Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Rafael Nadal u finalu Australijan opena protiv Danila Medvedeva (nedelja, 9.30) može da uđe u istoriju. Blista u Melburnu, glavni je favorit za titulu i može da se pridruži Novaku Đokoviću koji jedini ima po najmanje dva trofeja sa svakog grend slema.

Rafael Nadal dominantno je došao do finala Australijan opena, pobedivši Matea Beretinija sa 6:3, 6:2, 3:6, 6:3. Delovalo je kao da igra protiv 107, a ne sedmog igrača sveta u prva dva seta.

PROČITAJTE JOŠ

Ponižavajuće je izgledao meč u pojedinim trenucima, naročito u drugom setu, u kom je Rafa poveo sa 4:0. Psihološki je delovalo da Beretini nije dorastao ovom izazovu, iako iza sebe ima jedno grend slem finale protiv Novaka Đokovića. Prošle godine dobio je lekciju na Vimbldonu u finalu, ali je sada doživeo nešto slično u prva dva sata igre.

Nije mogao Italijan da se sastavi i odigra ozbiljniji gem na Rafin servis, na svom je potpuno podbacio. Tek u trećem je proigrao, ali kasno, jer je Nadal pokazao da je najozbiljniji kandidat za titulu u Melburnu, svoju prvu posle 2009. godine.

Upravo je to scenario koji najmanje odgovara Đokoviću. Ako Španac trijumfuje, ostaće sam na vrhu večne liste sa 21 Grend slem titulom, ispred Novaka i Rodžera Federera koji onda ostaju na po 20.

Ujedno, Nadal bi mogao da se pridruži srpskom šampionu u još jednom rekordu, koji trenutno drži samo prvi reket sveta. Rafa bi pobedom nad Medvedevim u Melburnu uspeo da osvoji svaki grend slem turnir barem po dva puta, što je do sada u istoriji uradio samo Nole, i to prošle godine kada je drugi put podigao trofej Rolan Garosa.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Verovalo se da će biti neprikosnoven po tom parametru, ali… Nadal je u Parizu apsolutni rekorder sa 13 osvojenih pehara, Vimbldon je pokorio 2008. i 2010, a US Open takođe 2010. godine, zatim 2013, 2017. i 2019. Jedini trofej u Australiji je onaj iz 2009.

Nije u priči nakon plasmana u finale mogao da zaobiđe Novaka Đokovića, koji će u nedelju i zvanično prepustiti tron.

„Za mene je Australijan open više od svega ostalog. Pre nekoliko dana sam rekao da nisam imao mnogo sreće sa povredama, protiv Novaka sam izgubio 2012, protiv Federera 2017. Nisam mislio da ću imati još jednu šansu 2022. godine i uživam na terenu“, rekao je španski teniser.

Foto: Tanjug/Vince Caligiuri/Tennis Australia via AP

Nadal je posle titule iz 2009. izgubio u Melburnu čak četiri finala – dva puta upravo od Novaka, jednom od Stana Vavrinke i jednom od Federera. Koliko je emotivno doživeo plasman u finale svedoče i suze na terenu.

„Ne znam, iskreno, prošao sam kroz mnogo izazovnih momenata, mnogo dana teškog rada u kojima nisam ni izlazio da vidim dnevno svetlo. I dalje radim i imam neverovatnu podršku tima, porodice, bez dileme. Bilo je mnogo razgovora sa njima šta može da se desi, ako se stvari ovako nastave, bila je to možda šansa da kažem zbogom. Nije to bilo pre mnogo meseci“, doda je Rafa.

BONUS VIDEO Australijanci zviždali rivalki, onda im Marijana Veljović očitala lekciju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare