Foto: STARSPORT

Košarkaši Fenerbahčea poraženi su od Anadolu Efesa 82:80 u meču 33. kola Evrolige na svom parketu i time su otežali posao Partizanu da se nađe u plej-inu elitnog takmičenja.

Ovaj meč je s posebnom pažnjom pratio i svaki navijač crno-belih jer se srpski klub nadao porazu Efesa kako bi opet vratio uzde i pitanje plasmana u plej-in u svoje ruke.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije sve izgubljeno, pošto sada Crvena zvezda može da pobedi Efes u poslednjem kolu regularnog dela sezone i tako pomogne svom večitom rivalu i da ga pogura ka plej-inu, pošto Partizan ima bolji međusobni skor od Efesa, ali pobedu manje.

Pobednik u turskom derbiju rešen je u napetoj četvrtoj četvrtini, pošto je čitav meč protekao u naletima solidne igre jednih i drugih, jer ni Fenerbahče, a ni Efes nisu pokazali svoje najbolje partije.

Da li težina i važnost utakmice, da li činjenica da je svaka od ekipa imala svoj imperativ pobede, tek niko nije mogao da se razmaše posebno tokom 40 minuta. Na kraju je ključnu trojku ubacio Rodrig Buboa, pogodio je potom Šejn Larkin flouter, a ni trojke Tarika Biberovića i Marka Gudurića nisu bile dovoljne, dok je Ilajdža Brajant promašenim slobodnim bacanjem dao Feneru šansu i za pobedu.

Šut za trijumf promašio je Najdžel Hejs-Dejvis pa Partizan sada mora da se nada drugim rezultatima i eventualnim porazima Baskonije, kao i Efesa od Zvezde u poslednjem kolu.

Najefikasniji kod pobednika je u Ulker areni bio Vil Klajburn sa 21 poenom, pet skokova i četiri asistencije. Pratio ga je Šejn Larkin sa 15 peona, a Rodrig Buboa je imao 10. U Feneru se istakao Skoti Vilbekin sa 17, Marko Gudurić je imao 15, a Jorgos Papajanis 13 poena, dok su Džon Motli i Najdžel Hejs-Dejvis imali po 10.

Prvo poluvreme proteklo je u tvrdoj, često neatraktivnoj i isprekidanoj igri bez mnogo glave i repa. I Fenerbahče i Efes su na smenu gubili lopte i prodavali napade, promašivali trojke i ponekad je delovalo kao da jedni oponašaju druge na parketu.

Efes je bolje otvorio meč, pre svega zahvaljujući Vilu Klajburnu, koji je svojim poenima doneo prvu iole osetniju prednost Efesu 8:3.

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Momci koji su u Ulker areni zaigrali u beloj opremi, odlepili su se i na 16:8. Dotle su igrači dva tima vezali tri trojke i činilo se da kreće „ono pravo“.

Pa ipak, tu se Efes na neko vreme ugasio posle dalekometnog hica Šejna Larkina. Šarunas Jasikevičus je sa klupe digao Marka Gudurića koji će biti jedan od katalizatora preokreta.

Četiri i po minuta je Efes bio bez poena iz igre, dok je Gudurić pogađao i delio lopte sve dok u prvim minutima druge četvrtine Fener nije njegovim poenima poveo sa 18:16.

Papajanis i Vilbekin su nakon toga vezali dve trojke, činilo se da će tada Gudurićev tim da napravi razliku jer je otišao na 26:20, ali je odmah uzvratio Efes odbranom i kontrom Tompsona na izgubljenu loptu Vilbekina.

Efes je do poluvremena uspeo da održi priključak, sve dok igrači Fenerbahčea nisu malo stegli odbranu i podigli sopstvenu energiju.

Najdžel Hejs-Dejvis je pogodio nekoliko šuteva, a Jorgos Papajanis uhvatio nekoliko lopti i pogodio pod košem Efesa, što je Gudurićevom timu donelo 36:32 na poluvremenu, dok su navijači Partizana mogli da se nadaju dobrom ishodu pred nastavak.

Hejs-Dejvis je trojkom otvorio drugo poluvreme za Fener, malo se razigrao i Larkin koji je začas uz Tibora Plajsa nadoknadio minus Efesa od sedam poena, a onda se pokrenuo i Vilbekin.

On je svojim šutevima do sredine treće četvrtine održavao prevagu na strani Fenerbahčea. Marko Gudurić je potom dao trojku kojom je vratio svom timu prednost 50:48, ali je Efes do kraja trećeg perioda ostao u egalu i gubio je za poen.

Šejn Larkin Anadolu Efes
Šejn Larkin Foto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Četvrtu četvrtinu je dobrim rešenjima otvorio Gudurić koji je koristio iskustvo da dobija faulove Oturua i slobodna bacanja kojima je Fener u prva dva minuta držao „iznad vode“ sa 56:55.

Usledilo je nekoliko poena Klajburna, Efes je poveo, a Vilbekin je trojkom na asistenciju Gudurića približio domaće na poen minusa.

Odmah je Larkin ispalio hitac sa sedam, osam metara i pogodio, a Efes je sredinom poslednjeg perioda imao 67:61. Ispostaviće se da Fenerbahče, iako se do kraja nije predavao, neće moći da nadoknadi taj minus.

Pogodili su igrači Šarunasa Jasikevičusa neke šuteve pred kraj, ubacivali su trojke i kada je sve delovalo izgubljeno jer je Efes na minut i 39 sekundi pre kraja imao sedam poena prednosti 76:69.

Usledila je trojka Jorgosa Papajanisa, pa onda greška i izgubljena lopta Brajanta i koš Vilbekina koji je maestralno driblao i pogodio iz prodora. Rodrig Buboa je na to odgovorio „klač“ trojkom, a onda je isto uradio i Gudurić pa se pobednik nije nazirao ni na 35 sekundi pre kraja kada je bilo 79:77 za Efes.

Larkin je svom timu flouterom doneo četiri poena viška, Biberović je dao težak šut spolja, a kada je Brajant pogodio jedno od dva bacanja, Hejs-Dejvis je propustio priliku za pobedu.

Fener sada ima 20 pobeda i 13 poraza na šestom mestu Evrolige, dok je Efes sa 16 pobeda i 17 poraza ostao na desetoj poziciji.

Evroliga, 33. kolo:

Četvrtak:

Crvena zvezda – Olimpijakos 86:89

Monako – Žalgiris 69:66

Barselona – Makabi 92:89

Alba – Partizan 83:94

Valensija – Asvel 69:98

Petak:

Fenerbahče – Anadolu Efes 80:82

Real Madrid – Baskonija 91:95

Bajern – Panatinaikos 75:82

Olimpija Milano – Virtus Bolonja 90:75

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO: Poeni Larkina protiv Fenera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar