Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Prepucavanje saopštenjima. Dizanje tenzija. Neizvesnost. Neredi. Pražnjene tribina. Kada će sve ovo pasti u drugi plan, a košarka sa svojim kvalitetom i lepotama iskočiti u prvi?

Svi iskreni ljubitelji sporta i košarke se nadaju da će odgovor na pitanje iznad biti u četvrtak (20.30) na večitom derbiju Partizana i Crvene zvezde u okviru 12. kola Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ:

Još od prošle sezone pred svaki večiti derbi priča se uglavnom o navijačima i mogućim nemilim scenama na tribinama, nakon kojih u prvi plan dođu sudije i njihove odluke, a često je dolazilo i do prekidanja utakmica.

Ti prekidi trajali su najmanje po pola sata, praznili su se delovi tribinama, reagovalo je obezbeđenje, kao i policija, a nije izbegnuto ni kompletno izbacivanje navijača iz hale.

Tu se najviše na gubitku oni koji su uredno platili karte, došli da gledaju košarku, a onda bili kažnjeni zbog postupaka onih koji očigledno nemaju ni minimum sportske kulture.

Finalna serija ABA lige prošle sezone pretvorila se u pravu agoniju, mečevi su trajali po četiri sata, a gledaoci i navijači više su bili usresređeni na sukobe nego na dešavanja na terenu.

Od ove sezone i Zvezda i Partizan su nakon osam godina zajedno u Evroligi i sada će moći da iz Beograda u svet pošalju sliku sa košarkaškog praznika. Pitanje je samo da li će ona biti pozitivna ili negativna.

PROČITAJTE JOŠ:

U prvom ovosezonskom derbiju odigranom u hali „Aleksandar Nikolić“ Zvezda je slavila sa 90:74, ali su sudije bile opet na udaru, pa je došlo do prekida koji je trajao duže od pola sata.

Navijači crveno-belih gađali su sudiju Damira Javora, koji je već od ranije na ratnoj nozi sa pristalicama Zvezde, a došlo je i do pražnjenja tribine prekoputa klupe na kojoj su sedeli košarkaši domaćeg tima.

Zvezda nije pustila navijače Partizana na prvi derbi ove godine, a isti potez hteli su da naprave i crno-beli, s tim da je sada u pitanju Evroliga. Mere i snage bezbednosti biće sigurno pojačane u četvrtak pred okršaj „večitih“, ali pitanja koja ostaju su da li će biti sukoba ispred dvorane, kao i tokom samog meča.

„Grobari“ su već pokazali da mogu da napune „Arenu“, Partizan je trenutno klub sa najvećom prosečnom posetom u Evroligi, ali Zvezda i dalje nije odustala od namere da njeni navijači ipak prisustvuju meču.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Najpre je iz tabora crno-belih javljeno da to neće biti moguće, onda je Zvezda odgovorila i svu odgovornost prebacila na rivala, ali tu nije bio kraj. Navijači crveno-belih su zahtevali da budu pušteni u hali, uputili su i poruku Ostoji Mijailoviću, a onda je objavljeno da će ipak moći da uđu na utakmicu ako su kupili karte.

Partizan je na to brzo odgovorio, označio večitog rivala kao nekog ko bespotrebno diže tenzije, a iz tog saopštenja ostalo je nejasno da li će i kako navijači Zvezde moći da uđu na derbi.

Kako god se to završilo, jasno je samo jedno – neredima treba stati na put i neka svi koji vole košarku budu u mogućnosti da gledaju meč uživo iz dvorane. Kako to sprovesti u delo nije na nama da kažemo, a snage bezbednosti neka odrade svoj deo posla.

Ne treba polemisati oko toga da li oni koji izazivaju i prave nerede treba da budu kažnjeni, ali je došlo vreme da uživamo u evropskoj košarci srpskih velikana u sportskoj atmosferi.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Tenzije i strasti su neizbežne kada su ovakvi mečevi u pitanju, ali sve mora biti pod kontrolom kako se ne bi narušili ugledi klubova, koji mogu imati istorijsku sezonu u Evropi.

Evroliga će svaki propust i skandal žestoko kazniti, pa neka i to bude opomena „večitima“ da obuzdaju svoje pristalice uz pomoć naravno onih koji su za to zaduženi.

Vreme je da prestanemo da sabotiramo sami sebe, da ostavimo košarku na miru i da se na terenu vodi pravi rat, dok sa tribina dolazi podrška i vetar u leđa igračima oba tima.

BONUS VIDEO Navijanje na Zvezda – Budućnost, mesta prazna zbog kazne

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar