Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/John Donegan

Novak Đoković mogao bi da se nađe u ozbiljnom problemu kada su u pitanju prihodi od sponzorstava, nakon deportacije iz Australije.

Duga je lista sponzora koji podržavaju Novaka i koji su profitirali od njegovih sjajnih rezultata u 2021. godini, u kojoj je osvojio tri Grend slema i stao uz rame Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru sa 20 najvažnijih pehara u kolekciji.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, 2022. godina počela je kao noćna mora, Australija ga je deportovala, a sada se već najavljuje da će Francuska zabraniti nevakcinisanima da igraju Rolan Garos i da će ovim stopama krenuti Englezi, odnosno Španci.

Tako bi Novak ostao i bez Vimbldona, a već se oglasila kompanija „Lakost“, koja je već izgubila mnogo činjenicom da njihov brend neće biti prisutan u Australiji na grudima najboljeg igrača sveta, uz sve prateće posledice same deportacije i kontroverznog procesa.

Ujedno, kompanije strahuju od antivakserske etikete, što može uticati na dalju saradnju sa Đokovićem.

„Što je pre moguće, stupićemo u kontakt sa Novakom da razmotrimo događaje koji su pratili njegovo prisustvo u Australiji“, saopštila je kompanija Lakost, koja Novaku donosi ozbiljnu sumu na godišnjem nivou, a u 2021. godini, od sponzora je inkasirao oko 30 miliona dolara, prema Forbsu.

Podsećanja radi, Novak je u avgustu 2021. godine obnovio ugovor sa Lakostom, koji je stao uz njega 2017. kada je imao veliki pad u karijeri. Sve je nadoknađeno posle operacije lakta, Novak je ušao u najplodniji period karijere i osvojio 20. Grend slem titulu, pa je došlo do sklapanja novog ugovora do 2025. godine.

Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Prema pisanju svetskih medija, do tada bi Novak inkasirao još 40 miliona evra, ali ostaje pitanje kako će se Lakost postaviti posle deportacije i procesa u Australiji.

Pored toga, uz Novaka su kompanije iz drugih sfera, automobilska industrija ima svog aduta u Pežou. Kako prenosi portal WWD.com, Pežoova PR služba odbila je prošle nedelje da komentariše situaciju oko Đokovića.

Kompanija Hublot stala je uz Novaka u avgustu 2021. godine, Head pravi rekete za Novaka, a Asics patike. Hublot, sa kojim je ugovor Đoković potpisao lani, smatra ga samostalnom osobom i decidno je stavio do znanja da ovaj potez neće uticati na saradnju.

„Novak Đoković je nezavisna osoba. Ne možemo komentarisati njegove lične odluke. Hublot će nastaviti partnerstvo sa svetskim brojem jedan“, pišu iz poznate kompanije.

Foto Tanjug-AP Photo/Hamish Blair

Prema pisanjima svetskih medija, Head je produžio 2018. ugovore sa Aleksandrom Zverevom i Novakom, što će im do 2023. doneti 7,5 miliona dolara, Asics godišnje Novaku donosi četiri miliona.

Svetski mediji pokušali su da dođu do komentara mnogih o potencijalnom uticaju na saradnju, ali nisu se svi javljali.

„Sa sponzorima kao što su Lacoste, Asics, Montblanc, NetJets, Peugeot i Head, Đokovićevi nastupi na velikim teniskim turnirima su od suštinskog značaja za njegov život. Na pitanje da li će njegova deportacija uticati na njegove sponzorske ugovore sa svakim od ovih brendova, samo su Lacoste i Peugeot u ponedeljak dali odgovore“, piše WWD.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker, File

Mnogo toga zavisiće sigurno i od razvoja situacije, odnosno budućih poteza Engleske, Španije, Francuske i ostalih zemalja. Novak će tako možda biti i u situaciji da bira između stavova o vakcini i bogatstva koje mu sponzori donose.

Zanimljivo je da Novaku broj pratiilaca rapidno raste na društvenim mrežama, praćeniji je nego ikada, ali drugi tas na vagi jesu potencijalna odsustva sa Grend slemova – ukoliko ga ne bude, dolazi u rizik jer nema ni prisustva brendinga čuvenih sponzora koji skupo plaćaju svoju viđenost na najpopularnijim turnirima.

BONUS VIDEO Anketa o Đokoviću, Srbi svim srcem uz Novaka: Gromada od čoveka VIDEO 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare