Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Rafael Nadal bi u svoju kolekciju podviga mogao da doda i osvajanje trofeja na Australijan openu u 36. godini. Ispred njega se nakon dve nedelje neprestane borbe sada nalazi samo Danil Medvedev, a susret počinje u nedelju od 09.30.

Zaista deluje da je od samog početka turnira postalo jasno da će sve oči biti uprte u Nadala, koji je projektovan da osvoji ovaj trofej. Sa druge strane, bilo je prihvatljivo i da to uradi i Medvedev samo zbog toga što bi tako došlo do smene na vrhu nakon toliko vremena.

PROČITAJTE JOŠ


Nadal je tokom dve nedelje turnira ponavljao „Pre dva meseca nisam znao da li ću moći da igram, a sada sam opet ovde“. Potvrdio je to i njegov stric Toni Nadal, a pre samo pet meseci smo videli Španca na štakama.

Sada ima priliku da pokaže da je zaista gotovo nedodirljiv u mečevima za pehar. Naime, Nadal je do sada igrao 28 grend slem finala, a slavio je u čak 20. Sa druge strane, Novak Đoković i Rodžer Federer imaju tri poraza više u finalnim susretima. Tako bi španski as uradio nešto što nisu ni oni, ne samo da bi došao do 21. trofeja, već bi imao i najveći procenat uspešnosti u tim mečevima za trofej, doduše pre svega zbog neverovatne dominacije koju je pokazao na šljaci.

Nadal je sve vreme delovao potpuno fokusirano na osvajanje trofeja. Dok je radio treninge, dok su oko njega vikali navijači, drugi igrači, dok je masa stajala i gurala se da bi ga videla ni u jednom trentku nije izgubio fokus. Organizatori su radili sve što su mogli da mu izađu u susret, pa su tako objavljivali da će doći na konferencije sat i po ranije kada mu se pričalo ili da je već u sali kada za to nije bio raspoložen.

Nadal se nakon ovog finala vraća na peto mesto, a u slučaju da trijumfuje imaće 6.875 bodova, tačnije zaostajaće za Cicipasom manje od 300 (Stefanos ima 7.170), a ujedno bi postao i treći najstariji igrač koji je ovde trijumfovao iza Ken Rouzvela i Rodžera Federera.

Španac juri i tu 90 titulu koja bi ga ostavila na samo pet manje od Ivana Lendla.

Ipak, veoma je bitno i kako će ovo uticati na samu GOAT trku. Činjenica je da bi osvajanjem titule Nadal bio veliki favorit i da kasnije na Rolan Garosu stigne do 22. grend slem trofeja. Prošle godine je Đoković uspeo da ga pobedi, ali od tada kruže priče da je bio povređen. Prilika za novi okršaj će biti već u Parizu.

Španski as može titulom da da dodatni motiv Đokoviću da još jednom svima pokaže da je najbolji. Verovatno će tada uraditi sve što je potrebno da bi zaigrao na turnirima i da bi došao do najvrednijih trofeja.

BONUS VIDEO Novak Đoković spektakularno dočekan u Budvi

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar