Zeljko Obradovic (C) speaks to players during the Aba League Season 2024-2025 match between Partizan and Borac Cacak at Stark Arena on September 25, 2024 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Košarkaši Partizana gostuju Real Madridu u utakmici drugog kola Evrolige, u četvrtak 10. oktobra od 20.45.

Ono što je malo ko očekivao, desilo se – obe ekipe su doživele poraze u prvoj rundi Evrolige, pošto je od Partizana bolja bila Baskonija sa 88:82, dok je Real savladan u Minhenu, a Bajern je slavio sa 97:89.

Jasno da ni madridski ni beogradski klub nisu očekivali takav početak nove sezone u Evropi, a njihov međusobni duel mogao bi da bude jedan od najzanimljivijih u drugom kolu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dobro je poznato da su okršaji Reala i Partizana pod posebnom lupom još od pre dve sezone, kada su se ova dva tima sastala u borbi za Fajnal-for. Tada su Madriđani nakon lude i nezaboravne serije slavili sa 3-2 i tako otišli u borbu za titulu prvaka Evrope, koju su u osvojili.

Real je tada gubio sa 0-2, bio je na ivici eliminacije, a vala i poraza u petoj utakmici, ali su usledili nestvarni preokreti i dokazana klasa Madriđana je došla do izražaja.

Partizanovi navijači od tada sanjaju revanš i osvetu, mada je Real prošle sezone pobedio na oba međusobna meča i to bez velikih poteškoća, najpre sa 91:75, a onda u Beogradu sa 76:88.

Željko Obradović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

„Novi“ Partizan

Crno-beli su ovog leta promenili ceo tim, ostao je samo Balša Koprivica, te je jasno da ekipa još uvek nije ni blizu maksimuma.

Ekipe Željka Obradovića neretko najbolje igraju u drugom delu sezone (nije baš bilo tako prošle godine), pa se „grobari“ nadaju da će tako biti i ove sezone. Međutim, i do tada Partizan mora da pobeđuje, ako u Evroligi želi da zadrži priključak za ekipama u borbi za plej-of i plej-in.

Do sada se najbolje pokazao centar Tajrik Džons, koji će protiv Reala imati težak zadatak – da se čuva i „tuče“ sa Valterom Tavaresom i Seržom Ibakom, koji su možda i najveća snaga Reala ove sezone. Tu je i Brendon Dejvis, iskusni centar, koji ima mnogo iskustva iz Španije, tako da dobro zna šta ga čeka protiv Reala.

PROČITAJTE JOŠ:

Od Karlika Džonsa očekuje se da pruži više nego protiv Baskonije, a možda bi najbolje bilo da Ife Lundberg i on u različito vreme budu na parketu, jer obojica vole da igraju sa loptom u rukama.

Sterling Braun je već početkom sezone pokazao da ima ozbiljan napadački arsenal, dok Isak Bonga pomaže sa obe strane terena, ali poenterski učinak ume da izostane, pogotovo ako ga ne služi šut za tri. Ipak, Bonga bi mogao da bude odličan u defanzici na Mariju Hezonji, koji se za vikend vratio i odigrao odličnu utakmicu za Real.

Vanja Marinković je protiv Baskonije odigrao kapitenski, bio je jedan od najboljih na terenu, ali to nije bilo dovoljno za pobedu. U igru je u Vitoriji ulazio samo još Frenk Nilikina, koji je bio potpuno u drugom, da ne kažemo trećem planu.

Foto: Starsport

Dakle, Obradović je protiv Baskonije igrao sa osam igrača, ali je onda protiv Cibone u ABA ligi (113:78) razigrao Marija Nakića (18 poena, pet skokova, četiri asistencije), Alekseja Pokuševskog (15 poena, pet skokova i četiri asistencije), Balšu Koprivicu i Arijana Lakića. Zbog toga, realno je očekivati da će i u Madridu Obradović pružiti šansu nekim igračima koji još nisu osetili Evroligu ove sezone – pre svega tu mislim na Pokuševskog, koji može da igra na više pozicija.

U svakom slučaju, ovaj Partizan je prava nepoznanica za Real, crno-beli su sad nešto defanzivnije orijentisani nego prošle sezone i videćemo da li će u Madridu pokazati agresivnost i čvrstinu, a na drugoj strani, napadačkoj, to nagraditi.

Oslabljeni Real

Fakundo Kampaco je bio suspendovan na jednu utakmicu i kažnjen sa 5.000 evra zbog ispada i sukoba sa sudijama u meču prvog kola protiv Bajerna, međutim, Real je uložio žalbu na tu odluku i proces je produžen, pa će Argentinac, po svemu sudeći, ipak imati prato nastupa protiv Partizana.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako Real u duelu sa Partizanom ipak neće biti lišen pomoći prvog plejmejkera, koji je od početka sezone verovatno najbolji igrač tima.

U ekipu se nedavno vratio Hezonja, nakon što je zbog bolesti izgubio desetak kilograma, ali je jasno da još uvek nije na maksimumu. Ubacio je Hrvat 13 poena i uhvatio pet skokova u pobedi Reala nad Saragosom za vikend (101:95), ali pitanje je koliko će mu Ćus Mateo dati minuta u duelu sa Partizanom.

Hezonja je uvek posebno motivisan kada igra protiv crno-belih, a sada se od njega, Kampaca i Džanana Muse očekuje da nose najveći teret, pogotovo u napadu.

Sudeći prema minutaži na početku sezone ni Serž Ibaka nije ni blizu vrhunca, mada njega su stigle i godine, pošto je zagazio u 36.

Foto: Alter Photos / ddp USA / Profimedia

Svi ostali igrači deluju spremno, ali ne još i dovoljno uigrano, tako da Partizan ima čemu da se nada u Madridu. Deluje da Real nije tako moćan kao prošle sezone, a nije najbolje odradio ni prelazni rok, pošto je Geršon Jabusele otišao u NBA, Vensan Poarije u Efes, Rudi Fernandez i Serhio Rodrigez su se penzionisali, Fabijen Kozer je krenuo put Olimpije iz Milana…

Nova pojačanja se još uvek nisu dovoljno dobro pokazala, a među njima su Andres Feliz, Ksavijer Rejtan-Mejs, Usman Garuba…

Forma Partizana i Reala

Od početka sezone Partizan je slavio na sva tri meča u ABA ligi, a rivali su bili Borac, Spartak i Cibona. Samo je protiv ekipe iz Subotice Partizan imao nekih poteškoća, ali na kraju je upisana pobeda – 89:80.

Real je imao nešto više utakmica od Partizana, ali i više neuspeha. Madriđani su najpre pali u finalu Superkupa protiv Unikahe rezultatom 90:80, iako je prethodno izbačena Barselona. Real je već tu pokazao neke slabosti, koje su potvrđene porazom od Lejma Korunje sa 86:85 u španskom prvenstvu. Na sve to nadovezao se poraz od Bajerna u Evroligi, da bi se neke rane zalečile protiv Saragose – 101:95.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Jasno je da Real nije u sjajnom trenutku, pokazao je da je ranjiv, ali i uloga domaćeg terena može da bude važna za ovaj meč.

Ono što je sigurno jeste da će ili Partizan ili Real posle ovog kola imati skor 1-1 u Evroligi, dok će ovaj drugi morati da sačeka sledeću nedelju da bi tražio prvu pobedu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar