Foto: ABA liga/Ales Fevzer

Odbrana je tas na vagi.

Ponovo mogu da se raduju navijači Partizana dok gledaju košarkaše koji su posle ponora i serije poraza krenuli da melju redom i polako se približavaju vhu.

Solidno su crno-beli započeli sezonu, naročito u napadačkom smislu, ali je u jednom trenutku krenuo crni niz.

Kada je stala Partizanova šuterska rapsodija i sjajan napad počeo da trokira, crno-beli su upali u problem jer nisu uspevali ništa da odbrane.

PROČITAJTE JOŠ

Prodivnici su uvek mogli da računaju da je svaka razlika dostižna i da e pre ili kasnije zatrpati koš Partizana uz dozu strpljenja i malo pametnijeg napada.

Partizan je u jednom trenutku bio ekipa koja prima najviše poena po meču, dozvoljava rivalima najbolje procente šuta i najjlošije branio liniju za tri poena. Jednom rečju, katastrofa u tom segmentu igre.

Nije uspeovao Obradović da nađe prave petorke kojima bio dao defanzivni impuls ekipi, ali je i to počelo da se menja u poslednjih mesec dana.

Usledio je preokret i Partizan je počeo da pobeđuje, a primetne su bile neke stvari.

Crno beli su nakon 13 kola primali 87 poena po meču, da bi u seriji od četiri pobede taj prosek pao na 77 primljenih poena. Ito sv eu duelima sa Efesom, Fenerbahččeom, Monakom i Bajernom.

Ukupno gledano, Partizan je i dalje tim koji u proseku prima najviše poena po meču, ali je napredak evidentan i razlika u odnosu na ostatak lige smanjena.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Još jedan podatak se izdvaja kao posebno zanimljiv, a u pitanju je šut rivala za tri poena.

Crno-beli su i u toj kategoriji bili najlošiji tim u Evroligi nakon 13 kola i dozvoljavali rivalima 38.9 posto u šutu za tri što su mnogi znali da kazne.

U poslednja četiri meča na najvećoj sceni, Partizan dozvoljava samo 26 posto u šutu za tri poena svojim protivnicima. Ta dramatična promena ga je lansirala na 10 mesto na nivou čitave sezone, a jasno su vidljive tendecije u kojima crno-beli podižu nivo igara u odbrani.

Problematičan je i dalje šut za dva protivnika, ali se čini da je u ovom trenutku sezone Obradović odlučio da je prioritet da zaustavi šut spolja i da je ponekad kao posledica svih preuzimanja protivnik u situaciji da lakše poentira posle prodora ili sa poludistance.

Takođe, kao i u meču protiv Monaka vidljivo je i da se produžavaju intervali dobre defanzive. Crno beli su doboro otvorili meč i potom od sredine treće deonice pa do kraja potpuno nadigrali rivala dobrom odbranom koja je otvarala i dobru napadačku igru.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Za Partizan će biti važno i da popravi defanzivni skok u čemu je najlošiji u takmičenju i smanji broj prilika koji protivnici imaju nakon promašaja.

Jasno je da ova ekipa nema kapacitet za elitnu odbranu, ali ako se ovaj trend nastavi i Obradović dovede taj deo na nivo proseka, sa napadom koji je i dalje jedan od najboljih u Evropi ekipa može da napravi ozbiljan rezultat.

Potrebno je samo da se u trenucima kada ne ide šut, ili se teže nalaze dobre pozicije ekipa može da račna i na taj segment.

BONUS VIDEO  Poslednje sekunde, slavlje i ludnica u Areni nakon pobede Partizana nad Monakom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar