Kada se krem od borovnica kombinuje sa crnom i belom čokoladom, dobije se slatkiš koji osvaja na prvi zalogaj. "Praktična žena" donosi recept koji ćete želeti da zabeležite i čuvate za specijalne prilike.

Sastojci

kora

-3 jaja

-50 g šećera

-80 ml mleka

-100 g badema

-150 g čokolade

-150 g putera

-rendana kora narandže

fil

-250 g borovnica

-200 g bele čokolade

-50 ml sl. pavlake

Priprema

Najpre otopite čokoladu i puter. Umutite belanca u sneg sa prstohvatom soli.

U drugoj činiji umutite žumanca sa šećerom dok ne udupliraju svoju masu, zatim dodajte otopljenu čokoladu sa puterom koja se malo prohladila, mleko, mlevene bademe i koru narandže. Sve to sjedinite mikserom, a zatim lagano umešati špatulom sneg od belanaca. Pecite koru oko 30 minuta na 180 stepeni u kalupu fi 18-20 cm.

Za fil najpre borovnice malo zagrejte na tiganju da puste sok. Za to vreme i slatku pavlaku zagejte do tačke ključanja , a zatim je sklonite sa vatre i dodajte joj belu čokoladu i mešajte da se rastopi. Sada dodati i borovnice i sve zajedno smiksati štapnim mikserom. Ukoliko niste sigurni da će vam se fil stegnuti možete dodati i 1/2 kesice nabubrelog želatina u vruć fil i mešati da se sve sjedini. Oko kore obavezno stavite acetatnu foliju ili obruč i sipajte fil, a zatim tortu odložite na hlađenje par sati u frižideru dok se fil ne zgusne.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar