Novak Đoković Foto: REUTERS/Loren Elliott

Ogromnu pažnju svetske javnosti izazvala je vest da najbolji teniser sveta Novak Đoković poseduje kompaniju koja se bavi istraživanjem i borbom protiv koronavirusa - drug iz detinjstva, inovator iz Danske i advokat iz Londona - to je ekipa koja preti koroni.

Smeštena u Danskoj kompaniji „QuantBioRes“ u vlasništvu je bračnog para Đoković još od juna 2020. godine, ali je informacija o tome u javnost procurela u trenutku kada je Novak proglašen za antivaksersku ikonu nakon deportacije iz Australije posle velike sudske drame.

PROČITAJTE JOŠ

Da su Đokovići vlasnici 80 posto ove kompanije zvančno je dobio i Rojters od strane izvršnog direktora kompanije Ivana Lončarevića, a zanimljivo je da se u zvaničnim registrima u Danskoj vidi da je taj udeo kupljen preko kompanije „Tulua“ d.o.o čiji je vlasnik Vuk Kovačević sa kojim se Novak druži još od detinjstva i koji se navodi kao jedan od pravnih zastupnika danske kompanije.

Preostalih 20 posto kompanije se nalazi u vlasništvu Entonija Čarlsa Slingbija, advokata iz Londona o kojem je dostupno vrlo malo podataka na internetu. Biografije ljudi koji se spominju u čitavom projektu vezanom za dansku firmu vrlo su zanimljive, iako nije mnogo toga dostupno javnosti.

Ivan Lončarević, izvršni direktor koji se jedini oglašavao od kako su se priče o danskoj kompaniji pojavile u javnosti u svojoj biografiji navodi da je inovator. Mediji u Danskoj ističu da je u prošlosti osnovao više kompaniju i da je radio na inovacijama na Univerzitetu Južne Danske u Odenzeu. Osnovao je i konsultantsku kompaniju koja se bavi inovacijama, razvojem koncepta, upravljanjem projektima i finansiranjem.

Na Univerzitetu u Kopenhagenu je stekao znanje iz fizike i antropologije, a radio je u energetskom i industrijskom sektoru.

„Radim sa inovacijama 20 godina i uvek se bavim onim što nazivam pravom inovacijom. Na sreću, investitori su verovali u mene u prošlosti“, rekao je Ivan Lončarević za danski portal BT.

Klinička ispitivanja u Velikoj Britaniji

„QuantBioRes“ ima 11 istraživača koji rade u Danskoj, Australiji i Sloveniji, a izvršni direktor Lončarević napominje da se ne bave pravljenjem vakcine, već stvaranjem tretmana za borbu protiv virusa. Kompanija radi na razvijanju peptida, koji bi trebalo da spreči koronu da inficira ljudske ćelije. Klinička ispitivanja bi trebalo da počnu u Velikoj Britaniji ovog leta.

Kada je reč o Vuku Kovačeviću, osim što je vlasnik kompanije „Tulua“ preko koje je Đoković kupio „QuanticoBiosRes“, on je i Novakov drug iz detinjstva.

Koliko su bliski, svedoči podatak da je Novak bio venčani kum kada se Vuk Kovačević oženio devojkom Tijanom. O Kovačeviću se u Srbiji malo toga zna, a poznato je da je bio na svadbi na Svetom Stefanu kad su se Novak i Jelena venčali.

U privrednom registru stoji da se njegova firma bavi konsultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Najčudnija pojava u čitavoj priči jeste advokat iz Londona koji poseduje 20 posto kompanije. Entoni Čarls Slingsbi je 79-godišnji advokat koji se bavi ulaganjima širom Evrope. Bio je povezivan za brojnim kompanijama, od kojih su neke bile i of-šor firme ali u kojima se nije zadržavao. Udeo u kompaniji je kupio istog dana kad i Đokovići, a nije poznato kada i gde su se upoznali.

BONUS VIDEO Snimci Novaka Đokovića u avionu i na dolaznom terminalu Aerodroma Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare