Saša Obradović
Saša Obradović; Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Srbija je očekivala da ima klupskog predstavnika na završnom turniru, ali mora će da se eventuano zadovoljni pojedaničanim učinkom svojih predstavnika u Monaku i Barseloni.

Partizan je u ovoj sezoni Evrolige bio nadomak Fajnal fora, ali će sada, nažalost, morati da ga gleda preko televizije od 19. do 21. maja u „Žalgirio areni“.

Crno-beli su imali 2:0 protiv Real Madrida i imaju za čime da žale pošto su dva meča uzastopno poraženi u Beogradu od Reala, a onda i treći u majstorici u Madridu.

PROČITAJTE JOŠ

Žaliće i za tučom koja se desila u završnici drugog meča u Španiji, odakle je sve krenulo nizbrdo po srpski klub. Da nije, sada bismo umesto Reala mogli da se pred vikend u Kaunasu bavimo Partizanom i verujemo da može do druge titule prvaka Evrope.

I to u režiji istog čoveka, Željka Obradovića, koji je titulu doneo i 1992. Pošto nema ni vremena ni mesta da se nad time lamentira, a Partizan već mozga kako da izađe na kraj sa Studentskim centrom u četvrtfinalnoj seriji ABA lige, Real, Barselona, Olimpijakos i Monako se bore za priznanje najboljeg na kontinentu.

Ako je za utehu navijačima u Srbiji, na Fajnal-foru će moći da navijaju za jednog Srbina na mestu trenera, Željkovog prezimenjaka – Sašu Obradovića.

Saša Obradović/Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Sašin Monako je do Fajnal fora stigao preko duge i naporne serije s Makabijem, a trener kluba iz kneževine je za Novu ranije priznao da se i sam nije nadao takvom uspehu.

Monako će ove sezone imati objektivno čemu da se nada, pošto u petak od 17 sati igra polufinale sa Olimpijakosom, dok Real i Barselona igraju košarkaški „El klasiko“ tri sata kasnije. Sve to se dešava u sezoni Evrolige koju su mnogi stručnjaci nazvali nikad izjednačenijom, pa je izrazitog favorita teško naći.

Sada će u Monaku Majk Džejms sa 16,2 poena po utakmici, uz Elija Okoba i Džordana Lojda kao okosnicama ekipe morati da opravda zbog čega su skupa imali 24 pobede i 15 poraza u dosadašnjem delu sezone. Alfa Dijalo će biti prinuđen da im pomogne, tim pre što su svi oni bili dvocifreni u poenterskoj koloni.

Protivnik je Olimpijakos, tim koji je prepoznatljiv po dobroj odbrani, ali i činjenici da ima 20,9 asistencija po meču, najviše od svih timova koji su prošli među četiri najbolja.

Samim tim, Pirejci se predvođeni Jorgosom Barcokasom sa klupe, odnosno novim MVP-jem Evrolige Sašom Vezenkovim na terenu, nadaju da mogu do treće svoje titule, prve od 2013. godine.

Nikola Kalinić
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Vezenkov ima 17,2 poena po meču, Grci imaju najmanje skokova po meču (33,6), ali najviše ukradenih lopti (7,5) od svih ostalih rivala, pa je jasno koliko im je odbrana mobilna i brza.

Uz Vezenkova, jedino je još „mozak operacije“ na terenu, Kostas Slukas sa 11,2 poena na svakoj utakmici dvocifren, ali svoj doprinos u odbrani daje i Tomas Vokap, kao i Mustafa Fal.

U Barseloni se Nikola Kalinić uzda da može do trofeja, prvog od 2017. kada je bio deo Fenerbahčea.

Barsa je poznata kao napadački potentna ekipa koja ima Nikolu Mirotića i Nikolasa Laprovitolu kao „praćke“ u ofanzivi, a navijače „blaugrane“ raduje i što će na Fajnal-foru biti Jan Veseli.

Štošta će zavisiti od toga kako će i koliko Laprovitola i Tomas Satoranski moći da mu doturaju lopte, ali i da ih dele ostalim saigračima. Kalinić će biti zadužen da zaustavlja dobre napadače protivničkog tima, kad se nađe na parketu na kom je do sada imao šest i po poena po utakmici.

Njegov tim je po procentu pogođenih trojki sa 40,8% najbolji na Fajnal-foru i nema sumnje da će Barselona tu tražiti deo puta ka trofeju.

Real je zbog Valtera Tavaresa, očekivano, najbolja skakačka ekipa. Promašaji protiv „kraljevskog kluba“ skupo koštaju jer Tavares skuplja sve i kada nema pomoć Vensana Poarijea.

Upravo je on bio veliki deo prevage u seriji s Partizanom, jer u prve dve utakmice nije uspeo da pokaže sve što može, a u tri meča koja su usledila, pravio je velike probleme igračima crno-belih.

Zato 36,5 skokova po meču ekipe Ćusa Matea ne treba da čudi. Tavares je sa 10,9 poena i drugi strelac Reala iza Džanana Muse (15,2), dok je Mario Hezonja pokazao da i sam može da bude pretnja po protivnike.

Predvideti pobednika turnira će zbog svega navedenog biti veoma teško, mada Olimpijakos možda ima nijansu više šanse od ostalih koji svakako imaju pravo da se nadaju finalu u nedelju od 19 sati.

PETAK

Olimpijakos – Monako 17.00

Barselona – Real Madrid 20.00

NEDELJA

Finale 19.00

BONUS VIDEO Povreda igrača Monaka protiv Zvezde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar