Crvena zvezda Foto:Dusan Milenkovic/ATAImages/Wikipedia

Još jedna neuspešna evropska sezona

Fudbaleri Crvene zvezde su u sredu utakmicom protiv Mančester sitija (2:3) u Beogradu okončali drugu zaredom neuspešnu evropsku sezonu, ovoga puta u Ligi šampiona.

Ne može se reći da je Zvezdin rezultat, odnosno jedan osvojen bod u grupi debakl ili katastrofa, ali neuspeh svakako jeste, jer su i uprava i trener i igrači i navijači očekivali više, makar da se pobedi Jang Bojs, bar jednom.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, Zvezda već u decembru mora da se oprosti od Evrope, Jang Bojs će otići u Ligu Evrope, dok će Siti i Lajpcig nastaviti borbu za „ušati“ trofej.

BAHAROV LAVIRINT

Najjači utisak iz Zvezdine evropske sezone jeste trener Barak Bahar, koji je doveden kao neko ko treba da pravi razliku u Ligi šampiona. Došao je kao stručnjak sa iskustvom na najvećoj sceni, nije da nije imao uspeha sa Makabijem iz Haife u Ligi šampiona, ali je u Zvezdi, bar za sada, podbacio.

Dobio je Izraelac odrešene ruke da kroji tim po svojoj želji, omogućena su mu skupocena pojačanja, ali mesecima kao da nije uspeo da se navikne na sve što Zvezda nosi i kao da se nije najbolje snašao. Delom je na to uticalo i stanje u Izraelu, gde mu je porodica, ali je pored svega Bahar sačuvao svoju poziciju i dobio poverenje da nastavi sa radom.

Foto: Starsport

Lutao je Bahar sa svojim idejama, delovalo je da se nekada i sam izgubio u sopstvenom lavirintu misli, a tokom šest mečeva menjali su se i starteri i formacije. Najviše polemike izazvala je pozicija desnog beka, koju je u početku igrao Srđan Mijailović, a tek kasnije je Kosta Nedeljković pokazao zašto svaki igrač treba da igra isključivo svoju prirodnu poziciju i da su retki oni koji mogu da ih pokriju više u timu.

Takođe, Bahar je isprobavao igru i sa trojicom i sa četvoricom u zadnjoj liniji, dok je i u špicu nekada imao jednog, a nekada dvojicu igrača.

Jasan je plan da Zvezda ove sezone nema standarnu postavu, koja će baš stalno počinjati mečeve, ali deluje da je Bahar sa svojim saradnicima više puta ove sezone prekombinovao i samim tim sve zakomplikovao, a ni igračima nije lako da se naviknu na stalne promene sistema, formacije, ideja…

SKUPA POJAČANJA NE GARANTUJU USPEH

Zvezda je sa velikim ambicijama ušla u sezonu, a odlučila je da uloži i ozbiljan novac za pojačanja.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tako je In-bom Hvang postao najskuplje pojačanje u istoriji kluba (pet miliona evra), na njega se nadovezao Šerif Endiaje (četiri miliona), dok je na golmana Omrija Glazera potrošeno 1,2 miliona. Osim na njih, novac je potrošen i na Uroša Kabića, Miloša Degeneka i Edmunda Ada.

Imala je Zvezda i dobrih poteza, pa je tako bez obeštećenja dovela Marka Stamenića, Žan-Filip Krasoa, Pitera Olajinku, dok je na primer Vladimir Lučić vraćen sa pozajmice, a Naser Điga doveden na taj način.

Međutim, skupa pojačanja, uz ona koja se najavljivana kao velika i vredna na Marakani, nisu garant uspeha u Evropi.

U redu, pošteno je reći da je Zvezda na transferima više zaradila nego što je potrošila, kada gledamo iz finansijskog ugla, ali na terenu nije dobila sve što se očekivalo.

PROČITAJTE JOŠ:

BOLJE IZDANJE NEGO NEKIH PRETHODNIH SEZONA U EVROPI

U odnosu na prethodna, skorašnja Zvezdina učešća u Evropi, sada je osvojila manje bodova, ali nijedan debakl nije doživela. Mnogo konkurentniji tim imali su crveno-beli, mnogo više šansi su stvarali protiv ozbiljnih ekipa kao što su Siti i Lajpcig, ali su rezultati izostali.

Nedostajala je kvalitetnija završnica, čvršća i pametnija odbrana, ali je Zvezda bila konkurentna, pa ima i za čim da žali.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Na pet od šest mečeva crveno-beli su dali makar gol, protiv Lajpciga smo mogli da vidimo makar remi u Beogradu, protiv Jang Bojsa je u oba meča moglo bolje, dok je protiv „građana“ borba bila i te kako kvalitetna, kako u Mančesteru, tako i u Beogradu.

I ne, nije ovo pokušaj da se opravda Zvezdin loš rezultat u Evropi, već realna slika onoga što smo videli na terenu. Rezultat nekada možda ne dolazi odmah, za njega je potrebno još mnogo truda i rada, ali Zvezda ima čemu da se nada, zašto ne i sa Baharom, koji ima višegodišnji ugovor.

ODBRANA UBEDLJIVO NAJSLABIJA KARIKA

Nema sumnje da je Zvezdina defanziva bila među najgorima u elitnom takmičenju.

Više golova primio je samo Antverp (17), dok su po 15 primljenih kao Zvezda imali i Seltik i Mančester junajted, posrnuli velikan.

Young Boys Bern vs Crvena Zvezda Foto:Tanjug/Peter Schneider/Keystone via AP

Naser Điga je od dolaska pokazao neke kvalitete poput brzine i čvrstine u duelu, ali je više puta kiksnuo, pa mora da poradi na sigurnosti i spretnosti.

Ni ostatak Zvezdine odbrane nije blistao, falilo je koncentacije, bržih reakcija, boljih postavljanja, ali i adekvatne pomoći od ostatka tima.

PRODAJA ERAKOVIĆA BILA GREŠKA

Na priču o odbrani nadovezaćemo prodaju Strahinje Erakovića, koji je za osam miliona otišao u Zenit.

Popularni Čupa bio je uz Dragovića glavni u odbrani Zvezde prethodnih sezona, a bez njega je i kapiten morao da se navikne na nove saigrače i nešto drugačiji stil i ulogu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Jednostavno, na terenu se videlo da Eraković fali Dragoviću i kompletnom timu, da Điga nije dovoljno uigran, dok ostali štoperi i nisu baš dobili mnogo prostora.

Šta bi bilo sa Zvezdinom odbranom da je Eraković ostao još makar polusezonu nikada nećemo saznati, ali ne treba biti veliki stručnjak pa reći da je sa njim u timu sve izgledalo bolje.

VIDELO SE KO JE SPREMAN DA PRAVI RAZLIKU

Bahar je na leto promenio skoro ceo tim, a od pojačanja malo ko je do sada opravdao ukazano poverenje.

Kraso i Olajinka su odlično počeli, pa su stali, Stamenić je imao i blistavih trenutaka, ali je trenutno u drugom planu, Endiaje nije ni blizu ispunjenja očekivanja, dok Hvang i Glazer mogu da prave razliku na najvećoj sceni, ali i oni mogu još mnogo bolje. Od „pojačanja“ kao što su Kabić, Degenek i Ado nismo videli ništa.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada se sve sabere i oduzme, Glazer, Hvang, Stamenić, Điga su oni koji mogu doneti mnogo toga u budućnosti, Degenek, Spajić, Kraso, Olajinka su se nekako „izgubili“, dok Endiaje mora mnogo bolje, ako misli da ostane u Zvezdi.

BUKARI MOŽE DOBRO DA SE NAPLATI

Reprezentativac Gane je u grupnoj fazi Lige šampiona dao dva gola i podelio isto toliko asistencija, pa je podigao i svoju cenu na tržištu.

Prema „Transfermarktu“ trenutno vredi 6,5 miliona, ima tek 25 godina i ugovor sa Zvezdom do juna 2026. godine.

To znači da bi Bukari u narednim prelaznim rokovima mogao dobro da se naplati, na zadovljstvo sve tri strane, odnosno njega samog, Zvezde i kluba koji bi ga tražio.

MIJATOVIĆ MOŽE DA IGRA LIGU ŠAMPIONA

Možda je Endiaje stigao za četiri miliona, ali Zvezda u Jovanu Mijatoviću ima velikog talenta, koji bi mogao da bude prodat za mnogo više.

Foto: Starsport

Međutim, ono što je mnogo bitnije u ovom trenutku, jeste to da je Mijatović pokazao da može da igra Ligu šampiona, iako ima tek 18 godina.

Na četiri meča u kojima je šansu dobijao sa klupe nije postigao gol, ali je ulazio u šanse i to veoma dobre, koje je nažalost propuštao, a više puta mi se isprečila i stativa. .

Pokazao je da bez problema može da bude i prva opcija u Zvezdinom napadu, makar u ovom sastavu, a uz malo sreće čeka ga velika karijera.

To znaju i evropski timovi, poput Fejenorda i Juventusa, koji se već raspituju za njegove usluge.

SRBIJA U NEDELJKOVIĆU KONAČNO DOBILA DESNOG BEKA

Već dugi niz godina srpski fudbal se muči kada je pozicija desnog beka u pitanju.

Kosta Nedeljković je imao sreću da kao 17-godišnjak dobije priliku da zaigra u Ligi šampiona, a pokazao je da na njega može ozbiljno da se računa, kako u Zvezdi, tako i u reprezentaciji Srbije narednih godina.

Foto: Starsport

Možda baš on bude taj koji će rešiti defanzivne probleme po desnoj strani, a nije da ne ume i u napadu. Ima sposobnosti da igra i ofanzivnog beka, što baš Srbiji treba, tako da od Nedeljkovića tek čekamo velika dela u (bliskoj) budućnosti.

NAVIJAČI

Za kraj, Zvezdini navijači.

Tu već slike govore više od 1.000 reči. Zato, pogledajte ispod.

REZULTATI ZVEZDE U LIGI ŠAMPIONA

Mančester siti – Crvena zvezda 3:1

Crvena zvezda – Jang Bojs 2:2

Lajpcig – Crvena zvezda 3:1

Crvena zvezda – Lajpcig 1:2

Jang Bojs – Crvena zvezda 2:0

Crvena zvezda – Mančester siti 2:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar