Ismail Morina pustio je dron na utakmici Srbija - Albanija, a sada traži oproštaj što se peo na srpsku crkvu
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Na fudbalskoj utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije 2014. godine u Humskoj, Ismail Morina pustio je dron iznad stadiona i izazvao haos, a sada traži - oproštaj.

Utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. prekinuta je pred kraj prvog poluvremena. Morina je u 41. minutu podigao dron sa zastavom na kojoj je bila mapa „velike Albanije“ iznad stadiona Partizana, a koju je spustio štoper Stefan Mitrović.

PROČITAJTE JOŠ

I tada je došlo do opšteg haosa, koškanja igrača dve reprezentacije jer su Albanci želeli da zadrže zastavu, dok je publika utrčala na teren.

Nije mnogo prošlo i otkriveno je da je dronom upravljao izvesni Ismail Morina, koji je završio i u zatvoru zbog toga, a koji šest godina kasnije traži oproštaj od srpskog naroda.

Novi broj „Nedeljnika“ ekskluzivno prenosi poglavlje iz knjige o ultrasima “1312: Among the Ultras” – svedočenje Ismaila Morine, sa kojim je razgovarao engleski novinar Džejms Montagi prilikom posete u zatvoru u Dubrovniku.

„Žalim zbog jedne stvari, što sam se popeo na crvku. Ako su se Srbi vernici uvredili zbog toga, žao mi je“, poručio je Morina i povodom te noći 2014. dodao:

„Kažu da sam uvredio njihovu zastavu. Njihovu veru. Nisam. Samo sam pokazao istoriju naše zastave. Oproštaj, da, tražim oproštaj (što sam se peo na crvku). A ostalo? Osećam samo ponos. Sve je to bila moja ideja, i moja sposobnost, i moja glupost, ali sve je bilo moje“.

Montagijeva knjiga “1312: Among the Ultras” priča je samo delimično o fudbalu i navijačima, a neki od sagovornika otvoreno priznaju da ih igra više ne zanima, da ne znaju ni fudbalere, zato su tu politika, revolucije, kriminal.

„Sreo sam Morinu ponovo prošle godine. Pričao je srpsko-hrvatski i naučio ćirilicu. Bio je pomirljiv i činilo se da ne želi da se vraća na ono što je bilo 2014. Postao je poznat, ali će se uvek osvrtati preko ramena“, ispričao je Montagi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar