EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Da li ovo može da bude "ta" sezona za Bogdanovića?

Srpski bek Bogdan Bogdanović vratio se na teren nakon višemesečne pauze i od početka decembra sakupio je pet nastupa za Atlanta Hokse.

Sam povratak na teren nije prošao previše uspešno za Bogdana, pošto je u pobedi protiv Denvera rezultatom 117:109 upisao svega pet poena uz dva skoka, a imao je i četiri izgubljene lopte.

U narednom meču pokazao se u znatno boljem svetlu, pošto je Oklahomi ubacio 17 poena uz tri skoka, a nešto slabiji bio je protiv Njujorka, kada je meč okončao sa svega devet poena uz dva skoka, ali bez izgubljene lopte. Taj susret Srbin je završio šutem iz igre tri od 16, a zanimljivo da je promašio svih 10 pokušaja za tri. Retko kada se dešava da bilo koji igrač uzme toliko šuteva za tri poena kada oseti da mu nije dan, ali je Bogdanović očigledno želeo da to „probije“. Slobodu je dobio, rezultat nije odmah došao, ali su u Atlanti znali šta rade.

PROČITAJTE JOŠ:

Malo ko je nakon toga očekivao da će nakon toga Bogdanović „eksplodirati“ i to u pozitivnom smislu. Najpre je u gustom porazu od Bruklina (120:116), došao do brojke od 31 poena, a uspeo je da podeli i tri asistencije. Tako je uspeo da naplati sve one promašaje iz duela sa Njujorkom, pa se pokazalo da je nameštanje ruke ipak bilo uspešno i neophodno za jednu ovakvu partiju.

To je Bogdanoviću naravno bio rekord sezone (i ostao za sada), ali mu se već dešavalo da ranijih sezona ubaci 30+ poena, što mu nije problem kada ga šut sa distance služi. Problem kod Bogdanovića u NBA karijeri je obično bila konstantnost i kontunuitet dobrih partija u kojima ubacuje bar po 15 ili više poena.

Sa njim na parketu je Atlanta imala plus osam protiv Bruklina, a bez njega je po pravilu bila u minusu (svi starteri su bili u minusu).

PROČITAJTE JOŠ:

Bogdanović je igrao specijale kakve je imao u Partizanu i Fenerbahčeu, poput izlaska iz bloka, a onda prodora koji završava flouterom ili visokim naslanjenjem lopte na tablu. U svakom trenutku je pravio razliku kada je bio na terenu, a pogodio je i nekoliko dalekih trojki. Slavio je to klimanjem glave, a imao je i situacije u kojima je ostavljao čuvare potpuno zbunjene.

Možda i bolju partiju nego protiv Bruklina, Bogdan je pružio u pobedi nad Čikagom rezultatom 123:122. Meč je rešen pogotkom u poslednjoj sekundi, a Bogdanović je bio u centru pažnje tokom meča, jer je imao 28 poena, iz igre je šutirao nešto ispod 50 odsto (10/22), pogodio je šest trojki iz 14 pokušaja. Završio je meč sa sedam skokova i pet asistencija, a na terenu je proveo skoro 36 minuta, što je najviše od povratka na parket.

Videlo se u ovih pet mečeva da Bogdan nema strah, da nije stegnut i da se ne libi da šutira i kada je sam i kada ima čuvara ispred sebe. Zbog povrede kolena bio je odsutan od aprila ove godine, propustio je leto sa reprezentacijom i Evrobasket, a zbog operacije odužio se i period oporavka, pa se nije mogao tačno predvideti datum povratka na teren.

Da zdravstveno stanje nije još u najboljem redu potvrdila je utakmica Atlante i Memfisa u utorak, koju je Bogdan preskočio. Ipak, lekarski tim ekipe iz Džordžije odlučio je da bivši igrač Partizana i Fenerbahčea odmori koleno, tačnije da se ono proveri, pa je pored klupe gledao poraz njegovih saigrača od Grizlisa (128:103).

Ono što raduje jeste Bogdanova želja za igrom, vidi se da je gladan poena, ali da ne srlja i nema brzopleta rešenja. Koliko mu je povratak značio i kako se osećao, najbolje je opisan on sam.

„Kada sam se prijavljivao za utakmicu, bio sam zaista miran i spreman. Nisam očekivao da će se desiti ovacije i da će publika poludeti. Nisam mogao ništa da čujem, bilo je savršeno“, izjavio je Bogdanović.

Povreda mu je teško pala, ali čini se da su problemi sada rešeni i da Srbin neće imati problema sa kolenom na duže staze.

„To je bio prvi put da sam doživeo takvu vrstu povrede. Kada se povrediš, jako želiš da se vratiš. Bilo je mnogo teških noći, ali u isto vreme nisam imao mnogo neuspeha. Samo mi je trebalo više vremena da se izlečim. Bio sam okružen porodicom i ljudima koji su mi dali pozitivan duh“, zaključio je Bogdanović.

Za razliku od Bogdanovića, Atlanta nije u najboljoj formi, pa je od poslednjih pet susreta izgubila četiri. Hoksi su trenutno na skoru 14-14, nalaze se na osmoj poziciji na Istoku, a cilj je svakako što bolja pozicija pred plej-of. Teško da će Atlanta moći da se nosi sa Bostonom, Milvokijem, Klivlendom, Bruklinom i Filadelfijom do kraja regularnog dela, ali bi šesto mesto bila sasvim realna opcija. Ona bi značila i izbegavanje plej-ina, koji može i te kako da bude napet i problematičan.

Veliki teren ove sezone biće i na Bogdanovim leđima. Tokom leta doveden je Dižonte Marej, koji je sada uz Treja Janga lider u ekipi. Bogdanović u tom odnosu snaga ima ulogu glavnog rezerviste i jedne od prvih opcija u napadu, pogotovo kada je u pitanju šut za tri poena.

Atlanta je letos „žrtvovala“ Kevina Ertera, koji poseduje slične karakteristike kao Bogdanović, a Srbin je ostao uz „jastrebove“. Time se jasno pokazalo da u Atlanti veruju Bogdanoviću, da se uzdaju da može da pruži više nego prošlih sezona i da može da bude „x-faktor“ u jednoj veoma neizvesnoj sezoni.

Gotovo nikada tokom karijere Bogdanović nije imao problema sa samopouzdanjem, u stanju je svakome da zatrpa koš, te bi upravo zbog toga mogao da bude „tajno oružje“ baš u odlučujućim mečevima, kojih će sigurno biti mnogo za Atlantu ove sezone.

Prošle sezone Bogdanović je imao 29 minuta prosečno na parketu, odigrao je 69 mečeva, a prosečno je beležio 15,1 poen, četiri skoka i tri asistencije. Ove sezone u ekipi ima Janga i Mareja, koji se za sada dobro razumeju na parketu, a ono što je najbitnije za Bogdana, nisu sebični i vide gotovo svkog slobodnog igrača.

To bi moglo da znači više otvorenih šuteva za Bogdanovića, koji možda neće imati još mnogo vremena da se uigra i vrati u pravi ritam, ali je i sam pokazao da je i fizički i psihički spreman za ono što ga čeka.

BONUS VIDEO Jokić: Želim da budem Tim Dankan Denver Nagetsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar