Foto: EPA/MARC MUELLER

U nemačkom fudbalu nema mnogo slučajnosti, iako pobeda Kila nad Bajernom svakako predstavlja veliku senzaciju. Aleksandar Ignjovski je za Nova.rs opisao kako se spremao meč sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Kil je pobedio prvaka Evrope posle penala, meč je režiran filmski, jer su domaćini u 95. minutu izborili produžetke, a zatim je sa penaltika i veliki Manuel Nojer morao da prizna poraz.

Primio je šest golova u šest serija, a odbranjeni penal Roki bio je znak za veliko i zasluženo slavlje.

Naš Aleksandar Ignjovski nije imao sreću da nastupi i bude deo istorije zbog povrede, ali je za Nova.rs opisao detalje pripreme meča, zatim i slavlja u kom je čak jedan navijač u dresu Kila rešio da se dobro okupa na ledenoj temperaturi.

Ne pobeđuje se Bajern svakog dana, uspelo je klubu iz rukometnog grada da dođe do pet minuta slave – Ignjovski je imao za čime da žali, ali je ponosan na saigrače.

„Povredio sam zadnju ložu, poslednju utakmicu sam igrao 20. decembra, pre pauze, muči me to par nedelja, ali se nadam da se brzo vraćam, samo da se vratim u kondiciju posle par utakmica, nije neka ozbiljnija povreda, nadam se da kroz nedelju-dve krećem u rad sa ekipom“, rekao je Ignjovski na početku razgovora za Nova.rs.

Vrebao je Kil svoju šansu, i Ignjovski je video da je bavarska „mašina“ malo usporila sa radom.

„Mora da se kaže, bez obzira na to što je Bajern osvojio sve prošle sezone, imali su relativno kratku pauzu zbog korone i pomeranja. Zbog zgusnutog rasporeda i pauze su pali, trebalo je da igramo 22. ako se ne varam, ili 23, pa su odložili jer je Bajern to hteo. Trebao im je odmor, vidi se po rezultatima i igri da nisu na tom nivou kao prošle sezone, ali svakako da imaju fantastične igrače i na klupi i ovako u timu. Bukvalno, trebalo je sve da se poklopi da mi pobedimo, a sve se tako namestilo. Eto, i taj gol smo u 95. dali. Bilo je i sreće, a što se tiče pripreme, generalno, spremali smo se kao za svaku drugu. Ne znam koliko je kod nas praćena druga liga u Nemačkoj, ali ima dobrih klubova, znam da su čak i u četvrtoj ligi analize protivnika na visokom nivou. Ovde u drugoj ligi Nemačke je sve veoma ozbiljno, pa smo se dobro i spremali za Bajern. Oni nisu 20 godina izgubili čini mi se u šesnaestini finala, ovako ranoj fazi Kupa“, podseća Ignjovski.

Čak je i Hansi Flik priznao da je Bajern taktički nadigran, primivši golove na sličan način kao u nekim prethodnim mečevima.

„Taktički su momci dobro odigrali i borili se kao lavovi. To je minimum koji moraš da napraviš da bi možda imao šanse da pobediš Bajern. Kod svakog, kada analiziraš, gleda se u kojim se mečevima tvoj protivnik izgubio, gde su ranjivi. Kad pobede 3:0 ili 4:0, ne gledaš to jer protivnik njihov nije napravio dobru taktiku. Imali su oni dosta problema protiv Union Berlina, to smo dosta analizirali, od njih smo dosta uzeli nekih stvari taktičkih, eto, poklopilo se“, otkrio je Pančevac deo skautinga koji je bio plodonosan.

Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Poseban pečat pobedi je dao 32-godišnji trener Ole Verner?

„Jeste, mlad je trener, on je inače vodio drugu ekipu Kila, kad se prošle godine smenio trener, on je preuzeo jer nisu odmah našli novog trenera. Dobro smo par mečeva igrali s njim, dobio je 3-4 meča dok ne nađu trenera. Onda su ga ostavili još malo i produžili mu ugovor, za sad mu ide dobro. On je inače igrao ovde, imao je povredu i batalio fudbal. Veliki je navijač Kila i odrastao je ovde, znači i to za klub, nije neko ko je došao sa strane, odrastao je kao klinac uz klub.“

Veliki adut Kila je i Li Jae-sung, korejski ofanzivac koji u reprezentaciji igra u tandemu sa slavnim Sonom iz Totenhema.

„Top momak i stvarno dobar igrač, mogao je prošlog leta da ode u neki tim Bundeslige, tražili su ga iz Engleske i 1. lige Nemačke, ali se zbog korone sve iskomplikovalo. Mogao je da ode, ipak je ostao, videćemo da li će posle leta biti tu“, naveo je Ignjovski, kome su planovi vezani i dalje za Nemačku.

O situaciji u OFK Beogradu, matičnom klubu

„Iskreno, ne pratim puno srpski fudbal, pratim reprezentaciju, Zvezdu i Partizan u Evropi, što se tiče OFK Beograda, to je tuga, šta se dešava. Nisam do detalja upućen, ali je tuga da takav klub spadne na takve grane. Voleo bih da je nešto drugačije, ali to zavisi od mnogo faktora“.

„Pošto sam oženjen i imam dvoje dece, ćerka kreće u školu, fino nam je ovde, ugovor na leto ističe, videću sa klubom, mislim da bi i oni voleli da ostanem, videćemo da li će se i kako razvijati sve do leta. Generalno sam zadovoljan sezonom, osim manje povrede. Igrao sam čini mi se devet utakmica u prvom delu, plus Kup. Određene mečeve sam igrao i bilo je dobro, u vrhu smo i sigurno da polako može da se razmišlja da budemo u top 4 ekipe.“

Ignjovski je u Kilu prihvatio i da menja pozicije, u skladu sa potrebama ekipe.

„To je i prednost i mana, da sam samo zadnjeg veznog u karijeri igrao, sigurno bih igrao mnogo bolje kroz godine, ali odigram 2-3 meča na zadnjem veznom, pa se povredi desni bek, idem tu par mečeva, pa levi dobije crveni karton, i onda se to tako menja. Nije lako brzo se navići, svaka je pozicija različita, igram desnom nogom i drugačije je kada igraš levo, ideš više ka unutra. Nije za mene to strašno, ali šta je tu je. Uvek sam hteo da igram i stavljao sam se u poziciju ekipe i trenera, nisam nikad odbijao, uvek sam maksimalno ulazio i poklopilo se sve.“

Kil je poznat po rukometu, da li ga i vi intenzivnije pratite tamo?

„Iskreno, nisam pratio, pratim samo fudbal, ne baš sad toliko zaluđeno. Gledam dobre mečeve i Ligu šampiona, ali sam više zainteresovan za druge stvari osim sporta, možda jer igram profi već 12 godina i kad si svaki dan u tome, želiš da se malo relaksiraš drugim stvarima. Jako su uspešni i u rukometu su ono što je Bajern u fudbalu. Ali ovu pobedu su slavili maltene više nego Ligu šampiona u rukometu. Jedan dečko se kupao u moru od sreće po snegu i ledenom vremenu, u dresu.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare