Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Šta bi moglo da odluči prvi evroligaški derbi?

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde odmeriće snage 8. decembra od 20.30 u prvom večitom derbiju koji će biti odigran u okviru Evrolige.

Tim sa Malog Kalemegdana je prvi susret u okviru ABA lige rešio u svoju korist, a s obzirom na to da će i jedni i drugi biti silno motivisani, pitanje pobednika će odrediti detalji.

Mi smo izdvokili pet faktora koji bi trebalo da donesu prevagu crno ili crveno-belima.

Partizanov napad

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pre prvog duela dve ekipe trener Crvene zvezde Duško Ivanović je apostrofirao da Partizan ima možda i najbolji napad u Evroligi, a iako je Zvezda uspela da u prvom ovosezonskom duelu crno-bele spusti na samo 74 poena, činjenica da se igra pred punim tribinama „grobara“ će bez dileme poslužiti kao veliki vetar u leđa domaćinu. Kako je napadački ritam polako počeo da hvata i Janis Papapetru, a odlični su protiv Budućnosti bili i Matijas Lesor, Jam Madar… Nema dileme da će crno-beli početak meča dočekati maksimalno motivisani.

Ukoliko prorade, nema ni najmanje dileme da će košarkaši Zvezde imati dosta problema kako bi zaustavili nalet najvećeg rivala.

Zvezdina odbrana

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Iako od početka sezone to nije bio slučaj, crveno-beli od dolaska Duška Ivanovića igraju gotovo savršeno, pre svega u defanzivi, što omogućava Luki Vildozi i Nemanji Nedoviću da blistaju u napadu zahvaljujući sjajnoj tranziciji. Iako meč nije počeo, jasno je da Partizan mnogo polaže na sam početak susreta, kada će motivacija biti na maksimumu.

Zvezdin „ključ“ leži u zastavljanju crno-belih i sprečavanju velikih serija. Ukoliko duel uvedu u svoj ritam i nametnu dominaciju defanzive, crveno-beli će ispuniti prvi preduslov da dođu do osme vezane pobede otkako je Ivanović stigao u klub.

Panter vs Nedović

Ovo je jasno i košarkaškim laicima. Duel crno i crveno-belih doneće direktan sudar dvojice fantastičnih košgetera od kojih će u velikoj meri zavisiti i konačan ishod. Panter je najbolji strelac Partizana sa 15.9 poena u proseku po meču, dok Nedović ima slabiji učinak od Luke Vildoze sa 12.3 poena po susretu, ali je postao glavni „meč viner“ i „prva violina“ Zvezde kada je u pitanju neizvesna završnica susreta.

U prvom duelu koji su dvojica košarkaša odigrali, Nedović je ostavio bolji utisak pošto je ne samo odlično čuvao Pantera, već je i u napadu koristio svaku priliku da u direktnom duelu „probije“ momka iz Bruklina i crveno-belima donese lake poene.

Vildozina inspiracija

Crveno-beli su podigli nivo igre od dolaska Duška Ivanovića, ali je za trijumf u utakmici kakvu Zvezdu očekuje potrebno i da Vildoza ima svoj dan. Možda i više od toga. Ukoliko bude raspoložen, Partizanova odbrana će biti na velikim mukama, i to ne samo zbog potencijalnih poena, već i zbog činjenice da je Argentinac najbolji asistent u oba tima sa prosečno četiri asistencije po utakmici. Poređenja radi, crno-beli zavise od Dantea Egzuma, koji ima 2.7 dodavanja po susretu.

Džon Holand i Matijas Lesor kao „X faktor“ 

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Prošla utakmica „večitih“ protekla je u znaku drugih igrača, ali je Holand bio možda i ključni faktor u prelamanju susreta prvo maestralnom odbranom, a potom i pogotkom za tri poena u trećoj deonici, nakon čega se nadovezao ukradenom loptom u završnih 10 minuta. Holand je pri dolasku u Zvezdu najavljivao da „živi“ za ovakve utakmice.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sa druge strane, Lesor je bio gotovo nezapažen u prvom derbiju, ni prošle sezone nije ostaivo preterano dobar utisak, pa će imati šansu da pred svojim navijačima da „raspali“ atmosferu i podigne moral čitavom timu.

Bonus faktor: Učinak domaćih igrača

Ovo se posebno odnosi na Zvezdu. Naime, crveno-beli su klub koji najviše prostora daje igračima iz svoje zemlje (56 procenata, naspram samo 10 Partizana), pa će, pored Vildoze, Martina, Holanda i Bentila, uz naravno Nedovića, biti nephodno da „odskoči“ bar još neko. Najviše očiju uprto je u Ognjena Dobrića i Luku Mitrovića, ali su u prethodnom periodu ozbiljan doprinos davali i Stefan Marković, Filip Petrušev…

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sa druge strane, Uroš Trifunović i Danilo Anđušić predstavljaju „tajno oružje“ kod Obradovića, pa ne bi bilo iznenađenje ni da upravo neko od njih ponese epitet junaka trijumfa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar