Foto: twitter.com

Australijski novinar srpskog porekla, Karl Stefanović, u centru je pažnje zbog intervjua sa Kregom Tajlijem, direktorom Australijan opena.

Tajli je proglasio ovogodišnji Australijan open najboljim sportskim događajem u istoriji tenisa, iako se sa time ne slaže australijska javnost.

PROČITAJTE JOŠ

Tajli je izviždan čim se prvi put pojavio na terenu Australijan opena i to je bila jasna poruka publike, naročito zbog slučaja „Novak Đoković“.

Australijski redari su sa tribina proterivali čak i ljude koji su imali poruke „gde je Šuai Peng“, turnir je ostao bez najboljeg tenisera sveta i naknadno je deportovana i Čehinja Renata Voračova, igrači pozitivni na koronu su nastupali, nije bilo testiranja… Mnogo je kontroverzi po kojima će se turnir pamtiti, ali je Tajliju „sve bilo idealno“.

Nije se protivio Karl Stefanović tim rečima, koji je pitao „šta Tajliju znači zagrljaj Rafe Nadala“ uz sumiranje svih afirmativnih utisaka o turniru.

Inače, Karl Stefanović je rođen 1974. godine. Danas je jedan od najprepoznatljivijih TV lica u Australiji, a prema navodima stranih medija, otac mu je srpsko-nemačkog porekla. Prema davno objavljenim tekstovima u tamošnjim medijima, Stefanovićev deda je bio Srbin kojeg su Nemci tokom Drugog svetskog rata držali zatvorenog.

Njegova baka, Elizabet Henc, navodno je bila lokalna devojka koja je krijumčarila hranu zatvorenicima. Nakon završetka rata, njih dvoje su uvideli da ne mogu da nastave život ni u jednoj domovini, pa su odlučili da emigriraju u Australiju.

Karl, međutim, ne ističe često svoje srpsko poreklo. Njegov rođeni brat, Piter Stefanović, takođe je novinar, i on je pre nekoliko godina pokrenuo „polemiku“ o tome kako se njihovo prezime uopšte izgovara.

„Ja imam jugoslovensko, nemačko i britansko poreklo, nosim prezime Stefanović. Nazivali su me ‘Indijancem’ u školi, ali sam ponosan na svoje poreklo“, napisao je Karl u avgustu prošle godine.

Stefanović je studirao novinarstvo i diplomirao 1994. godine, ubrzo je počeo da radi kao reporter za australijsku „WIN“ televiziju. Međutim, njegova karijera je krenula uzlaznom putanjom pri prelasku na „Nine Network“. Stefanovićeve reportaže o požarima 2001. i 2003. godine donele su mu priznanja i on je ubrzo postao voditelj jutarnjeg programa „Today“ na istoj televiziji. Karakterističan je po svom kristalno belom osmehu i „napadima smeha“ koje ima u programu uživo. Njegov najpoznatiji intervju jeste onaj sa Dalaj Lamom, u kome je odlučio da duhovnom vođi ispriča vic.

Karl je novinske naslove punio i 2014. godine kada su svi svetski mediji preneli vest da je popularni voditelj nosio isto odelo godinu dana. Naime, on je odlučio da izvede mali eksperiment. Videvši kolikom pritisku je izložena njegova koleginica sa kojom je vodio „Today“ emisiju, voditelj je, kako je rekao, shvatio da postoje dupli standardi kada su u pitanju modna očekivanja od muških i ženskih televizijskih lica.

Lisa Vilkinson je često bila izložena kritikama zbog odevnih kombinacija koje je nosila tokom emisije, dok je Karl bio pošteđen modnih saveta. Zbog toga je odlučio da sprovede „eksperiment seksizma“, kako ga je sam nazvao, noseći isto odelo 365 dana.

Ni u jednom momentu niko od kritičara ili običnih gledaoca nije primetio da se Stefanović nije presvukao i to je bio način da dokaže da postoji ozbiljna razlika između načina na koji se tretiraju muški i ženski voditelji.

Prošle godine, kada je počelo već sredinom septembra da se spekuliše o Australijan openu, Karl je podgrevao negativnu atmosferu protiv Novaka.

Gostovao mu je Nik Kirjos uključenjem, bilo je provokativnih upadica.

„Možda da dozvolimo svima da dođu Nik, osim Novaku“, rekao je Karl Stefanović tada.

Nakon toga je njegova koleginica reagovala začuđeno, Stefanović je prasnuo u smeh, kao i Kirjos, koji je imao, za njegove standarde, korektan odgovor o Novaku.

„Svi znamo da ga ne volim, ali on donosi neku publiku ovde“, rekao je Kirjos, što je izazvalo oduševljenje voditelja.

BONUS VIDEO Novak kod Vučića, prvi put je pričao javno o pritvoru i reakciji države

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar