Foto: Tanjug/Vince Caligiuri/Tennis Australia via AP

Rafael Nadal na pragu je svoje prve titule na Australijan openu od 2009. godine, ako je osvoji, nema dileme - biće mu to najslađi Grend slem.

Foto: Nova.rs

Ozbiljnu je pauzu napravio Nadal, Novak Đoković je 2008. osvojio svoj prvi Australijan open, naredne godine je Rafa pokorio Melburn, pa je usledila era Srbina koji je potom ovde uzeo još osam titula.

PROČITAJTE JOŠ

Četiri puta je posle 2009. godine gubio Rafa u finalu, dva puta je Novak bio bolji u završnom meču, dva puta su Švajcarci bili krivi – Stan Vavrinka i Rodžer Federer.

Nije uspevalo Rafi da prigrli prvi sezonski pehar, sada ima priliku, koliko zahvaljujući svojoj igri, toliko i deportaciji Novaka Đokovića.

Naš teniser bio je apsolutni favorit za titulu, nije mu uspelo da dva puta pobedi Sud i sada će Rafa i Danil Medvedev odlučivati o prestolu u Melburnu.

„Za mene je sada Australijan open sve. Pre nekoliko dana sam rekao da nisam imao mnogo sreće sa povredama, protiv Novaka sam izgubio 2012, protiv Federera 2017. Nisam mislio da ću imati još jednu šansu 2022. i uživam na terenu“, priznao je Nadal da i dalje misli na bolne poraze.

Foto: Twitter.com

Posle meča, dočekalo ga je pitanje o suzama na terenu i tome šta mu je prošlo kroz glavu kada je ovako emotivno doživeo meč.

„Ne znam, iskreno, prošao sam kroz mnogo izazovnih momenata, mnogo dana teškog rada u kojima nisam ni izlazio da vidim dnevno svetlo. I dalje radim i imam neverovatnu podršku tima, porodice, bez dileme. Bilo je mnogo razgovora sa njima šta može da se desi, ako se stvari ovako nastave, bila je to možda šansa da kažem zbogom. Nije to bilo pre mnogo meseci“, rekao je Rafa kroz osmeh.

Čak i na konferenciji, Rafa je priznao da ga tište četiri poraza u finalima i da će to sada pokušati da nadoknadi.

„Imao sam i ja svoje šanse u prošlosti. Već nekoliko puta – 2012, 2014, 2017… Naravno da je to nešto mnogo teško ako je svega nekoliko ljudi uspelo da uradi tokom cele istorije ovog sporta, jer je to nešto neverovatno teško ostvariti. Srećan sam da imam šanse. Ali, za mene je ovo više od statistike. Da sam u finalu Australijan opena još jednom. To mi mnogo znači, da se borim za još jednu titulu“, naveo je Rafa.

Novak Đoković, Rafael Nadal, Australijan open 2019
Novak Đoković, Rafael Nadal, Australijan open 2019; Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

Nadal je 2009. pobedio Rodžera Federera u finalu, 2012. je izgubio od Novaka u petosetnom maratonu. Usledio je poraz od Stana Vavrinke 2014 sa 3-1, da bi 2017. Federer bio bolji sa 3-2.

Za kraj, Rafa je 2019. deklasiran od Đokovića u finalu sa 6:3, 6:2, 6:3. To je ujedno i najubedljivija Novakova pobeda u Melburnu u finalima, Rafi i najteži poraz.

Sada, Nadal ima priliku da te rane zaceli 21. Grend slemom, ali pitaće se i Danil Medvedev.

BONUS VIDEO Medvedev vređao sudiju na meču sa Cicipasom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare