(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Košarkaši Partizana poraženi su od Asvela u meču 13. kola Evrolige sa 91:87 posle uzbudljive završnice meča u dvorani "Astrobal" u Francuskoj.

Partizan je gubio manje lopti, više je asistirao, ali manje skakao od Asvela, koji je u Astrobalu pokazao da je ponekad dovoljno kad si raspoložen za šut.

PROČITAJTE JOŠ:

Još kad se tome doda i poznato slaba odbrana Partizana ove sezone, to je recept za poraz ako rival ima igrača kalibra Nanda De Koloa. Recept, koji Asvel nije želeo da ispusti iz ruku, a Partizan nije uspeo da mu ga otme, iako je to mogao.

Džona Metjuz je pogodio bitan šut pri rezultatu 84:84 na minut i 46 pre kraja, Papapetru je pre toga promašio otvorenu trojku, Matijas Lesor je napravio faul u napadu, a Naneli je „fulao“ s poludistance.

Sve se na kraju svelo na nekoliko slobodnih bacanja, nerezonski faul Papapetrua i jednu izgubljenu loptu Džejmsa Nanelija, pa je Partizan poražen u poslednjim sekundama, a poraz je samo potvrdio upravo Metjuz sa linije za slobodna bacanja. Istini za volju, Asvel je šutirao čak 78,6 posto za dva poena, 44 posto šuta za tri, dok Partizan sa 67,6 odsto za dva i 29,4 odsto za tri nije mogao da parira.

Spomenuti De Kolo je na kraju zasuo koš Partizana sa 32 poena i samo četiri puta je promašio iz igre, a dao je i šest trojki iz osam šuteva.

Koliko je on bio dominantan, pokazuje i to što je drugi najbolji u domaćem timu bio Metjuz sa 14 poena, a treći Dejvid Lajti sa devet, koliko je imao i Amin Noua.

U Partizanu je najbolji bio Dante Egzum sa 26 poena, Matijas Lesor je ubacio 15 i imao osam skokova, Džejms Naneli je postigao 11 poena, a Zek Ledej deset.

Crno-beli su tokom prvog poluvremena pokazali nešto bolje izdanje nego u pojedinim prethodnim mečevima.

Još na startu sezone tim Željka Obradovića je pokazao da ume da igra dobar napad, a to je i protiv Asvela pokazivao.

Posebno je nadigrao Francuze kretanjem lopte u ofanzivi, gde su beogradski crno-beli ređali asistencije.

Foto: Starsport

Problem je, po običaju, bio na drugoj strani. Problem je bilo i to što je Partizan opet igrao nekako u serijama.

Nando De Kolo je odmah počeo da pogađa od prvog minuta, a rešenja često nije bilo ni za druge igrače domaćeg tima iz dvorane Astrobal.

De Kolo je dao prvu trojku za Asvel, rano se aktivirao i Matijas Lesor, „polomio obruč“ kako ume za ranih 9:9 u dinamičnom startu meča.

Janis Papapetru mu se pridružio u napadu, pa je posle „zidanja“ svog čuvara Obasoana Partizan ušao u seriju od šest poena i poveo 13:9.

Na kraju prve četvrtine Asvel je imao pet razlike, ali su na scenu stupili Panter i Egzum koji su trojkom i dvojkom zatvorili prvih deset minuta sa 25:25.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ni druga deonica nije bila drugačija što se tiče odbrana. Gosti su je nešto bolje otvorili, poenima Ledeja u seriji 7:0 za 27:25.

Asvel je uzvratio preko Dejvida Lajtija i Džeksona-Kartrajta, dok je Antoan Dio trojkom primljenom posle ofanzivnog skoka doneo svom timu 34:29.

Partizan je uspevao da održi priključak do pred kraj deonice kada je Panter opet počeo da pogađa.

Što spolja, što iz faula i crno-beli su do dva minuta pred poluvreme imali poen prednosti 42:41.

Međutim, završna dva minuta nisu bila dobra, jer je Asvelu u završnim sekundama ostavljena prilika da na odmor ode s prednošću.

Foto: Starsport

Džekson-Kartrajt je u poslednjih nekoliko sekundi uspeo da ispali trojku i sreća je po Partizan što je zakasnio za koju desetinku pa je Partizan posle 20 minuta vodio 48:47.

Drugo poluvreme počelo je promašajem crno-belih kojima se Anđušić opet našao u postavi. Brinulo je donekle, pored kašnjenja u odbrani, i to što je Asvel uspeo da nadskoči srpski tim do tog trenutka.

Anđušić i Ledej nisu rešili uvodnih nekoliko napada drugog poluvremena, ali su kontre pomogle Partizanu da održi prednost u prva dva minuta.

Ledej je zakucao, a Egzumu je falilo sreće da pogodi uz faul, pa je Fal posle faula izjednačio na 52:52 posle tri minuta igre u trećem periodu.

De Kolo je baš u tim momentima nanizao pet poena, ali je Ledej uz malo sreće dobio nesportski faul Lajtija, a Egzum je sjajno prošao pored Fala na drugi obruč za 58:57.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Vođstvo Partizana nije dugo potrajalo, jer je Džona Metjuz ubacio trojku, odmah zatim je to uradio i De Kolo za koga nije bilo leka kad se digne na šut, ali jeste kada mu se uđe u dribling jer je dotle izgubio četiri lopte.

Ipak, nastavio je da pogađa do kraja treće deonice, pa je Asvel po odlasku na klupu ostavio sa četiri poena viška 68:64, dok je na svom kontu imao 21 poen.

Metjuz je nakon toga ubacio težak šut, fauliran je Lajti, a onda je ukrao loptu Egzumu i zakucao u kontri.

Asvel je, pravo niotkuda otišao na 73:66 na kraju treće četvrtine. Četvrta je počela obećavajuće.

Trojku je ubacio Egzum, a kada je efektno iz okreta i reketa pogodio i Ledej posle dva minuta poslednje četvrtine, Partizan je kaskao samo poen – 74:73.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

De Kolo je u tim trenucima ubacio trojku, ali ju je Naneli vratio posle prodora i faula Fala, da bi Egzum ukradenom loptom i polaganjem u kontri vratio prednost Partizanu – 78:77.

Ni tada nije bilo leka za De Koloa koji je dao šestu trojku za 80:78, pre nego je Lesor izjednačio slobodnim bacanjima na sredini četvrte četvrtine.

Egzum je izgubio loptu, Obasoan je u kontri zakucao, a onda dobio tehničku, pa je Naneli desetim poenom vratio Partizan ispred.

Crno-beli su još jednom ušli u vrtlog iz kog nikako da izađu, pa su nakon toga propustili da odigraju čvrsto, sa loptom nisu bili sigurni i to se osvetilo kroz deveti poraz iz 13 utakmica u dosadašnjem toku Evrolige.


Evroliga, 13. kolo:

Crvena zvezda – Žalgiris 77:73

Olimpijakos – Fenerbahče 94:67

Asvel – Partizan 91:87

Bajern – Real Madrid 64:68

Olimpija Milano – Makabi Tel Aviv 71:77

Valensija – Panatinaikos 94:91

Sreda:

18.30 Anadolu Efes – Baskonija

19.00 Monako – Barselona

20.30 Virtus Bolonja – Alba Berlin


Standings provided by Sofascore


Asvel – Partizan 91:87 (25:25, 22:23, 26:18, 18:21)

Dvorana: L’Astrobal, Vilerban; Sudije: Jeresuelo, Panter, Zamojski

Asvel: Metjuz 14, Noua 9, Kahudi 0, Diot 3, Tajus 5, Fal 7, De Kolo 32, Lajti 9, Obasoan 5, Džekson-Kartrajt 7, Pons 0. Trener: Ti Džej Parker.

Partizan: Egzum 26, Anđušić 6, Papapetru 7, Ledej 10, Lesor 15, Panter 7, Naneli 11, Madar 3, Smailagić 2, Brodzijanski 0; Trener: Željko Obradović.


Asvel - Partizan 91:87 (25:25, 22:23, 26:18, 18:21)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare