Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Derbi može da odluči dalji tok sezone za večite rivale

U petak od 19 sati u hali „Aleksandar Nikolić“ Crvena zvezda i Partizan odmeriće snage po treći put ove sezone, odnosno drugi u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ

Svaki večiti derbi sa sobom nosi određeni energetski i rezultatski naboj, ali ovaj, drugi u istoriji Evrolige imaće poseban značaj za nastavak sezone Zvezde i Partizana.

Ako zanemarimo derbije koji su direktno odlučivali o titulama, odavno neki nije ima veći značaj od ovog i za to postoji više razloga.

Oba srpska predstavnika su u borbi za Top 8 fazu Evrolige i sa tim domaća košarka može da bude i te kako zadovoljna. U ovom trenutku teško je reći da li za oba kluba ima mesta u odabranom društvu, odnosno plej-ofu, ali i Zvezda i Partizan definitivno imaju čemu se nadaju.

Crveno-beli su trenutno bliži proslaku dalje, jer imaju 10 pobeda uz isto toliko poraza, dok je Partizan na devet trijumfa i 11 neuspeha.

Foto: 2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zvezda je prvi evropski derbi rešila u svoju korist trojkom Nemanje Nedovića za 77:74, pa će sada Partizan imati motiv više da u gostima preokrene situaciju u svoju korist.

Zbog toga je ovaj meč za izabranike Željka Obradovića nešto malo važniji, jer u slučaju poraza zaostaju dve pobede za večitim rivalom uz gori međusobni skor. To bi značajno umanjilo nade crno-belih da mogu da se domognu Top 8 faze.

S druge strane, nije ni Zvezda u idealnoj formi, pa je u prošlom kolu izgubila od Žalgirisa, takođe direktnog konkurenta za prolaz dalje. Crveno-beli sada imaju lošiji međusobni skor sa Žalgirisom, dok im u nastavku sezone predstoje dueli sa Efesom i Baskonijom, od kojih su izgubili u prvom delu, a svi se trenutno bore za mesta u plej-ofu.

Ipak, raspored u nastavku sezone ide nešto više na ruku Zvezdi, jer će imati gostovanja Bajernu, Asvelu i Panatinaikosu, od kojih se ne očekuje da mogu da se umešaju u ozbiljnu borbu za Top 8. S druge strane, Partizan će imati gostovanja Monaku, Efesu i Žalgirisu, dok će u Arenu dolaziti Barselona i Olimpijakos.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Poznato je da crno-beli u elitnom takmičenju ove sezone igraju daleko bolje kod kuće nego u gostima, ali ukoliko žele u Top 8 negde će morati da naprave brejk. Teško je reći koje bi mesto bilo najpogodnije za to, ali pobeda protiv Zvezde u Pioniru znatno bi digla samopouzdanje i ambicije Obradovićevim momcima.

Crveno-beli su od dolaska Ivanovića znatno dobili na samopouzdanju i energiji, dok Partizan igra sa nešto više oscilacija, pa je u stanju da „sruši“ Efes i Fenerbahče, ali i izgubi od Valensije dvaput.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Zvezda dobila poslednja tri derbija, od čega dva ove sezone, pa i navijači crno-belih već dugo i nestrpljivo čekaju na pobedu.

Zvezda je u prednosti trenutno i u ABA ligi, uskoro se priključuje i Fakundo Kampaco u Evroligi, a pitanje je kako bi Partizan podneo podređeno stanje na dva fronta u ovom trenutku.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Takođe, jedna od serija biće sigurno prekinuta nakon ovog derbija. Zvezda nije izgubila od Partizana kod kuće skoro sedam godina, a ko će prekinuti svoj niz znaće se u petak oko devet sati uveče. Crno-beli imaju i četiri poraza na poslednjih pet gostovanja u eliti, pa će sigurno imati posebnog motiva da pokažu da nisu klasična „domaćinska“ ekipa.

U slučaju još jednog poraza u večitom derbiju, Partizanove nade za Top 8 bi se znatno smanjile, samopouzdanje bi bilo poljuljano, a i psihički momenat bi bio daleko od visokog nivoa.

Što se Zvezde tiče, nju bi poraz takođe značajno udaljio od Top 8, a sama igra na terenu pokazaće koliko su izabranici Duška Ivanovića spremni za one najvažnije borbe u eliti koje neminovno slede.

BONUS VIDEO Ludačka trojka Pantera uz faul

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar