Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages, EPA/SERGEI ILNITSKY, STRINGER / AFP / Profimedia

Partizan je u Berlinu savladao Albu u 33. kolu Evrolige (94:83) i napravio veliki korak ka plej-inu, dok je ovo bio 350. trijumf u Evroligi za Željka Obradovića. Trener Partizana je apsolutni rekorder i po broju vođenih utakmica (526), u periodu otkako Evroliga više nije deo FIBA.

Iza slavnog stručanjaka po broju pobeda redom idu velika trenerska imena kao što su Etore Mesina (313), Pablo Laso (249), Ćavi Paskval (241) i Dimitris Itudis (218). Pored njih na listi se nalaze i Duško Ivanović, Svetislav Pešić, Serđo Skariolo, Ergin Ataman, Jorgos Barcokas…

Obradovićev procenat pobeđenih utakmica iznosi 66,5 odsto, a bolji od njega su samo Mesina (66,6), Laso (66,8), Paskval (67,7) i Itudis (71), sa znatno manje mečeva izuzev Mesine.

PROČITAJTE JOŠ

„Znali smo koliko je ovo važna utakmica za nas. Naši igrači su izašli na teren sa velikom željom, što se i videlo s obzirom na to da su se igrači borili za svaku loptu, bacanjem na parket. To znači da je prisutna velika želja i agresivnost da se pobedi. Važna pobeda, naravno, ali utakmica je bila onakva otprilike kao i naša sezona, gore-dole. Na kraju smo uspeli da odigramo pametno i u završnici dobijemo, što je i najvažnije“, rekao je Obradović posle Albe.

Željko Obradović Partizan vs FMP Foto:STARSPORT

I zaista ima rezime koji mu sa pravom donosi titulu najboljeg evropskog trenera u istoriji. U 21. veku je trenirao Panatinaikos, Fenerbahče i Partizan, a u karijeri ima devet titula Evrolige, po čemu mu niko nije ravan.

Prvu, istorijsku osvojio je u sezoni 1991/92. sa Partizanom, drugu sa Huventudom godinu dana kasnije, a treću sa Real Madridom 1995. Nastavio je da piše istoriju sa Panatinaikosom i doneo je pet trofeja u Atinu (1999/00, 2001/02, 2006/07, 2008/09, 2010/11), dok je Fenerbahčeu 2017. godine doneo prvu titulu evropskog prvaka.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada vam je Obradović trener, nema sumnje da će se vaša ekipa boriti za svaki trofej koji je u opticaju. Sa 64 godine, srpski stručnjak nastavlja da piše istoriju i pokušava da vrati Partizan u sam vrh Evrope. Prethodne sezone umalo je odveo crno-bele na Fajnal-for, ali posle nesrećnih spleta okolnosti Real Madrid je slavio protiv šampiona ABA lige posle pet mečeva u četvrtfinalu Evrolige.

Koliko je samo trenera „napravio“ Obradović pokazuje to što su nekada njegovi pomoćnici bili Dimitris Itudis (bivši trener Fenerbahčea), Erdem Džan (bivši trener Efesa), dok je trener Makabija Oded Kataš nekada nastupao pod njegovom palicom u Panatinaikosu, kao i Šarunas Jasikevičus (sada trener Fenera) koji je bio igrač kod srpskog stratega u PAO.

Željko Obradović Panathinaikos vs Partizan Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Tu je i Saša Obradović, koji sa velikim uspehom sedi na klupi Monaka, a igrački je u reprezentaciji stasavao i pod komandom sada starijeg kolege.

Slavni Žoc je trenersku karijeru započeo u 31. godini, a najviše se pamti njegova dominacija sa Panatinaikosom. U Grčkoj je proveo 13 godina i postao je istinska legenda kluba. Ipak, u Srbiji posebno mesto ima u srcu navijača Partizana. Ne pamti se veća „bomba“ nego kada se upravo on vratio na kormilo voljenog kluba 2021.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

U 17 navrata osvajao je nacionalna prvenstva zemalja u kojima je radio, a 11 puta njegovi timovi osvajali su kup takmičenja.

Kao selektor reprezentacije Jugoslavije osvojio je evropsko i svetsko zlato, kao i olimpijsko srebro u Atlanti 1996. godine. Sa reprezentacijom Jugoslavije kao igrač je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine i zlato na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Buenos Ajresu.

I sve ostalo govori da bez sumnje ima neponovljivu karijeru…


Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

BONUS VIDEO UŽIVO sa Oliverom i Mićom posle meča Alba – Partizan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare