Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte u blogu Nova.rs

Košarkaši Partizana pobedili su Virtus u Bolonji rezultatom 88:79 u 27. kolu Evrolige i tako se znatno približili plasmanu u Top 8 fazu elitnog takmičenja.

Crno-belima iz Beograda je ovo druga vezana pobeda u elitnom takmičenju, te su sada na skoru 15-12 i bore se za 6. mesto u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Utakmica je bila veoma burna, tribine su bile ispunjene do poslednjeg mesta, a Partizan je u drugom poluvremenu bio odličan, što je na kraju rezultiralo pobeodm protiv direktnog konkurenta za plasman u Top 8.

U prvom poluvremenu su se ekipe smanjivale u vođstvo, ali je Virtus na pauzu otišao sa prednošću od dva poena. Partizan je drugo poluvreme otvorio serijom 7:0 i nekako se činilo da drži konce utakmice, koje nije ispuštao do kraja.

Imala je italijanska ekipa svojih naleta, ali je Partizan trojac stranaca bio na vrhunskom nivou.

Dante Egzum je bio igrač utakmice sa 17 poena i po sedam skokova i asistencija, iako je u prvom poluvremenu doživeo nezgodan pad na ruku, nakon kog je otišao na klupu na odmor sa bolnim izrazom lica.

Uz njega je dominirao i Kevin Panter sa 17 poena, dok je Džejms Naneli imao 16, ali uz jednu veoma bitnu trojku pred sam kraj meča. Egzumov indeks korisnosti bio je 34, čime je istakao kandidaturu za MVP kola u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Miloš Teodosić je imao dabl-dabl sa 11 poena i 12 asistencija, ali je izgubio sedam lopti, od ukupno 21 koliko je „prodao“ Virtus. Najefikasniji u italijanskom timu bio je Mam Žaite sa 14 poena, dok su Džordan Miki i Semi Odželeje ubacili po 13.

Partizan je napravio veliki korak ka Top 8, ali će u narednom periodu imati veliki broj utakmica protiv timova iz samog vrha Evrope, pa borba još uvek nije gotova.

Virtus je sada na 12. poziciji sa skorom 12-15 i šanse za plasman u plej-of svedene su na minimum.

Teodosić je otvorio utakmicu trojkom, ali je uzvratio Panter istom merom. Partizan je do druge trojke i vođstva stigao preko Madara, a Panter je bio posebno razigran. Smailagić se nadovezao trojkom, a na drugoj strani je Virtus gubio mnogo lopti, pa su crno-beli iz Beograda vodili sa 12:17.

Žestoka borba se nastavila, Žaite je bio dominantan pod košemu napadu, a razigrali su se i Pajola i Teodosić. Lesor je pod košem bio precizan, radio je „ono njegovo“, a Ledej je pogodio iz teške pozicije, dok je nakon poena Pantera u kontri bilo plus šest za goste. Odželej i Pajola su uspeli da smanje do isteka prve četvrtine na 26:28, a u drugom nije bilo ništa manje zabavno, čak naprotiv.

Zaigrale su se i nešto bolje odbrane, ali je bilo i tenzije na terenu. Avramović je ukrao loptu na prenosu, a Ledej je ispravio Pantera na obruču za 33:34 i to nakon što je Virtus poveo sa boljom igrom u uvodnim minutima drugog dela.

Avudu Abas je opet doveo Virtus u vođstvo, a onda je pogodio i trojku nakon lošeg napada Partizana. Teodosić je izgubio loptu, a Avramović je proigrao Pantera u kontri. Teodosić je asistirao za lake poene Mikija, a onda je usledila i dobra odbrana Virtusa. Teodosić je spojio Žaitea sa košem, pa je Obradović na minus šest morao da traži tajm-aut.

Virtus je bio u seriji 11:2, ali je Madar stao na put tome pogotkom sa poludistance. Žaite je dominirao u napadu svog tima, imao je jedno monstruozno zakucavanje, ali je Ledej ofanzivnim skokom i poenima uz faul „probudio“ navijače Partizana u Bolonji. Slavio je Ledej tik ispred sudije, ali zbog toga nije dobio kaznu. Imao je Partizan minus četiri u poslednjem minutu prvog poluvremena, ali je Naneli ubacio flouter za 47:45 na velikoj pauzi.

Crno-beli su na krilima Smailagića otvorili drugo poluvreme sa 0:7, ali je Virtus uspeo da se vrati zbog Mikija i Teodosića. Panter je nastavio u ritmu iz prvog dela, ali je dobio treći faul, pa je morao na klupu. Belineli nikako nije mogao da pronađe dobre pozicije, previše je grešio, ali je Miki nosio ekipu do 61:61.

Crno-beli iz Beograda su pred poslednjih 10 minuta imali prednost od dva poena zbog sjajnog Džejmsa Nanelija i pogotka preko ruke.

Belineli je nastavio da greši, a Egzum je zakucao u kontri za 65:69. Iz toga se izrodila mini serija Partizana, pa je gost imao i dvocifrenu prednost – 65:75. Žaite je stao na put toj seriji, ali je Ledej poentirao na drugoj strani. Teodosić je dao nadu Virtusu trojkom uz faul, ali je promašio slobodno bacanje.

Prišao je domaćin na minus pet nakon lakih poena Žaitea, ali je usledila loša odbrana i kazna u vidu trojke Nanelija. Teodosić je napravio faul u napadu, a Egzum je povećao prednost na osam poena. Abas je trojkom dao poslednju nadu Virtusu, ali su Madar i Egzum pogađali penale u poslednjem minutu, a Virtus je u ključna dva napada izgubio lopte i to je bilo previše grešaka da bi se zapretilo Partizanu.

EVROLIGA – 27. KOLO

Utorak

Alba – Žalgiris 63:66

Olimpijakos – Barselona 77:70

Valensija – Milano 84:88

Virtus – Partizan 79:88

Real Madrid – Baskonija 81:85

Bajern – Asvel 76:72

Sreda

18.30 Makabi – Fenerbahče

20.30 Crvena zvezda – Anadolu Efes

21.00 Monako – Panatinaikos


Virtus Bolonja – Partizan 79:88 (26:28, 21:17, 16:20, 16:22)

Dvorana: Segafredo Arena, Bolonja, Italija. Sudije: Hiercuelo, Bisang, Čiči.

Virtus: Heket 5, Teodosić 11, Miki 13, Odželej 13, Žaite 14, Belineli, Vims, Manion, Lundberg, Abas 10, Bako 4, Pajola 9. Trener: Serđo Skariolo.

Partizan: Naneli 16, Egzum 17, Smailagić 9, Ledej 10, Vukčević, Avramović, Panter 17, Trifunović, Papapetru 3, Lesor 5, Anđušić, Madar 11. Trener: Željko Obradović.

Virtus - Partizan 88:79

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare