Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: AP Photo/Mark Baker

Novak Đoković je najčitanija i najvažnija vest u Velikoj Britaniji ove srede. Uspeo je da baci u senku čak i novu aferu Borisa Džonsona.

Saopštenje najboljeg tenisera sveta postalo je bitnije čak i od niza afera, ali i brojnih političkih previranja u svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Tekst pod naslovom „Đoković priznao da je prekršio izolaciju dok je bio pozitivan na koronavirus“ postao je najvažnija vest dana u Velikoj Britaniji svedoči naslovna strana BBC.

Afera Borisa Džonsona, premijera Velike Britanije, koji je bio na žurkama tokom lokdauna izazvala je veliku pažnju javnosti. Istraga je obavljena, a nakon svega je Džonson odlučio da se izvini zbog toga.

Ipak, čak ni ovo nije dovoljno zanimalo Engleze, prosto saga oko Đokovića bila im je daleko zanimljivija.

Sastanak Rusije i NATO oko rešavanja krize na granici istočne Ukrajine preselio se 12. januara u Brisel, a očekuje se da će teško doći do dogovora.

Predstavnici 30 članica Severnoatlantske alijanse i Rusije održaće drugi sastanak ove sedmice kako bi se smirile tenzije, ali ni to nije moglo da baci u zapećak Novaka.

Podsetimo, Novak se oglasio sledećim saopštenjem.

„Želim da odgovorim na aktuelne dezinformacije o mojim aktivnostima i prisutnosti na događajima u decembru, u vezi sa mojim pozitivnim rezultatom na PCR testu na koronavirus.

Ovo je dezinformacija koja treba da se ispravi, pogotovo kako bi se umirila zabrinutost u vezi sa mojim prisustvom u Australiji, i kako bi se odgovorilo na pitanja koja su veoma bolna i zabrinjavajuća za moju porodicu.

Želim da naglasim da sam se mnogo trudio da svima obezbedim sigurnost, kao i da pružim punu saradnju u vezi sa obavezama koje se tiču testiranja.

U Beogradu sam 14. decembra bio na košarkaškoj utakmici, posle koje je javljeno da je nekoliko ljudi koji su tu bili imalo pozitivan test na koronavirus.

Iako nisam imao simptome kovida, izvršio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a kao dodatnu meru opreza, uradio sam i zvanični i odobreni PCR test tog istog dana.

Sledećeg dana prisustvovao sam teniskom događaju u Beogradu, kako bih dodelio nagrade deci; uradio sam brzi antigenski test pre odlaska na ovaj događaj, i on je bio negativan.

Nisam imao simptome, osećao sam se dobro, i obaveštenje o pozitivnom PCR testu sam dobio tek posle tog događaja.

Sledećeg dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu, kako bih ispunio od ranije ugovorenu obavezu za intervju i snimanje za „Ekip“. Otkazao sam učešće na svim drugim događajima, osim intervjua za „Ekip“.

Osećao sam obavezu da uradim intervju za „Ekip“, jer nisam želeo da izneverim novinara, ali sam se držao mera socijalnog distanciranja, i nosio sam masku, osim za vreme snimanja.

Posle intervjua i snimanja otišao sam kući i izolovao se na predviđeni period, ali sada mi je jasno da sam napravio grešku u proceni, i da je trebalo da odložim ovu obavezu.

Kad je reč o mojoj prijavi za putovanje, nju je u moje ime podneo moj tim, kao što sam i rekao imigracionim zvaničnicima po dolasku, i moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku koju je napravio kad je čekirao pogrešnu „kućicu“ o mojim prethodnim putovanjima, pre dolaska u Australiju. Ovo je bila ljudska greška, a sigurno nije bila namerna. Živimo u vremenima punim izazova, u doba pandemije, i sigurno je da se ovakve greške ponekad dešavaju. Danas je moj tim učinio dostupnim dodatne informacije Vladi Australije, kako bi se razjasnilo ovo pitanje.

Osetio sam da je važno da se oglasim i da razjasnim dezinformacije, i neću davati dalje komentare, zbog velikog poštovanja prema Vladi Australije, vlastima i procesu koji je u toku.

Uvek je čast i privilegija igrati na Australijan openu. Australijan open je voljen među igračima, navijačima i u društvu, ne samo u Viktoriji i Australiji, nego i širom planete, i sve što želim je prilika da se takmičim protiv najboljih igrača na svetu i da nastupam pred jednom od najboljih publika na svetu“, napisao je Đoković.

BONUS VIDEO Đoković odradio trening u Melburnu dok su ga snimali dronom

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram