Foto: Tanjug/Christian Charisius/dpa via AP

Kupovi su često prilka za sportske bajke i senzacije, novu je priredio drugoligaš Nemačke, pobedivši Bajern iz Minhena.

Holsten Kil je posle penala izbacio Bajern iz Kupa, bilo je 2:2, a sa bele tačke 6:5 za domaćine, u prilično neizvesnoj seriji udaraca sa bele tačke.

PROČITAJTE JOŠ

Niko nije promašio do kraja šeste serije, kobne po Bajern, jer je Roka podbacio. Prethodno, Levandovski, Kimih, Miler, Alaba i Košta su bili strelci, a ta imena govore da Bajern nije ušao „konformistički“ u meč.

Zapravo, to je u redovima Bavaraca i nezamislivo, mleli su kao mašina godinu dana, ali su negde morali da se sapletu i Kil je imao privilegiju da učini ono što, primera radi, nije PSŽ mogao sa daleko skupljim timom.

Među stativama je bio Nojer, u ofanzivi Gnabri, Sane, Miler i Musijala, a kao osveženja nisu pomogli Levandovski, Košta i Alaba, čak ni u produžecima.

Da bajka Kila bude veća, Val je u 95. minutu obezbedio produžetke, pa je čak i Bastijan Švajnštajger sa velikim oduševljenjem odao priznanje drugoligašu, za koji igra i naš Aleksandar Ignjovski.

Naravno, svaki neutralni ljubitelj fudbala imaće simpatije za sportska čuda, čak je i Basti to potvrdio, ali je Tomas Miler pokazao aroganciju u intervjuu posle meča.

Naljutio ga je intervjuer jer je bio nasmejan, uz pitanje kakva je atmosfera u svlačionici posle meča.

„Šta ti misliš, ti se smeješ sada ovde“, na šta je Valeska Homburg odgovorila da se ne smeje Bajernu.

„Naravno da si se smejala Bajernu“, odgovorio je Miler, dok je Hansi Flik izneo samo stručni ugao.

„Mi smo ekstremno razočarani, prvi gol je šablon iz poslednjih nekoliko mečeva, moramo da zatvorimo rupe na sredini, nismo to uspeli. Za drugi gol nismo imali dovoljno igrača u šesnaestercu i nismo dobro to branili“, rekao je Flik.

Iako brojke sa Transfermarkta umeju da budu grube i nedovoljno precizne, tim koji se ovde procenjuje na 17,63 miliona evra pobedio je ekipu „tešku“ 891 milion evra.

Najskuplji igrači Kila su Jani Sera i Jae Sung Li (igra u tandemu sa Sonom iz Totenhema u Koreji), procenjeni na po dva miliona evra, sledeći je Hauke Val, Nemac koji je presudio režirajući produžetke, 26-godišnji štoper. Još jedno poređenje – najskuplji igrač Kila vredi koliko i 27. igrač šampiona Evrope, ali to je draž Kup utakmica gde je sve moguće u 90 ili 120 minuta, odnosno sa bele tačke, čak i kada vas gleda Nojer „oči u oči“.

Foto: Tanjug/Christian Charisius/dpa via AP

Ipak, iako Kil nije ime u rangu PSŽ-a, Borusije Dortmund ili Liverpula, radi se o klubu sa tradiciju, proslavili su 120. rođendan 7. oktobra prošle godine, a deo prve lige su bili do 1963. godine.

Klub je bio jedan od najjačih na severu Nemačke do 1960-ih godina, a titulu su osvojili 1912. godine, 2. na tabeli su bili 1910. i 1930, šampioni Severne Nemačke bili su šest puta.

U trećoj ligi su bili od 2013. do 2017. godine, kada su sa druge pozicije uskočili u 2. Bundesligu.

Prvo su bili treći, pa šesti, prošlu sezonu su završili na 11. mestu, ali su sada dobili motiv više da zakucaju na vrata Bundeslige, što bi bio istorijski uspeh.

Vodi ih Ole Verner, još jedan iz plejade mladih trenera – ima 32 godine i „diše“ za klub, jer je od 2014. vodio drugi tim Kila, 2019. je preuzeo seniore.

Sada je Kil na trećem mestu Cvajte, prvi je HSV sa 30 bodova, po 29 imaju Bohum i Kil, deli ih samo gol-razlika.

Što se tiče meča sa Bajernom, samo naš Aleksandar Ignjovski nije imao sreću da se nađe u timu i bude deo istorijske pobede zbog lakše povrede.

Zanimljivo je da je u ekipi pokrivao više pozicija, od desnog beka do zadnjeg i prednjeg veznog, a za Sportklub je nedavno govorio o usponu kluba.

Foto: Tanjug/Christian Charisius/dpa via AP

„Kil je dobar. Ma, odličan. Zasad. Do vodećeg Hamburgera, favorita broj jedan. Pre dve godine se čak pojavio i u baražu za Bundesligu, izgubio od Volfsburga, a ove će, ako nas Bog pogleda… Previše je očekivati da se izbori elitna viza, ali, nikad se ne zna, bez obzira što su tri, četiri ekipe kvalitetnije, jače. Mesto u baražu? Bilo bi super. Objektivno, vredimo za petu poziciju na kraju sezone. Ne žalim se ni na šta. Sačekajte malo, vreme je problem, kiša, vetar… Stalno. Na moru. Na severu Nemačke. Iznad Kila je samo grad Flensburg, pa granica sa Danskom. Ugovorom sam vezan do sledećeg leta, rano je za priču o eventualnom produženju.“

Po oporavku, Ignjovski će imati priliku da bude deo nastavka bajke u gradu od 230.000 stanovnika koji je poznat po rukometu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar