Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

U Australiji ima 66 smrtonosnih vrsta, ali na terenu "Rod Lejvera" najopasnija od svih je jedinka - Novak Đoković.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Moralo je da bude brzo kao skidanje flastera, jer se nije smelo temperamentnim Australijancima, kojima je mnogo toga milije od vode, dozvoliti da uopšte uvuku Novaka u Ozi vorteks.

Naučio je Đoković tu lekciju više od decenije ranije protiv Lejtona Hjuita i na terenu je izgledao kao čovek na misiji: Došao sam da odradim posao i uradio sam ga. U Srbiji ovo često ima još jednu pogrdnu odrednicu, a onda nastavak „a posao sam već uradio“.

PROČITAJTE JOŠ

Meč Đokovića i De Minora je bio predvidljiviji nego holivudske romantične komedije, kraj je mogao da bude samo jedan, jer za povredu nije bilo mesta u jednačini.

Često se može čuti da je „Đavo u detaljima“, ali je i Bog u istim tim detaljima. Detalji sa meča sugerišu da je na teniskom partenonu samo jedan Bog.

Stigao je trenutno peti teniser sveta (možda već 30. januara bude opet prvi) do čak 26 vinera, naspram devet Aleksa de Minora. Stigao je do 12 osvojenih gemova zaredom. Stigao do 91 osvojenog poena naspram samo 59 De Minora. Shvatili ste već, ovo je nešto najbliže savršenom meču.

Uostalom sada se kao obrazac ponavlja isti odgovor na pitanje kako pobediti Novaka.

PROČITAJTE JOŠ

Svi teniseri su neumoljivo indoktrinirani da ponavljaju „Nemam predstavu“, kao što ih razoružava pre meča, to radi i na samom susretu. Da je u pitanju zaista skidanje, izlazili bi kako goli i bosi, a po trnju su već prošli. I u njemu se zapetljali.

Bila je ovo jedna od najboljih partija Đokovića u karijeri, ređa i od srpskog dresa Petra Škuletića koji smo videli na tribinama. Srpska fešta je bila potpuna u trenutku kada je jedan od navijača sa tribina povikao i „Dule Savić„. To je verovatno jedna od stvari koje niko nije očekivao da čuje na čuvenom „Rod Lejveru“.

Evo i jedne fotografije kako je sistematski uništen Demon (6:2, 6:1, 6:2) i kako se osećao.

Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Koliko je Đoković dominantan u ovoj eri svedoči da ga jedna pobeda deli od izjednačenja najdužeg niza trijumfa na „Rod Lejveru“ koji je trenutno u vlasništvu Andrea Agasija sa 26 pobeda.

Sada će bivši trener srpskog tenisera morati da ima barem jednu neprespavanu noć da bi video hoće li njegov rekord opstati. U slučaju da je u međuvremenu zavoleo tenis, za koji je u autobiografiji otkrio da oduvek mrzi.

Novak je i dalje na misiji, a najviše od svega je navijače oduševila činjenica da je bol prošlost. Egzorcizam, isterivanje đavola (demona u ovom slučaju), bio je potpun kada je Novak još jednom bacio navijače u delijirum.

„Danas nije bilo očigledno da sam povređen (ispravio je Novak Džima Kurijera već na terenu), nisam osetio ništa danas. Hvala mom medicinskom timu, fizioterapeutu i Bogu, ali ne želim da slavim prerano. Znam da sve može brzo da se promeni, zadovoljan kako sam igrao, kako sam se kretao i udarao, nastavimo ovako.“

Andrej Rubljov; Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Rubljov je poručio da nije baš siguran kako će rešiti problem Đokovića.

„Jedini način je da odigram svoj najbolji tenis, veoma ga je teško pobediti posebno na grend slem turnirima“.

Novak je uspeo da prvi put javno uz demonstraciju teniske škole kakva dugo nije viđena (isti taj De Minor je nedavno pobedio Nadala) pokaže i da je podigao igru i da je spreman za sve.

Najveća strepnja postala je prošlost, baš kao i galebovi koji su znali kada bi trebalo da umuknu. Ovog puta nije bilo mesta za njih.

Sa tribina se čulo samo „Meee, meee“. Navijači su imitirali mekećenje koze.

Jer su opet videli GOAT u svom naletu.

BONUS VIDEO Novak Đoković posle De Minora o povredi: „Nisam osećao bol“