice, veruj da nema ponosnije porodice od moje u ovom trenutku”, rekao je Mitrović.

Srpski napadač je i ranije najavljivao da će u nekom trenutku srušiti rekord, a sada sa samo 26 godina može ozbiljno da popravi svoj skor i tako dodatno pobegne na vrhu.

Kada Aleksandar Mitrović obuče dres reprezentacije on postaje “Mitrogol”. Mašina za davanje golova i nezaustavljiva sila koja obara rekorde.

Lista najboljih strelaca reprezentacije:

Aleksandar Mitrović od 2013. godine – 41 gol

Stjepan Bobek – igrao od 1946. do1956. – 38 golova

Milan Galić – od 1959. do 1965. godine- 37 golova

Blagoje Marjanović – od 1926. do 1938. godine – 37 golova

Savo Milošević – od 1994. do 2008. godine -37 golova

Rajko Mitić – od 1946. do1957. – 32 gola

Dušan Bajević – od 1970. do 1977. – 29 golova

Todor Veselinović – od 1953. do 1961. – 28 golova

Borivoje Kostić – od 1956. do 1964. – 26 golova

Predrag Mijatović – od 1989. do 2003. – 26 golova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar