Meč sezone za crno-bele. Izborili su se da bude u Beogradu, da bude pred punim tribinama "Beogradske arene", ali će morati da probaju da pobede na način na koji nisu nikada ove sezone.

Željko Obradović, čovek koji je u karijeri slavio u 20 plej-of serija (poražen samo jednom), moraće da izvede još jednu majstoriju kako bi se „parni valjak“ izdigao iz neugodne situacije u kojoj se našao.

PROČITAJTE JOŠ

Nepromišljenih dva minuta i opšta tuča usred Madrida koju su zakuvali Serhio Ljulj i Gabrijel Dek ne bi nikako smela da košta Partizan sezone iz snova. I dok se i dalje mašta o plasmanu na Fajnal-for u Kaunas neophodno je upisati još tu jednu pobedu.

Ipak, ona bi mogla da bude potpuno drugačija od bilo koje druge. Nijedna nije bila izvojevana na ovaj način.

Zašto?

Zbog suspenzije Partizan neće moći da računa na Matijasa Lesora i Kevina Pantera (dve utakmice suspenzije).

Koliko je to veliki udarac?

Nijedan od njih dvojice nije propustio niti jedan evroligaški meč ove godine.

Lesor je prosečno igrao 30,3 minuta uz 12 poena i 7,2 skoka po susretu, dok je Panter za 27 minuta postizao po 15,8 poena uz 2,5 asistencije.

Taj nedostatak će Obradović morati da reši na novi način. Sada će neko morati da preuzme njihovu košgetersku ulogu, ali će ključna biti odbrana.

Partizan koji je možda i najbolji napad lige u ovom trenutku mora da pronađe način da odbranu podigne na viši nivo.

Biće to posebno teško kada se zna koliki je uticaj ima Lesor u defanzivnoj rotaciji, pre svega u odbrani bekova nakon preuzimanja, ali nema dileme da najtrofejniji evropski trener ovo vidi kao novi izazov.

Pozvao je sve nakon incidenta da se koncetrišu samo na sport, a da se tuča brzo zaboravi.

To je zasigurno i sam uradio. Uostalom, tokom ove godine su se pojavile priče koliko je Obradović posvećen poslu. Tako je Đosep Marija Iskijerdo, pomoćnik Obradovića, pojasnio jednu scenu nakon meča u Zadru.

„Pre neki dan smo igrali u Zadru utakmicu ABA lige. Bilo je maltene tri ujutru, a u autobusu na putu od hale do aerodroma počeo je Obradović da gleda uživo NBA utakmicu. Bio sam iscrpljen, razmišljao sam kako da dođem kući i odspavam, a on…“, poručio je Iskijerdo.

I takva posvećenost u kojoj prijateljski meč ne znači ništa, a plej-of sve – čini optimističnim sve navijače Partizana. Ukoliko neko može da pronađe način da slavi onda je to upravo čovek koji je devet puta bio na krovu Evrope.

Sada se očekuje da odgovornost preuzmu Zek Ledej (takođe odigrao svih 36 mečeva u Evroligi), Džejms Naneli (34 meča), Jam Madar (35) i Janis Papapetru (35). Kako su ovi igrači tokom čitave sezone imali velike i značajne uloge, bljesak sada bi mogao da označi početak crno-bele fešte od Kalemegdana do Beogradske arene.

Aleksa Avramović i Alen Smailagić su igrali odlično i u Madridu, pa će njihova iznadprosečna partija defanzivno, ali i ofanzivno možda biti ključ.

Obradović je spremio zamku za Real usred Madrida, a huk navijača sa tribina bi mogao „parnom valjku“ da da preko potrebno gorivo za 3-0.

Real neće moći da računa na Gabrijela Deka i Geršona Jabuselea, ali je odsustvo njih dvojice lakše nadoknadivo Realu koji ima znatno dužu klupu.

Dve najveće enigme u ovom trenutku je da li će Valter Tavares moći da zaigra protiv „parnog valjka“, ali i da li će Partizan moći da računa na Dantea Egzuma (očekuje se da igra) i u kojoj meri.

Upravo zbog toga svi gledaju šta će sada izmisliti Obradović, čovek koji je uvek pronalazio način i prilagođavao se trenutku. Ovog puta bi to mogla da bude prava doktorska disertacija za svakog trenera na temu „Kako se snaći u neočekivanim situacijama bez dve zvezde“.

BONUS VIDEO Doček košarkaša Partizana na aerodromu posle dve pobede u Madridu